Státní zástupce popsal, jak si trio Pancová, Kott a Rath rozdělilo úlohy

07.08.2013 10:11

Státní zástupce Petr Jirát začal o půl desáté před Krajským soudem v Praze číst obžalobu v kauze údajné korupce, která je kladena za vinu jedenácti obžalovaným včetně bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Detailně líčil, jak byly rozděleny role mezi Rathem, Pancovou a Kottem.

Státní zástupce popsal, jak si trio Pancová, Kott a Rath rozdělilo úlohy
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath u soudního přelíčení

Těsně před půl desátou začal státní zástupce Petr Jirát číst obžalobu. Poslouchalo ji však jen deset z jedenácti obžalovaných, protože k soudu nedorazila jedna z nich - Lucia Novanská, členka představenstva společnosti ML Compet. Omluvila se ze zdravotních důvodů. Státní zástupce se pustil do výčtu skutků, z nichž jsou Rath a spol. obžalovaní, začal zdravotnickými zakázkami.

Podle státního zástupce Pancová a Kott na základě smluv mezi nemocnicemi ve Středočeském kraji společně rozhodovali o plánovaných investicích pro nemocnice a o tom, které z nich půjdou ke schválení. Využívali přitom svých vazeb a svého vlivu na tehdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha. Domlouvali se pak, kterému soutěžiteli sjednají výhodu.

Jirát konkrétně popisoval jednotlivé zakázky včetně té, kdy ředitelka firmy FISA Ivana Salačová předala úplatek Pancové a Kottovi. Pancová dohadovala úplatky za stavby, Kott za technologie a Rath veškerá zadávaná řízení schvaloval. Jeho podíl měl být 22 milionů, ale dostal jen 16, protože 6 milionů si nestihl převzít. Šlo o zakázky v souvislosti s rekonstrukcemi ve Středočeském kraji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský, jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…