Spící kníže? I třicátníci by mu mohli jeho energii závidět, říká Kalousek

27.07.2012 7:51

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg proslul tím, že je schopen usnout kdekoliv a kdykoliv. Ostatně také na tom postavila TOP 09 svůj slogan: "Když se kecají blbosti, tak spím". Ačkoli se to mohlo zdát roztomilé, neustálé usínání knížete začíná rozpoutávat diskusi, zda má vůbec dost síly a energii na to, stát se prezidentem.

Spící kníže? I třicátníci by mu mohli jeho energii závidět, říká Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg na tiskové konferenci

Kníže usnul nejen při důležitých jednáních sněmovny, třeba když se před čtyřmi lety rozhodovalo o hlavě státu nebo během projevu obviněného Davida Ratha. Podle MF Dnes usnul i při diplomatické schůzce v Srbsku.

Spánek předsedy je častým tématem nejen mezi veřejností, ale i uvnitř strany. Poslanci přišli dokonce na to, že když má kníže hlavu zakloněnou, je v kondici a pouze "klimbá". Pokud mu ovšem hlava přepadne dopředu, je opravdu unavený.

"Dávám pozor, ale připouštím, že příliš často zavírám oči. A není to jen tehdy, když se kecaj blbosti, ve sněmovně zavírám oči, protože mi nesmírně vadí prudké světlo z reflektorů," přiznává kníže.

I mladší by mu prý mohli závidět jeho energii

Schwarzenberg má sice hodně práce, ale i lidé z TOP 09 opatrně přiznávají, že kníže už prostě stárne. Jeho stranický kolega ministr financí Miroslav Kalousek ale svého šéfa brání. Podle něj je naprosto bezvýznamné, že si kníže občas schrupne, když se mluví o něčem pro něj nepodstatném. Rozhodně nemá pocit, že je toho na něj moc a vyzdvihuje jeho zásluhy v české politice.

"Celý život se řídí větou: Sloužit se musí. A on bere svoji práci jako službu, dává do ní všechno a mnohý třicátník by mu mohl jeho energii závidět," je přesvědčen Kalousek.

Lékaři si nemyslí, že by za jeho usínáním mohly zdravotní problémy nebo nějaká "spací" porucha. "Spíš je znuděný," podotkl pro deník se smíchem profesor neurologie, který nechce být jmenován. "Karel Schwarzenberg si nepřizná, že by měl brzdit své pracovní tempo, přestože jeho tělo s ním vede válku. Jak dosedne, tak usne. Ale on signály těla neposlouchá," míní ale Noemi Zárubová, profesorka komunikace, která za TOP 09 kandidovala v Praze.

Kníže má respekt, čelí ale i kritice

Jeho spolustraníci si knížete ale váží a mají jej v hluboké úctě. "Určitě ano, kdo ho pozná, je okouzlen. A zcela jistě se budu chlubit vnukům, že jsem mohl s takovým člověkem spolupracovat," řekl MF Dnes šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Ale na ministerstvu se prý také říká, že jejich šéf je více než na úřadě v zahraničí a hodně kompetencí přenechal svému náměstkovi Jiřímu Schneiderovi. "Chci ministra zahraničí, a ne ministra v zahraničí," řekl premiér Petr Nečas.

Kritiku sklidil i za podivnou reakci na odhalení, že Vít Bárta (VV) šel do politiky se záměrem propojit s ní svoje podnikání. "Funguje to tak všude. Ten pitomec to napsal, zatímco ostatní si to myslí. Měl by uznat, že šlápl s prominutím do hovna," řekl ministr.

Nejvíc nechvalných slov si kníže vyslechl v posledních týdnech kvůli kauze CASA. Postavil se za svého kolegu Miroslava Kalouska, který volal a údajně zastrašoval vyšetřující kriminalisty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…