Srp a kladivo v Brně zůstanou. Památkáři proti odstranění

30.07.2010 20:11

Brněnská radnice ponechá na pomníku vojáků Rudé amády v Králově Poli v Brně symbol srpu a kladiva. Radní, kteří chtěli symboli sejmout, nedostali souhlas památkářů. Sdělil to primátorův náměstek Martin Ander (SZ).

Srp a kladivo v Brně zůstanou. Památkáři proti odstranění

Stanovisko nedoporučující sejmutí symbolů vydal Národní památkový ústav. Vyjádření ústavu ale není závazné. Magistrátní památkový odbor, který vydává závazná stanoviska, ho však obvykle přejímá. Andera proto rozhodnutí památkářů překvapilo.

"Přestože my jsme jako vlastník navrhovali prostou rudou hvězdu, tak památkáři, to znamená Národní památkový ústav, jasně napsal, že se takovouto úpravou nesouhlasí," uvedl náměstek.

Prostou rudou hvězdu doporučil už dřív i Vojenský historický ústav. 

Památkový ústav jako nemocnice

Ředitel Národního památkového ústavu Kroupa v pátek ČTK řekl, že aktuální vyjádření k pomníku vydal jeho podřízený a on sám se prý s dokumentem ještě neseznámil.

Ústav přirovnal k nemocnici, která má svého ředitele, svého primáře a lékaře na jednotlivých ambulancích.

"Věci tohoto typu, jako je vyjadřování se ke hřbitovům, vydává ten lékař na ambulanci. Nikomu to dál nedává, nikoho se neptá. Tady lidé mají své kompetence, to není věc, kterou bych řešil já," uvedl. Dodal, že ústav má 237 zaměstnanců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …