Stejně to hodíme Zemanovi, zní z ODS. Prezidentské primárky tam už nikdo nebere vážně

17.06.2012 17:11

První místopředseda Senátu Přemysl Sobotka vyhrál prezidentské primárky ODS ve Středočeském kraji. Zvolilo ho 425 občanských demokratů, jeho soupeř, europoslanec Evžen Tošenovský, získal 168 hlasů.

Stejně to hodíme Zemanovi, zní z ODS. Prezidentské primárky tam už nikdo nebere vážně
Foto: Martin Kovář
Popisek: Výkonná rada ODS

V součtu tak po hlasování ve 12 krajích vede Sobotka s 2 899 hlasy (59 procent) před Tošenovským 2 027 hlasů (41 procent). Volební účast ve Středočeském kraji byla dle vyjádření ODS 24 procent. Dosud nejvyšší účast byla Moravskoslezském kraji, a to méně než poloviční, 46 procent.

Nejenom nízká účast v primárních volbách nasvědčuje tomu, že v ODS bere většina členů primárky spíše jako formalitu a proces, který je třeba už jenom nechat doběhnout.

SLEDUJEME téma Přímá volba prezidenta

Přemyslu Sobotkovi však nepřipadá účast spolustraníků nízká. „Jestliže je průměrná účast třicet procent, tak se blíží nebo jde někde i přes podíl lidí, kteří chodí k senátním volbám. Má-li každý třetí zájem v ODS se toho zúčastnit, tak je to pozitivní záležitost,“ řekl před časem v rozhovoru pro Týden.cz.

Primárky skončily ve chvíli, kdy to Němcová vzdala

„Každému je jasné, že primárky v ODS jako seriózní záležitost de facto skončily v okamžiku, kdy Mirka Němcová oznámila, že kandidovat nebude. To byl hřebíček do rakve. Každý už to teď bere, že to je věc, která doběhne, ale řada lidí i poslanců už přiznává, že to nakonec hodí Zemanovi,“ řekl ParlamentnímListům.cz vysoce postavený člen ODS.

„Pro mě osobně to bylo překvapení a nerozumím tomu, protože ze členů ODS měla největší šanci a pokud se rozhodla, že kandidovat nebude, tak je jasné, že ODS svého prezidenta na Hradě mít nebude,“ řekl ParlamentnímListům.cz politolog Jan Bureš k odstoupení Němcové od souboje o Hrad.

Šance pro Zemana

O kandidatuře svého někdejšího politického rivala se kladně vyslovil i prezident republiky Václav Klaus. „Miloše Zemana považuji za významnou osobnost české politiky, s čímž jsem se nikdy netajil. Jeho prezidentskou kandidaturu považuji za logické vyústění jeho politické i životní dráhy. O prezidentskou kandidaturu by se podle mého názoru měli ucházet lidé, kteří pro naši zemi něco vykonali. Miloš Zeman mezi ně patří,“ uvedla hlava státu pro MF Dnes. Podle vyjádření Přemysla Sobotky to jenom dokazuje, že Václav Klaus již nemá s ODS nic společného.

Miloš Zeman už má svoji prezidentskou kandidaturu delší dobu jistou. Nutných deset senátorských podpisů pro něho mezi svými kolegy posbíral senátor ČSSD Vladimír Dryml s tím, že kandidaturu někdejšího premiéra podpořili i senátoři z ODS. Jejich jména však známa nejsou.

Peníze až na první místě

Do jaké míry bere ODS primárky vážně, nasvědčuje i to, že nebude vítěznému kandidátovi platit prezidentskou kampaň. „Někteří nadávají na Němcovou, že vzdala kandidaturu a spoustu lidí tak zklamala, na druhou stranu se jí zase moc nedivím, protože si nedokážu představit, jak si bude náš prezidentský kandidát financovat svou kampaň ze svého a jak na ni bude shánět finanční prostředky. Bojím se, aby z toho nebylo trapné fiasko,“ řekl redakci poslanec ODS, který nechtěl být jmenován.

V Praze proběhnou primární volby 18. června. V Jihomoravském kraji se o týden později primární volby v ODS uzavřou. Zúčastnit se volebního shromáždění a právo volit v prezidentských primárkách mají všichni členové ODS, jejichž členství trvá nepřetržitě od 1. března 2012 až do dne, kdy půjdou hlasovat.

Podle průzkumů veřejného mínění se zatím kandidáti ODS umísťují v preferencích až za bývalým předsedou úřednické vlády Janem Fischerem, bývalým šéfem sociálních demokratů a expremiérem Milošem Zemanen či americkým ekonomem Janem Švejnarem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…