Starosta, co bojuje s automaty: Hlava hazardní mafie sedí u Kalouska

25.04.2013 0:00

Deprese, agrese, trestná činnost. Odcizení, rozpad vztahů, rozvody. Sociální izolace, nouze, exekuce. To jsou nebezpečí, které skýtá hazard lidem, kteří mu propadnou. Hazard je prostě svinstvo. Míst, kde se mu mohou gambleři věnovat, je v Česku mnohem více, než v ostatních zemích Evropské unie. Není divu. Podle mnohých je hlavou hazardní mafie odbor ministerstva financí – Státní dozor nad loteriemi a sázkovými hrami.

Starosta, co bojuje s automaty: Hlava hazardní mafie sedí u Kalouska
Foto: chrastava.cz
Popisek: Starosta města Chrastava Michael Canov

Až donedávna nemohly obce regulovat hazard na svém území. Dubnové rozhodnutí Ústavního soudu přineslo zlom. Proč to však trvalo tak dlouho a jaká je úloha ministerstva financí? Zdá se, že v tomto příběhu vystupuje v roli záporného hrdiny. „Hazardní mafie pod taktovkou Státního dozoru nad loteriemi a sázkovými hrami ministerstva financí to vymyslela skvěle. Když vznikly videoterminály, vyvedla je mimo zákon a tím umožnila jejich zcela nekontrolovatelný rozvoj,“ uvedl starosta Chrastavy Michael Canov. Odbor ministerstva financí podle něj místo aby hájil zákon, po něm léta šlapal. „Tragédie je opravdu slabé slovo,“ dodal.

Kalousek hájil hazard, míní aktivista

„Zdržovací taktika, obstrukce, nečinnost,“ tak zhodnotila pro Parlamentní listy.cz jednání ministerstva financí, potažmo Státního dozoru nad hrami a loteriemi, Jana Schlegelová, liberecká členka organizace Občané proti hazardu. Ještě ostřeji se vyjádřil ParlamentnímListům.cz chrastavský starosta Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj). „Tento odbor je v čele hazardní mafie,“ konstatoval. 

Šéfem ministerstva financí je několik let Miroslav Kalousek (TOP 09). Jasno o jeho roli má další aktivista z Občanů proti hazardu Matěj Hollan:  „Vždy do posledního dechu hájil hazard před vyhláškami, zákonem, Ústavou, Ústavním soudem i ombudsmanem,“ popsal pro server Česká pozice. „Existuje-li u nás něco jako politická zodpovědnost, měl by být ministr Kalousek premiérem Nečasem odvolán,“ zmínil.

Nekontrolovatelný rozvoj videoterminálů

Dlouholetým jablkem sváru mezi obcemi a ministerstvem financí jsou takzvané videoterminály. Ty totiž povolovalo ministerstvo financí, a obce na ně neměly žádné páky. Na rozdíl od výherních (ve skutečnosti však proherních) hracích automatů. Přitom se na obou zařízeních hrají stejné hry.

Masivní povolování videoterminálů začalo v roce 2007, kdy se (shodou okolností?) stal ministrem financí Miroslav Kalousek. „Hazardní mafie pod taktovkou Státního dozoru nad loteriemi a sázkovými hrami ministerstva financí to vymyslela skvěle. Když vznikly videoterminály, vyvedla je mimo zákon a tím umožnila jejich zcela nekontrolovatelný rozvoj,“ upozornil Canov. „Udělala to jednoduše. Prohlásila, že videoterminály jsou něco jiného než hrací přístroje. Neboť mají svůj „mozek“ v centrále, nikoli v samotném přístroji. Asi tak jakoby někdo prohlásil, že připojením na internet přestává být počítač počítačem,“ upřesnil starosta. Posudek na videoterminály vypracoval pro ministerstvo Jaroslav Zachariáš, později usvědčený podvodník, děkan z plzeňských práv.

Poslanci a senátoři – bílí koně či součást hazardní mafie

Proti této praxi se vzepřela nejdříve dvě města – Chrastava a Františkovy Lázně. Chtěla získat právo regulace videoterminálů na svém území. Ústavní soud jim dal za pravdu. Vyhráno však nebylo. Do věci se vložili poslanci a senátoři. „Kdyby nedělali nic, udělali by mnoho. Znamenalo by to, že ministerstvo financí by dle nálezu Ústavního soudu muselo aplikovat chrastavský nález a bez výjimky rušit povolení vydaná v rozporu s vyhláškami obcí,“ vysvětlil Canov.

Stalo se však něco jiného. Většina zákonodárců – snad v dobré vůli – schválila novelu, která na tři roky zneplatňovala vyhlášky obcí a zajišťovala hazardu nerušený provoz až do konce roku 2014. S odůvodněním, že zkrátili povolení z 10 let na roky tři a zabránili arbitrážím. „Lež na lež. Žádná arbitráž nehrozila. Snažím se věřit, že zákonodárci nevěděli co schvalují a posloužili jako bílí koně. Druhé vysvětlení je totiž mnohem horší. Že jsou sami součástí hazardní mafie,“ sdělil Canov.

Ďábelský plán ministerstva financí

Podle něj mělo totiž ministerstvo financí připravený ďábelský plán. „Svazu měst a obcí se podařilo objevit návrh ministerstva financí, který měl platit od začátku roku 2013. Připravil by obce o možnost vyhlášky vůbec vydávat,“ ozřejmil ParlametnímListům.cz chrastavský starosta.

Se stávající praxí, kdy ministerstvo financí (s výjimkou Chrastavy a Františkových Lázní) odmítalo respekovat vyhlášky obcí, se nehodlalo smířit město Klatovy. Podaly u Ústavního soudu stížnost a ten vynesl 11. dubna 2013 průlomové rozhodnutí. „Prohlásil, že tříletá blokace vyhlášek obcí je protiústavní a tuto část novely zákona zrušil,“ objasnil Canov s tím, že města a obce si nyní mohou regulovat hazard podle svého.

V herně chytili nezletilé. Kvůli videoterminálům stále funguje

Což samozřejmě neznamená úplné zrušení hazardu, protože - bohužel – řada sportovních, kulturních, či sociálních organizací je na příjmech, které plynou z hazardu, do značné míry závislá. Ale jeho omezení a vytlačení z centrech měst, či z blízkosti škol a podobných zařízení se snad dá očekávat. Rozhodnutí Ústavního soudu vítá i Jana Schlegelová. Je jí jasné, že silně zadlužený Liberec, který hledá horkotěžko každou korunu, hazard úplně nezakáže. „Ale může teď zavřít herny, u kterých to měl v úmyslu, ale zavřené nejsou. Konkrétně si vybavuju herny u Černého koně a ve Větrné ulici. Ale je jich více. V Liberci je heren povolených 111 a funguje jich 120,“ sdělila.

Jak je to možné?  Herny, které jsou na černé listině, se provinily proti vyhlášce města. Nejčastěji tam načapali nezletilé. Ale protože v nich provozují videoterminály, nemohlo je město prakticky zrušit.  „Tvrdilo se, že se musí počkat tři roky. Nyní nastala jiná situace a město by mělo jednat,“ domnívala se Jana Schlegelová.

Liberecká aktivistka věří, že časem se změní společenské klima, které hazard toleruje. „Sice jsou z něj nějaké příjmy, ale ve výsledku je i pro společnost krajně nevýhodný,“ konstatovala.

Tragédie je slabé slovo

Je otázkou, zda jsou chapadla hazardní mafie definitivně osekána. Zvláště když sahala tak vysoko. „Celá kauza ukázala, že Státní dozor nad loteriemi a sázkovými hrami je v alarmujícím stavu. Namísto hájení zákona léta nečinil nic jiného, než po zákoně šlapal. Tragédie je slabé slovo. A výše popsaný postoj našich zákonodárců, samotného ministra a celé vlády tuto tragédii jen podtrhává a zvýrazňuje,“ uzavřel Michael Canov.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…