Starosta z TOP 09 a neonacistický prapor z Ukrajiny. Po „lezení do čínské zadnice“ přišla z Hradu ostrá odpověď

23.03.2016 18:42

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář z TOP 09 je pobouřen vyvěšováním českých a čínských vlajek na pražské Evropské třídě, kudy bude z letiště projíždět autokolona s prezidentem Čínské lidové republiky. Kolář to bere jako „lezení do zadnice“. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na starostovo prohlášení reagoval nebývale ostře. Podle něho TOP 09 poškozuje české zájmy a dělá naší zemi ostudu doma i v zahraničí.

Starosta z TOP 09 a neonacistický prapor z Ukrajiny. Po „lezení do čínské zadnice“ přišla z Hradu ostrá odpověď
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká a čínská vlajka v ulicích Prahy před státní návštěvou prezidenta Čínské lidové republiky

Na velikonoční pondělí odpoledne přiletí do Prahy speciál s čínským prezidentem na palubě, který sem míří na státní návštěvu, tedy protokolárně nejvýznamnější typ návštěvy (na nižší úrovni jsou pak oficiální a následně pracovní návštěvy). Některé pražské ulice proto už teď zdobí na sloupech české a čínské státní vlajky.

Během středečního odpoledne tento fakt vyvolal značnou bouři na sociálních sítích, především na Twitteru, který používají zejména pražští novináři a někteří politici. Ti se začali ptát, jak je vůbec možné, že se po Praze čínské vlajky objevují. Nedlouho poté zareagoval starosta Prahy 6 Ondřej Kolář, na jejímž území leží Evropská třída, kudy bude čínský prezident z letiště nejspíš projíždět.

Starosta Kolář podle svých slov chápe, že státní návštěvě se sluší připravit přivítání se všemi poctami, které předepisují protokol a dobré způsoby. „Lézt ale někomu do zadnice tím, že po městě vyvěšuji vlaječky jeho země, mi přijde přes čáru, zvlášť pak v případě, že jde o stát, se kterým nemá Česká republika žádný bližší vztah. Doufám jen, že Evropská ulice nebude 28. března lemována davy lidí s mávátky, kteří budou nadšeně vítat soudruhy, jež ve velkém porušují lidská práva, utlačují malé národy a neustále se snaží eskalovat napětí v oblasti, kterou považují za svou sféru vlivu,“ uvedl v tiskovém prohlášení Kolář.

„Očekávám, že obdobně bude postupováno i vůči našim spojencům a v budoucnu budou česká města vyzdobena vlajkami americkými, německými, francouzskými, ale třeba i izraelskými a ostatními prapory všech zemí, se kterými nás pojí formální i neformální spojenectví, stejná kulturně-společenská tradice, zájmy a politická kultura. Mrzí mě, že vedení hlavního města České republiky se snaží takto přihlouplým způsobem zavděčit hradnímu pánovi, kterému se v krátké době podařilo zničit vše, co zde od roku 1989 bylo v této zemi pracně vybudováno,“ míní starosta Prahy 6.

Tato slova rozlítila mluvčího prezidenta republiky Jiřího Ovčáčka, který se ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz ostře obul do TOP 09.

„To, že TOP 09 dělá ostudu České republice na domácí půdě i v zahraničí a zároveň poškozuje zájmy České republiky, je už všeobecně známo, a proto vyjádření pana starosty vůbec nepřekvapilo,“ řekl redakci Jiří Ovčáček.

Na otázku, čím podle něho TOP 09 dělá České republice ostudu, reagoval mluvčí Ovčáček následovně: „Jde například o podporu neonacistického praporu Azov.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…