Stát vybral od podnikatelů méně, než chtěl. O 2,6 miliardy

15.01.2012 16:32

Stát loni od osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) vybral na dani z příjmu 2,9 miliardy korun, což bylo o 2,6 miliardy méně, než plánoval. "Příčinou jsou určitě výdajové paušály, protože jsou nyní benevolentní," uvedl šéf Generálního finančního ředitelství Jan Knížek.

Stát vybral od podnikatelů méně, než chtěl. O 2,6 miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Výdajové paušály využívají osoby samostatně výdělečně činné k výpočtu daní a jejich výše se liší podle profese. V současné době si obecně nejvíce mohou odečíst řemeslníci a zemědělci, a to 80 procent. Živnostníci při odpočtu paušálu nemusí vést účetnictví, stačí jim evidence příjmů.

Věčná diskuze

Kvůli výši výdajových paušálů se tento týden rozhořel spor mezi premiérem Petrem Nečasem a ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Ministr financí přišel s plánem na snížení výdajových paušálů na úroveň roku 2005, předseda vlády s tím nesouhlasí. Snížení paušálů má být součástí chystaného balíčku změn, které připravuje Kalouskův úřad a jejichž cílem je zlepšit bilanci státního rozpočtu.

Strana soukromníků ČR navrhuje, aby se paušály už nevztahovaly na OSVČ s ročním obratem nad 25 milionů korun, řekl v diskusi místopředseda strany Rudolf Baránek. Současně chce zamezit daňovým únikům zdola, například ve formě neoprávněného vykazování nulových zisků. "Paušály je možné omezit shora, možné je omezení zdola, je možná dohoda na jiných procentech, je to však záležitost věcné diskuse," poznamenal Knížek z Generálního finančního ředitelství.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …