Socioložka Šiklová řekla, co je na Janu Fischerovi opravdu špatně

06.01.2013 7:45

Jiřina Šiklová bude při prezidentské volbě hlasovat pro Karla Schwarzenberga. Byl by totiž důstojným nástupcem Václava Havla. V době jeho éry stál v ústraní a pomáhal mu. Do popředí vystoupil až poté, co Havel v politice skončil. Názor má i na dalšího z prezidentských kandidátů Jana Fischera a jeho členství v KSČ, které je mu vyčítáno.

Socioložka Šiklová řekla, co je na Janu Fischerovi opravdu špatně
Foto: Archiv JŠ
Popisek: Jiřina Šiklová

V souvislosti s nadcházející volbou prezidenta se nabízí nejen otázka, kdo se stane nástupcem Václava Klause, ale také ta, kdo z kandidátů se může stát důstojným pokračovatelem odkazu jeho předchůdce, Václava Havla. Na toho, ač se zasloužil o obnovení tuzemské demokracie i to, že po sametové revoluci vešla Česká republika ve světovou známost, bylo po jeho smrti naházeno mnoho špíny a pomluv. Socioložka Jiřina Šiklová, která Havla i jeho rodinu dobře znala již za doby normalizace, jej i jeho odkaz dlouhodobě oceňuje.

Havel: Evropan, kterého Češi neumí ocenit?

Domnívá se, že byl v pravém smyslu Evropan, což Češi nikdy nedokázali dostatečně ocenit. I proto by měly Havlovy ideje dostat druhou šanci. Právě skrz budoucího českého prezidenta.

Šiklová má ohledně toho, kdo by byl důstojným pokračovatelem přístupu Václava Havla, jasno.

Havlovi pomáhal. Vyrostl po něm

„Já osobně budu volit Karla Schwarzenberga, který je ve světě považován za výborného ministra zahraničí a v naší politice se angažuje již více jak třiadvacet let, tedy hned od převratu. Tehdy ale jen a jen pomáhal, stál v ústraní Václava Havla, nebyl přímým aktérem,“ vzpomíná Šiklová pro ParlamentníListy.cz na knížecí politické začátky.

„Teprve když Václav Havel skončil se svoji funkcí, tak Karel Schwarzenberg vystoupil do popředí. I to je důvod k jeho ocenění,“ vysvětluje, proč vhodí do volební urny hlas pro šéfa TOP 09.

Socioložka pro ParlamentníListy.cz ohodnotila i kvality další prezidentské kandidátky, která by mohla být považována za nástupkyni a nositelku myšlenek Václava Havla. Táni Fischerové.

Fischerová je morální. Bojovat ale neumí

„Táňa Fischerová je výborná žena, vysoce morální, vážím si jí. Ale přesto si myslím, že není ideální na funkci prezidentky. Nemá praxi z běžné politiky, je příliš jemná, nedovede se hádat ani spojovat politiky do klubů, do klanů, ani je využívat. I to je v politice důležité,“ uvedla důvody, proč pro Fischerovou hlasovat nebude.

Redakce Šiklovou požádala i o názor na „aféru“, která se rozbujela kolem jednoho z favoritů prezidentské volby, Jana Fischera. Tomu, že na něho byla „vytažena“ komunistická minulost, se socioložka nediví. Každý, kdo jde do vysoké politiky, totiž prý musí počítat s tím, že tímto krokem utrpí jeho soukromí, které se stane do jisté míry veřejným.

Proč však Fischerovo členství v KSČ nikomu nevadilo v době, kdy šéfoval úřednické vládě?

Fischer? Každý to věděl

„Každý věděl, že je to dočasná funkce, nevolená. Domnívám se,  že samotné členství v KSČ tolik lidem nevadí, ale spíše mu vytýkají, že byl konformní, že do té strany vstoupil v době, kdy nemohl ani tvrdit, že by o tom komunistickém učení byl přesvědčen, ani se bát o sebe sama či svoji kariéru,“ řekla ParlamentnímListům.cz socioložka s tím, že kompromitace komunistickou minulostí může jistě Fischerovu případnou volbu na Hrad zkomplikovat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…