Stát si ve sporu s Diag Human připsal další bod v souboji o peníze

23.07.2013 17:52

Česká republika zaznamenala další z mnoha úspěchů v souboji s firmou Diag Human. V rámci soudního řízení vedeného na návrh Diag Human ve Švýcarsku, nově švýcarský Federální soud odmítl odvolání samotného Diagu a to proti rozhodnutí soudu v Curychu. Soud totiž nařídil obstavení bankovních účtů českého státu ve Švýcarsku, ovšem po námitce podané Českou republikou peníze opět uvolnil.

Stát si ve sporu s Diag Human připsal další bod v souboji o peníze
Foto: Archiv
Popisek: Diag Human SE

Ze zahraničí přišla dnes opět dobrá zpráva a to v souvislosti s kauzou Diag Human. Švýcarský Federální soud odmítl odvolání firmy Diag Human SE ve sporu s Českou republikou o údajně překažený obchod s krevní plazmou. Důvodem byla skutečnost, že Diag Human nezaplatil soudní poplatek za odvolání proti rozhodnutí Vrchního soudu kantonu Curych podané ke švýcarskému Federálnímu soudu.

Česká republika zároveň uspěla ve sporu v Ženevě, neboť Diag Human nepodal v zákonné lhůtě odvolání. Exekuční řízení proti České republice tak na území Švýcarska končí.

"Česká republika tedy již uspěla v Rakousku, Francii a nyní nově ve Švýcarsku," podotkl v této sopuvislosti ředitel právního odboru ministerstva zdravotnictví David Kotris.

Připomeňme, že soud v Ženevě před měsícem zrušil rozhodnutí soudu z loňského února, na základě kterého bylo nařízeno obstavení bankovních účtů českého státu ve Švýcarsku. Učinil tak po námitce podané Českou republikou. Rozsudek ale nebyl pravomocný a Diag Human SE se tak mohl odvolat, což učinil, ovšem pozdě. Odvolání totiž nepodal ve lhůtě, kterou měl pro odvolání stanovenou.

Ženevská procesní linie de facto končí

„Ačkoli formálně vzato jsou u odvolacího soudu v Ženevě stále ještě na stole odvolání Diagu proti dřívějším rozhodnutím o námitkách podaných vlastníky jednotlivých obstavených účtů, tato odvolání budou za stávající situace muset být zamítnuta. Ženevská procesní linie tudíž de facto také končí a Česká republika vítězí i zde,“ sdělil dnes ParlamentnímListům.cz právník resortu zdravotnictví Kotris.

Soudí, že Diag Human ve Švýcarsku sám ustupuje z tamních řízení vedených proti Česku. „Důvody zatím nejsou jasné,“ poznamenal Kotris.

Jakmile ale prý bude k dispozici právní moc rozsudku soudu v Ženevě, český stát pak zařadí přisouzené náklady řízení ve výši 42 tisíc EUR do agendy pohledávek vymáhaných proti Diagu v Lichtenštejnsku. Prozatím prý Diag tyto peníze Česku nezaplatil.

Je, či není rozhodčí nález pravomocný?

Připomeňme, že Diag Human se formou rozhodčího řízení ad hoc domáhá na státu odškodnění za údajně překažený obchod s krevní plazmou. Podle tvrzení Diagu firmě arbitři v roce 2008 přiřkli 8,9 miliardy korun v konečném rozhodčím nálezu, který je prý navíc pravomocný, neboť se proti nálezu odvolali lidé, kteří k tomu neměli pravomoc - v tomto případě přímo ředitel Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Miloslav Vaněk.

Diag tak proto chtěl po Česku okamžité proplacení přiznané částky, kvůli čemuž se obrátil na soudy v zahraničí s požadavkem exekuce na majetek českého státu. Jenže český stát naopak tvrdí, že nález pravomocný není a spor tak má podle něj pokračovat v přezkumném rozhodčím řízení.

Diag se obrátil i na jiné soudy v zahraničí

Společnost zažalovala kromě Švýcarska Českou republiku také u soudů ve Francii, v Rakousku, v Lucembursku a ve Velké Británii. Jenže téměř všude Česká republika soudní žádosti Diagu na exekuci majetku českého státu zvrátila. Loni v létě naopak sama firma stáhla návrh na exekuci ve Spojených státech. Uvedla však, že je stažení návrhu vedeno pouze snahou urychlit řízení, neboť jakýkoliv výrok evropského soudu o vykonatelnosti je podle amerického zákona i mezinárodního práva okamžitě a automaticky vykonavatelný i ve Spojených státech.

Spor mezi českým státem a firmou Diag Human (původně Conneco, a. s.) vznikl ohledně zakázky na obchod s krevní plazmou, která měla být realizována na začátku devadesátých let. Ministerstvo zdravotnictví ale odstoupilo od smlouvy s Conneco na dodávky krevní plazmy a následně sdělil tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar dánské firmě Novo Nordisk, že „je pochybnost o solidnosti“ zmíněné firmy; ta až později patřila Josefu Šťávovi. Firma Novo Nordisk na základě toho pak odmítla s Diag Human spolupracovat. Diag se ale právě kvůli tomu od roku 1996 formou rozhodčího řízení pře s českým státem o náhradu ztrát, které prý měly vzniknout na základě poškození dobré pověsti a následné ztráty zakázek.

Celá anabáze kolem arbitráže měla mezník loni a letos, kdy soudy v Česku potvrdily jmenování tří rozhodců do přezkumného rozhodčího senátu. Jsou jimi ekonom Jiří Schwarz, někdejší děkan plzeňské Právnické fakulty Milan Kindl a předseda Hospodářské komory ČR Petr Kužel.

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…