Soud s pražskou Occupy odročen, šéf strážníků v Praze 1 ztratil paměť

08.01.2013 23:30

Obvodní soud pro Prahu 1 v úterý odročil jednání ve věci žaloby společnosti Occupy proti městské policii (MP), která měla napadnout jednu aktivistku během petiční akce a přivodit jí zranění. Vzhledem k tomu, že ředitel obvodního oddělení MP pro Prahu 1 Miroslav Stejskal „ztratil paměť“ a u soudu měl prohlásit, že si na podobný incident nevzpomíná, a že to musí dohledat, bylo jednání odročeno na 5. února.

Soud s pražskou Occupy odročen, šéf strážníků v Praze 1 ztratil paměť
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie ukončila stanový tábor hnutí Occupy Prague na pražském Klárově zásahem na popud magistrátu

Přesto, že byly už v červnu, kdy došlo k incidentu, určité pochybnosti o vážnosti zranění (napadená paní Jarmila byla už druhý den při zlomených žebrech a naražených játrech opět na klárovské louce) jsou její zranění podložená lékařskou zprávou, a tudíž mimo právní pochybnost.

Lidé z hnutí Occupy prý volali státní policii, aby je ochránila před strážníky

„Museli jsme volat státní policii, aby nás ochránila před městskou policií, před její šikanou“ vzpomíná jeden z protagonistů hnutí Occupy Richard Zeman. Jak říká, strážníci MP byli policisty poučeni, že na podobné chování (zabavování vybavení stanů, petičních archů, a podobně) nemají právo a jejich jednání odporuje zákonu. „Příští den ta šikana městských strážníků pokračovala. Opět jsme volali státní policii a policisté nám sdělili, že vlastně nic jiného, než je poučit, nemohou dělat,“ dodává naštvaně Zeman.

Konflikt se měl odehrát mezi paní Jarmilou a strážníkem Martin Langem, který se už v médiích objevil v minulém roce pro své kontroverzní chování. Údajně například napadl dva mladíky, kteří skončili v nemocnici. Za to byl nakonec přeložen k hlídání areálů. Na druhé straně, byl v roce 2010 spolu s kolegou vyznamenán za záchranu lidského života starostou Prahy 1, když pražskému taxikáři zachránili život při srdečním selhání.  Vraťme se však k problému kolem hnutí a aktivistů zapojených v loňském roce do Occupy. V tomto případě totiž lékařská zpráva ze dne uváděného incidentu mluví jasně: paní Jarmila měla dvě zlomená žebra a naražená játra.

Stanová tyčka nikoho nezranila, strážník prý ano

Jak Zeman pak sdělil pro ParlamentníListy.cz, on sám neudělal nic jiného, než že v reakci na strážníkovu brutalitu hodil stanovou tyčkou, která navíc dopadla do prostoru, aniž by někoho zranila. „Je to dokonce zaznamenáno na videu, které je součástí spisu,“ říká Zeman.

Poté, co však paní Jarmila podala trestní oznámení, začal prý hotový teror a šikana. „Měšťáci nám zabavili dokonce podepsané petiční archy, které se následně dostaly do Ztrát a nálezů, což je v přímém rozporu se zákonem. K citlivým datům se tímto vlastně mohl dostat kdokoliv,“ uvedl jeden z příkladů  Rudolf Zeman.

Ředitel MP z Prahy 1 si na případ nevzpomíná. Musí ho dohledat

V soudní síni prý ředitel Miroslav Stejskal mlžil, že si na případ nepamatuje, ačkoli byl nejednou osobně přítomen na Klárově a rozkaz k zabavovacím akcím také někdo musel vydat. Do následujících pěti dnů tak má předložit Stejskal soudu svou výpověď k incidentu.

Je totiž pravdou, že ani tehdy prý městská policie o vážném incidentu informace neměla. Na lékařskou zprávu by ale měla reagovat méně laxně.

„Víte, ono je třeba s těmi informacemi zacházet velmi opatrně. To, že by v sobotu (25.6.2012) došlo k nějakému vážnějšímu poranění či napadení některého z aktivistů, nikde zaznamenáno nemáme. Pravdou naopak je, že muži, co tam zasahovali, byli vystaveni poměrně velkému tlaku a provokacím, které mohly mít za účel nějaký nepřiměřený zásah. A ten by se evidentně býval asi těm protestujícím hodil,“ řekl tehdy po incidentu ParlamentnímListům.cz šéf městských strážníků v Praze 1 Miroslav Stejskal.

Totožnost zasahujících státních policistů se zatím zjistit nepodařilo

Jak vypověděl Richard Zeman, strážníci jim zabavili stany, a z jednoho, který jim ponechali, zničehož nic odnesli všechny věci, a to včetně kláves, které měli aktivisté zapůjčené na produkci. Paní Jarmila, ač po zranění, prý také musela držet své osobní věci v ruce, stejně jako pan Zeman. „Strážníci nám vyhrožovali, že kdybychom je prý položili na zem, zabavili by nám je,“ řekl pro ParlamentníListy.cz. „Nebojím se to nazvat zvůlí a šikanou,“ dodal Zeman.

Soud se tak sejde k dalšímu líčení 5. února 2013, kdy už by měl mít k dispozici i výpověď ředitele Stejskala. Možná se najdou i státní policisté, kteří měli být na Klárov přivoláni za účelem ochrany aktivistů před městskými strážníky. „Zatím se jejich totožnost zjistit nepodařilo, což je také minimálně podivné,“ řekl pro ParlamentníListy.cz na závěr Richard Zeman.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…