Šokující novinky o Havlovi. Vězeň, který se nebojí a mluví dál

18.01.2012 11:14

V Poděbradech dnes přejmenovali jednu za základních škol na školu Václava Havla a po internetu zase koluje komentář někdejšího disidenta Jiřího Wolfa, podle kterého lidé při rozloučení s prvním prezidentem postkomunistického Československa stáli před prázdnou rakví. Wolf odmítá i velmi často zdůrazňovanou Havlovu skromnost. Jiná někdejší disidentka Anna Šabatová již dříve doporučila brát veškerá Wolfova tvrzení s rezervou: Má prý "nezpracovanou osobní zkušenost" z dob věznění.

Šokující novinky o Havlovi. Vězeň, který se nebojí a mluví dál
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Jiří Wolf

Komentář Jiřího Wolfa, který byl stejně jako Havel signatářem Charty 77, reaguje na několik dní, během nichž byla vystavována uzavřená rakev Václava Havla pro všechny, kdo měli zájem přijít se poklonit jeho památce. Podle něj tisíce lidí stály ve frontě na prázdnou rakev.

Prázdná bedna, Havel v lednici

„Oficiálně se ovšem tvrdí, že v prázdné bedně se nacházejí - vystavené - ostatky zesnulého, ale tak tomu není. Pomněte logicky, lidé, že žádný hygienik by nepovolil, aby byla po dva dny mrtvola v teple vystavena a rozkládala se. Musela by to být rakev na způsob ledničky. Tělo Havla bylo v ledničce, to jó, ale na patalogii,“ míní Wolf.

Podle něj „místo směšné prázdné bedny by stačilo na stůl v kostele dát knihy, které napsal - ležáky - a určitě by se všechny ty ležáky prodaly“. Wolf tvrdí, že nad rakví nikdo neuronil ani slzičku: „Dojemný pláč si amatéři nechali až před televizní kamery. Prostě cynismus a opět přetvářka se vším všudy a divadélko pro okolí,“ tvrdí někdejší disident.

Lži, jak je umí jen Kocáb

Ten je přesvědčený, že velkolepý pohřeb Václava H. měl především posílit u mládeže pocit vlastenectví a národní hrdosti a v zahraničí větší prestiž.
Wolf nenechal nit suchou ani na Havlově příslovečné skromnosti, která poté, co zesnul, byla zdůrazňována všemi, kdo si dělají nárok na to, být v kruhu blízkých zesnulého prezidenta. „Dnes jsem poslouchal televizi Prima. Mluvil tam lhář pan Kocáb. No, mistrně lhal tak, jak umí jen on. Vymýšlel si a prášil. Tvrdil, že pan Havel byl tak velkorysý, že v roce 1989 přenechal rád Nobelovu cenu Dalajlámovi.,“ čílí se Wolf.

Celý text Jiřího Wolfa čtěte ZDE

Nejdřív hajzl a později pusinky

„Tím chtěl poukázat na Havlův neobyčejný a krásný morální profil, a naznačil, že by si i po smrti zasloužil tu Nobelovu cenu, po které tolik pan sběratel prahl. Pamatuji se, a mám někde fotku, kdy Václav Havel a Jiří Hájek brečí, že ani jeden nedostal tu Nobelovu cenu. Bylo to v bytě Václava Havla na nábřeží. Byl jsem osobně u toho, když V. Havel doslova prohlásil: „Ten hajzl to dostal a přitom jsem tu cenu za mír měl dostat já!" tvrdí ve svém textu Wolf.

„Později, aby se co nejvíce zviditelnit, pozval za státní peníze do Prahy nového nositele Nobelovy ceny, o kterém prohlásil, že je to hajzl! Pak se tady s Dalajlámou málem pusinkoval,“ pokračuje autor a dodává: „Přetvářka, tak v té byl Vašek vynikající mistr! Všechno v jeho životě byla jen hra, podvody, on byl plný nenávisti, závisti a mstil se, kde mohl.“

Neměl mě rád pro upřímnost

Wolf sám prý byl Havlem exkomunikován. „Za to, že jsem mu do očí říkal pravdu, jsem již nesměl nikdy do jeho blízkosti. Na setkání signatářů Charty 77 mne Olga záměrně nedala na seznam hostů. Na setkání statečných mne vzal až Jiří Gruntorád. Když mne tam spatřil prezident V. Havel, tak ten rasista prohlásil. Co ten cikán tady chce?! Kdo ho sem pustil?" popisuje Wolf.

K tomu dodává, že na setkání signatářů Charty 77 měl snad on sám největší nárok tam být. „Protože jsem právě za boj za lidská práva odseděl po kriminálech nejvíce ze všech disidentů. Václav Havel však prohlásil, a tak už zůstalo, že nejvíce a nejdéle si po kriminálech vytrpěl Petr Uhl, ale ten seděl o rok méně než já,“ míní autor textu.

„Jsem šokován, jak si dnes lidé kolem Havla vymýšlí, aby z něho udělali novou modlu. Přitom si neuvědomují, že naopak všemi těmito fabulacemi dělají z Havla směšnou figurku, a občané už nebudou o tomto bohu věřit ani z poloviny, co se o něm píše. Budiž mu země těžká,“ uzavírá Jiří Wolf svůj text.

Za své názory strávil Wolf od podpisu Charty 77 ve věznicích šest let. „Po návratu z vězení jsem se tajně léčil pod dozorem amerických a českých lékařů a po devětaosmdesátém roce jsem byl léčen v USA. Dodnes mám únavový syndrom, který je chronického rázu, a stále beru léky," napsal před časem na chatu v rozhovoru se čtenáři serveru Idnes.cz.

Václava Havla už dříve obvinil, že v roce 1989 uzavřel politickou smlouvu s komunisty, která jim zaručila, že nepřijdou o své majetky. „Komunisté jsou v podstatě zásluhou koktavého Vaška stále u moci“. Prohlásil kdysi. Občanské Fórum bylo pak podle něj z devadesáti procent tvořeno estébáky.

On se Wolf nesrovnal se svým kriminálem

Jiří Wolf je svým dlouholetým kritickým postojem k Václavu Havlovi znám. Podle další signatářky Charty 77 Anny Šabatové, o které se Wolf mimochodem vyjadřuje pochvalně, jde u Wolfa a jeho kritiky Havla o „nezpracovanou velmi velmi těžkou zkušenost“. Ta připouští, že si své tresty Wolf odpykával v mnohem těžších podmínkách, než Václav Havel.

Ačkoliv Václav Havel jako „vůdce“ disentu seděl v Plzni na Borech v první a tedy nejlehčí nápravně výchovné skupině, Wolf byl nějaký čas vězněn i s nejtěžšími zločinci. Šabatová nicméně považuje za nešťastné něco takového srovnávat, řekla v prosinci na ČT v pořadu Originální videojournál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…