Stále více dětí trpí bolestmi zad, na vině jsou i nevhodné školní batohy

09.02.2016 0:00

Z odborných výzkumů i zkušeností lékařů vyplývá, že více než polovina dětí na prvním stupni základních škol má problémy s vadným držením těla. Nejvíce se držení těla zhoršuje u žáků od první do třetí třídy.

Stále více dětí trpí bolestmi zad, na vině jsou i nevhodné školní batohy
Foto: dodavatel TZ
Popisek: škola

Jednou z hlavních příčin jsou špatné batohy, které dětem poškozují zdraví a mají na svědomí i řadu potíží v dospělosti.

Bolesti zad se objevují už u předškoláků, avšak zdaleka nejpočetnější skupinu malých pacientů tvoří prvňáčci a žáci druhých a třetích tříd. Není náhodou, že nejvíce ohrožená je právě tato věková kategorie. Začátek povinné školní docházky se pojí mimo jiné i s výběrem školního zavazadla a další výbavy, kterou junioři potřebují nosit každý den do školy, tam a zpátky. Učebnice, sešity a nadité penály v součtu váží několik kilogramů, což představuje velkou zátěž pro vyvíjející se páteř a celkové držení těla. Když k této zátěži přičteme těžké tašky s nevhodnou konstrukcí, není divu, že děti čelí vážným zdravotním rizikům už v tak útlém věku. Nevyhovující tašky v důsledku vedou nejen k bolestem zad, ale i k urputným bolestem hlavy a postupem času k trvalým, nevratným deformacím páteře.

Cena ani módní motiv by neměly rozhodovat o koupi

Jak tedy vybrat správně? Předně je potřeba ujasnit si kritéria. Ratolest pravděpodobně bude horovat pro batoh s vyobrazením oblíbeného superhrdiny, rodič bude mít naopak tendenci orientovat se podle ceny ve snaze co nejméně zatížit rodinný rozpočet. Ani jedno z toho není ideální, jakkoliv se jedná o důležité rozhodovací kroky. Na prvním místě se rozhodujte podle toho, zda vybraný model splňuje ty nejpřísnější nároky na zdravotní nezávadnost. Správná taška se musí plně přizpůsobit zvláštnostem dětské anatomie, tedy musí mít perfektně vyztuženou zádovou část a pevné dno, dostatečně široké nastavitelné popruhy, jež umožní rovnoměrně rozložit naloženou váhu. Zároveň vybírejte takovou, která odpovídá vzrůstu školáka, nepřevyšuje ho v linii ramen a současně nesahá pod úroveň boků. Důležitá je také hmotnost – u prvňáčků by neměla být větší než 1,2 kg.

„Výběr školní aktovky pro moji Adélku, která se v září poprvé chystá usednout do lavice, raději nepodceňuji. Nejprve jsem se důkladně informovala o tom, jaké náležitosti by z hlediska zdraví a bezpečnosti měla splňovat,“ uvádí maminka čtyřleté dcerky Jana z Pardubic. „Pak jsem na internetu objevila ryze českého výrobce školních zavazadel Leasyn. Prošel nejen mým přísným posouzením, co se týče kvality materiálu a konstrukce, ale zabodoval i u dcery. Nabízí totiž možnost vytvořit si vlastní design a mít tak jedinečný kus s vlastními motivy. O zábavu tedy máme v srpnu s Adélkou postaráno,“ směje se Jana.

Dejte pozor i na to, jak dítě batoh nosí

Koupit kvalitně ušitou, ergonomicky tvarovanou a bezpečnou aktovku je sice důležité, nicméně ne samospásné. Jako rodič byste měli dohlédnout i na to, aby dítě tašku neplnilo zbytečnostmi, a nezvyšovala se tak zátěž na záda. Kromě toho u potomků pěstujte i návyky ohledně správného nošení. Taška frajersky přehozená přes jedno rameno možná udělá dojem na vrstevníky, ale z dlouhodobého hlediska přinese spíše vychýlené držení těla, a to v lepším případě. Nošení brašny přes rameno je asi vůbec nejoblíbenějším nešvarem školáků, hned v závěsu jsou ležérně povolené popruhy, což může zapříčinit skoliózu. Příliš utažené pásy zase nutí k hrbení.

Na koupi školní výbavy si raději dopřejte čas, vše promyslete a v klidu se zorientujte v nabídce. Nastává nejpříhodnější doba, kdy se ještě můžete vyhnout nákupnímu šílenství, které v papírnictvích a hypermarketech propukne koncem tohoto měsíce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…