Spotřeba léků roste naprosto zbytečně

05.03.2011 0:00

Jakmile se dotkneme zdravotnictví, hned slyšíme, jak narůstá spotřeba léků. Lékaři je zhusta předepisují zbytečně a i když lidé naříkají na krizi, volně prodejné léky kupují stále.

Spotřeba léků roste naprosto zbytečně
Foto:
Popisek:

Mají totiž pocit, že prášky, kapky nebo mazání vyřeší jejich problémy. Když se nad tím ale soudně zamyslíme, zjistíme, že kdybychom odstranili prvotní příčiny potíží, nemuseli bychom se dokrmovat pilulkami a byli bychom mnohem zdravější.

Většina lidí odsuzuje drogové závislosti, ale ty často začínají právě tím, někdo má potíže a chce je rychle odstranit. A řešení problémů léky, i když to nemusí být ani ty, které vyvolávají závislost, je stejný problém. Prostě jsme se stali závislými na tom, nějaký prášek si vzít.

Jenže hlava nás bolí z přemíry stresu a z přepracovanosti, záda a klouby nás bolí z nedostatku pohybu nebo nevhodného sezení nebo spaní, zažívací potíže máme z nezdravé stravy nebo z její přemíry, přecházíme nechlazení a jiné nemoci a na nic nemáme čas. Co je jednoduššího, než spolknout prášek, který nás na chvíli zbaví bolesti a dá nám pocit, že jsme pro sebe udělali maximum a dál můžeme bez problémů fungovat. Dokonce i vitamíny a minerály raději polykáme  v tabletkách než v přirozené podobě.

A jelikož máme plno známých a kamarádů, ten poradí to a ten ono a my doufáme, že se dílo podaří. Pokud je takový lék na předpis a lékař nám jej, přes naše argumenty, že sousedce to pomohlo, nechce předepsat, prostě přejdem k jinému, ochotnějšímu.

Důsledkem takového zneužívání léků je jen to, že se naše zdraví stále zhoršuje a a my nevíme proč.  Většina lidí chce být rychle vyléčena a lékaři často na tuto hru přistupují a předepisují další a další léky. V lékárnách tvoří velkou část sortimentu potravinové doplňky a zázračné, volně prodejné léky a příravky prakticky na všechno.

Objevují se nová onemocnění, alergie, resistence na některé léky, nové varianty dosavadních nemocí. Vědci je zkoumají, lékaři si s nimi nevědí rady. Chybí všeobecný přehled o tom, kolik lékařů pacient  vlastně  navštěvuje a co mu předepisují. Často tak dochází ke kumulaci stejného léku, vzájemně se vylučujících vedlejších účinků nebo získání návyku.

A jediný, kdo se směje, je farmaceutický průmysl, který si o zisky nemusí dělat starosti. Lékáren přibýva jak hub po dešti a i když se nesutále ohánějí tím, že jsou na tom špatně a ceny léků se musí zvyšovat, nevypadá to, že by některá zkrachovala. Vždyť její hlavní sortiment je postaven na psychologickém základě a útočí na to, na co lidé nejvíce slyší - na zdraví. Tak tedy vzhůru ke zdraví i za cenu sebezničení.

ml,foto:archiv

reklama

autor: Redakce

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…