Spolupracoval s Havlem, pobyt ve vazbě mu ničil byznys. Zvažuje žalobu

11.09.2012 8:53

Jako vedlejší produkt vyšetřování kauzy kmotra Mrázka se rozjela kauza, která vedla ke smutnému přehmatu policie, a v důsledku k významnému poškození jednoho podnikatele. Nyní chce žalovat stát o náhradu škody za stomilionové ztráty.

Spolupracoval s Havlem, pobyt ve vazbě mu ničil byznys. Zvažuje žalobu
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Podle MF DNES se podnikatel jmenuje Miloš Červenka a od devadesátých let podniká v realitách. Byznys si postavil zejména na skupování restitučních pohledávek a jejich následném směňování za lukrativní pozemky. Jeho vrcholným kouskem bylo odkoupení pohledávky Karla Schwarzenberga na Orlíku. Tím zaujal Václava Havla, kterému pak spravoval část majetku.

Když v roce 2005 začala policie vyšetřovat obchody kolem pozemkového fondu, začal mít Červenka strach, že bude rovněž diskreditován. Uvažoval, že by to mohla být pomsta pražských kmotrů kolem Pavla Béma, kterým odmítal platit provize za výhodné změny územního plánu. Podle MF DNES se Červenka skutečně dostal na „černý seznam“ lidí, kterým magistrát neměl vycházet vstříc, ovšem že by na základě toho nějak konala policie, se neprokázalo.

Červenka se proto spojil s lobbistou Františkem Vybíralem, spojeným s ČSSD, který slíbil, že mu informace sežene. Protože však měl kontakty na kmotra podsvětí Františka Mrázka, byl policií v té době již odposloucháván, a tak místo policisty ochotného k vynášení informací narazil na policejního provokatéra. Tomu učinil nabídku: „Počítej, že bys za to mohl dostat ty zelený, co jsou uvnitř červený.“ Když policista nechápal, vysvětlil mu, že se jedná o ovoce. Počet kusů zelených plodin by prý mohl být od jedné do deseti.

Policista se však všemožně vykrucoval a nic přislíbit nechtěl, takže Červenka přestal Vybíralovi věřit a řekl mu, ať celou akci skončí. Ten však toužil po výnosném obchodě, tak si půjčil půl milionu, a za něj si „koupil“ jakési informace, že Červenka je policií prošetřován (byl to podvrh, ve skutečnosti nikdy prošetřován nebyl). Podnikatel však neměl zájem v pátrání pokračovat, Vybíralovi zaplatil „za všechny minulé služby“ půl milionu a dál se věcí nechtěl zabývat.

Přesto byl společně s Vybíralem zatčen a obviněn z uplácení. Dva měsíce strávil ve vazbě. Po mnoha průtazích ve vyšetřování padl rozsudek až letos. Vybíral byl jednoznačně shledán vinným a dostal dvouletou podmínku. Červenkovi však soud neprokázal, že by chtěl dát úplatek a musel jej osvobodit.

Podnikatel následně řekl, že zvažuje žalobu na stát. Kvůli obvinění a vazbě se dostal do takových problémů, že mu dokonce hrozila exekuce, škody v podnikání prý jdou do stovek milionů. A jakou si z procesu odnesl zkušenost? „Že vás v této zemi můžou zavřít do basy bez důkazů,“ konstatuje podnikatel pro MF DNES.  


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…