Sokol na Kubiceho: Omluvte se za Žida, jinak budu v soudu pokračovat

07.10.2010 6:20

Pasáže z Kubiceho zprávy znovu prozkoumává soud a to v souvislosti se žalobou vlivného advokáta Tomáše Sokola. Ten autora zprávy Jana Kubiceho žaluje za výraz „Žid“a také za to, že prý Sokol bránil v šetření závažných kauz.

Sokol na Kubiceho: Omluvte se za Žida, jinak budu v soudu pokračovat

Kubiceho zpráva, díky níž se ocitl v roce 2006 tehdejší premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek téměř na pokraji zhroucení, neboť dílko podle něj tehdy stálo sociální demokracii vítězství ve volbách, je opět v hledáčku médií. Kubiceho zpráva totiž obsahovala některé pasáže, které se nelíbily právníkovi Tomáši Sokolovi. A ten za to autora hnal až k soudu. V žalobě na ochranu osobnosti žádá omluvu písemně a její zaslání médiím.

A co tak závažného ve zprávě o Sokolovi bylo? Zpráva totiž mimo jiné obsahuje informace o prohlídce Pitrovy kanceláře, kde si policisté poznamenali: „Vazba Pechan a advokát Tomáš Sokol, kdy oba mají být Židé, informace o jejich podpoře financování společnosti Charouze - bývalého automobilového závodníka, dnes podnikatel." Martin Pechan byl přitom blízký spolupracovník Radovana Krejčíře a někdejší obchodní ředitel firmy Čepro.

Zařadil mne do podsvětí a to není pravda

„Pan Kubice prostě tyto informace nikam předávat neměl. Že byly nepodložené, o tom dnes už nepochybuje nikdo. Vadí mi, že mne zařadil mezi lidi, o které se zajímá podsvětí," řekl dnes ke své žalobě Sokol. Právník je totiž ve zprávě uváděn i jako člen skupiny advokátů, kteří se snaží mařit vyšetřování některých velkých kriminálních kauz.

Sokol ale dnes u soudu řekl, že Kubicemu udělá ústupek: navrhl mu totiž, že svou žalobu stáhne, když se mu bývalý vysoký policejní důstojník u soudu omluví. „Pokud se pan žalovaný omluví a řekne, že ho to mrzí, že nechtěl nikoho urazit a poškodit, na své žalobě netrvám," prohlásil Sokol pro server iDnes s vysvětlením, že považuje označení své osoby za rasistické.

Tomáš Sokol odchází od soudu. Foto: Zbyněk Pecák 

Kubice prý nemůže za to, že zpráva šla ven

Kubice se ale podle serveru prý omluvit nehodlá. Jeho advokát Milan Hulík trvá prý na tom, že Kubice nic špatného neudělal. Podle něj šlo o operativní informace, které byly učeny poslancům bezpečnostního výboru, a Kubice nemůže za to, že se dostaly na veřejnost.

Protože dnes soud jasné stanovisko od obou stran nedostal, projedávání případu přerušil až do ledna příštího roku. Sokol totiž zastupuje nejen sebe, ale také bývalého ministra Miroslava Grégra. Toho zpráva totiž také zpochybňuje. Ještě jako ministra průmyslu a obchodu jej totiž prý měla využívat přes jeho údajnou milenku skupina obchodníků, která chtěla získat vlivnou státní zakázku na výrobu bioethanolu.

Kubiceho zpráva popisovala prorůstání zločinu do politiky. Například tvrdila, že se tehdejší premiér Jiří Paroubek snažil ovlivňovat vyšetřování některých případů, například neobjasněné vraždy kontroverzního podnikatele Františka Mrázka či údajné korupční kauzy biolíh. Kvůli zprávě pak sociální demokraté i Paroubek neúspěšně žalovali vnitro a Kubiceho.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…