Soudní psycholog sledoval Davida Ratha: Divné. On snad vůbec není ve vězení

06.06.2012 8:00

Na to, až se David Rath po úterní druhé hodině odpoledne v úterý postaví k řečnickému pultu Poslanecké sněmovny, vyčkávali s napětím nejen poslanci, ale i velká část veřejnosti. Nastala tím totiž dosud zcela ojedinělá situace, kterou Česká republika ještě nezažila. ParlamentníListy.cz oslovily zkušeného psychologa a soudního znalce Karla Humhala s tím, aby z pozice odborníka vystoupení Ratha ve sněmovně posoudil.

Soudní psycholog sledoval Davida Ratha: Divné. On snad vůbec není ve vězení
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath a Karel Humhal, koláž

Karel Humhal je klinický psycholog, psychoterapeut a soudní znalec. S vězni ve vazbě přichází během své práce často do styku. Ještě než vazebně stíhaný poslanec David Rath stanul ve sněmovně, zamyslel se proto pro ParlamentníListy.cz nad tím, do jaké míry může vypovídat o charakteru exhejtmana jen samotný fakt, že chce být veřejně slyšen.

Anketa

Co říkáte na projev Davida Ratha?

hlasovalo: 3597 lidí

„Ten fakt, že se rozhodl vystoupit na veřejnosti, před poslanci, poté, co byl obviněný z korupce a tolika věcí, které hovoří proti němu, může napovídat tomu, do jaké míry má ten člověk sklon k exhibicionismu,“ upozornil Karel Humhal.
 

Lhát umí každý politik – Rath není výjimkou

Dopředu avízoval například ale i to, že lhát může David Rath vcelku rafinovaně i při svém projevu. „Lhát dobře umí totiž každý politik,“ podotkl Humhal.  To, aby prý rozebral však detailně rozpoložení ostře sledovaného politika, prý zcela nebude možné. „Nikdy předtím jsem ho osobně neměl možnost vidět, zhodnotit jeho osobnost. Proto i některé jeho reakce nebude možné zřejmě konkrétně pojmenovat a analyzovat,“ zdůraznil Karel Humhal ParlamentnímListům.cz. 

Po vystoupení nezařazeného poslance Davida Ratha ve sněmovně pak svůj pohled soudního znalce z oboru psychologie rozdělil Karel Humhal na dvě části - na chování exhejtmana Středočeského kraje a obsah jeho projevu. Zmínil se i o tom, zda je pro Ratha, zvyklého žít ve vysokém standardu, pobyt ve vazbě těžší, než pro lidi žijící na průměrné či dokonce podprůměrné životní úrovni.


Humhal: Rath působil vyrovnaně, klidně. Od podstaty ale uhýbal

„Chování Davida Ratha mě překvapilo. Často jezdívám do vězení za obviněnými kvůli znaleckým posudkům a musím říci, že on působil oproti mnohým z nich velmi klidně. Neprojevoval se vypjatě emočně ani afektivně, nedělal ani žádná gesta vybočující z normálu, nebo ukazující na nějaké výkyvy z normy. Tím, jak vyzníval jeho projev – vyrovnaně a klidně, skoro působil tak, jako by ani za sebou tři týdny pobytu ve vazbě neměl,“ sdělil ParlamentnímListům.cz psycholog Karel Humhal.

Povšiml si pak i další zvláštnosti v obsahu projevu. „Běžný člověk, který by dostal příležitost obhájit se na veřejnosti z toho, z čeho je obviněný, by z velké části hovořil asi hlavně o tom, jak by své chování obhájil, či vysvětlil, že to, z čeho je obviněn, tak nebylo. David Rath však odbočoval, o vlastních důvodech spíše mlčel. Možná, že o tom hovořit nemohl s ohledem na vyšetřování, nicméně dá se to vnímat i tak, že používal možná úmyslně zastírací manévry. Pokud však mluvil pravdu v celém projevu, pak se na něj dá pohlížet jako na velmi zvláštního člověka, který místo, aby použil čas ke své obhajobě, věnoval se problémům vývoje ve společnosti,“ uvedl Humhal s tím, že on osobně by očekával v projevu více osobní zpovědi. Proto ho překvapilo, že Rath hovořil spíše v obecné rovině.

V zátěžových situacích může docházet k potlačení vlastního problému

Jak však Karel Humhal ještě upozornil, někteří jedinci mohou v zátěžových situacích opravdu reagovat tak, že potlačí svůj vlastní problém v touze ho upozadit, zasunout. Hovoří více obecněji, než by se od nich očekávalo. „Jestli je ale toto případ Ratha, nelze říci jen z jeho projevu v televizi. Každopádně nepůsobil jako člověk, který je ve stresu,“ shrnul pro ParlamentníListy.cz klinický psycholog a soudní znalec z oboru psychologie Karel Humhal.

Nabízí se i otázka, zda vystoupení Davida Ratha, jemuž projev směrem k poslancům nepomohl a byl stejně nakonec vydán k trestnímu stíhání, nepůsobilo takovým dojmem kvůli tomu, že je z politiky silně stresujícím situacím zvyklý.

„Už samotný fakt, že se dostal v politice na tak vysoké místo, kde působil, a že v politice působil dlouhé roky, hovoří o tom, že je David Rath opravdu velmi odolná osobnost.  On – stejně jako jiní politici dlouhodobě se pohybující v těchto kruzích, musí mít výjimečné vlastnosti a odolnost, aby tam mohli vydržet, fungovat. Zcela určitě musí mít dispozici stresy snášet. Ovšem pokud by za kýmkoli osobnostně silným zaklaply sedmnáctery dveře, zbavující svobody, jde o zcela odlišnou situaci a odolnost proti jistému typu stresu nemusí vůbec fungovat,“ vysvětlil Humhal.

Pro někoho může být i pobyt na svobodě stresem

Dodal, že ale ze své praxe zná lidi, kteří jsou dobře adaptabilní na různé podmínky, tedy i na vězení. „Například pokud dnes třicetiletý muž, který byl zvyklý žít od dvanácti let v nějakém typu kolektivního zařízení, působí sice vyhaslým dojmem, ale život ve vězení snáší dobře. Naopak – stresem je pro něj běžný život na svobodě, protože ho prakticky vůbec nezná, je těžké se mu přizpůsobit. Ovšem lidé, kteří přicházejí do vězení poprvé, třeba i z relativně normálních podmínek, bez ohledu na to, zda jsou vinni, či se jim nakonec vina neprokáže, nejsou ve vazbě rozhodně v pohodě,“ popsal ještě ParlamentnímListům.cz znalec z oboru psychologie.   

Podle něj to, že se David Rath ocitl ve vazební věznici po letech dobrého života, který ho mohl „posilnit“ a připravit na období strádání, nehraje absolutně žádnou roli. A to i přesto, že v případně politika dlouhodobě se vyhřívajícího v nejvyšších patrech společenského žebříčku, jde zcela nepochybně o zásadní životní zlom.

Co zaznělo z pohledu jiného psychologa o Rathovi v ČT?

V České televizi se připravoval k posouzení vystoupení poslance z pohledu psychologa také Slavomil Hubálek. Ten dopředu prozradil, že je hlavně zvědavý na to, jakou zvolí David Rath techniku. Zda bude demonstrovat pokoru, lítost a bude žádat shovívavost, či zda bude zatloukat, vinu popírat, či vyhrožovat, koho potopí s sebou. „S největší pravděpodobností však předpokládám, že se bude vydávat za oběť promyšlené provokace,“ uvedl mediálně známý klinický psycholog, sexuolog a soudní znalec.

Ten po projevu Ratha svůj komentář pro diváky ČT doplnil. „Byla to velmi poučná demonstrace narcistické osobnosti, předpokádal jsem, že se bude vydávat za oběť a využije toto vystoupení k posledním hodinám slávy. Řečnický výkon to byl úžasný, řeči o dětech, svědomí, hysterii policie...   Paradoxní situace. Hovoří jako poslední spravedlivý a nikdo mu nevěří…“



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

11:11 Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

Květák bezmála za 70 korun. Česká skleníková rajčata – 80 korun za čtvrt kila. Různé saláty mezi 35 …