Šťourali, kam neměli a stát jim zničil život. Vymítač korupce začíná mít strach

28.08.2012 8:18

Za vojenskou tajnou službu bych ruce do ohně nedal, prohlásil exministr vnitra a bývalý šéf civilní rozvědky František Bublan k podezřelým případům, které se stávají klíčovým svědkům v kauzách zbrojních zakázek. Přiklonil se tak k názoru bývalého ředitele Úřadu pro vyzbrojování Jaroslava Štefce, který tvrdí, že lidé kolem armádních zakázek jsou profesně a ekonomicky likvidováni a že organizátorem těchto akcí je tajná služba, i když to nemůže dokázat.

Šťourali, kam neměli a stát jim zničil život. Vymítač korupce začíná mít strach
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

„Má to charakter typických operací tajných služeb. A to zapojením jiné ozbrojené složky, například policie,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz.

Zastrašování svědků přibývá

Kdo chce zdržet, zatemnit, zkomplikovat nebo dokonce zmařit vyšetřování korupce nebo jiného trestného činu, podává trestní oznámení, zastrašuje klíčové svědky, nebo se je snaží zkompromitovat. A odborníci se shodují, že podobných případů je čím dál víc. „Takový trend je vidět, i když jednotlivé případy jsou odlišné,“ potvrzuje ParlamentnímListům.cz šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka. „Z četnosti těchto událostí je zřejmé, že to nemůže být náhoda. Začíná být součástí naší společnosti, že lidé, kteří se postaví zločincům nebo mocným, jsou perzekuováni. Je špatné, že je k tomu zneužíván institut trestního práva,“ říká redakci bývalý policejní vyšetřovatel, advokát Václav Láska. Ale není to podle něj chyba zákonů, ale lidí v řadách justice, kteří jsou ochotni ohýbat paragrafy.

Museli z armády odejít

V roce 2010, kdy Štefec vyšetřoval podezřelé zbrojní zakázky za miliardy a kritizoval nákup Pandurů a vozů Tatra, policie v jeho automobilu našla nelegální zbraň. Později se zjistilo, že mu byla podstrčena. Přesto kvůli tomu nezískal bezpečnostní prověrku a z armády musel odejít. Ale Štefec nebyl zdaleka jedinou obětí podivných okolností. Událostí, které budí podezření, se totiž kolem klíčových korupčních kauz událo hned několik. Například někdejší elitní kriminalista Petr Krömer, který vyšetřoval korupční kauzu Tatra, musel zase odejít od policie.

Bezúhonný pilot byl obviněn z pohlavního zneužívání

František Bublan připomíná případ armádního pilota Karla Daňhela, který připravoval podklady k nákupu letounů Casa a jejich nákup nedoporučoval. Nejdřív ho šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník, kterého do funkce dosadila tehdejší ministryně Vlasta Parkanová, před sněmovním výborem obvinil, že bere peníze od Omnipolu, což představitelé firmy popřeli. Pak byl obviněn z pohlavního zneužívání a kvůli tomu byl dokonce i zadržen. Dívka se pak přiznala, že si to vymyslela, ale pilot byl už morálně zdiskreditován.

Barták obvinil svědka v případu korupce

A minulý týden byl zatčen šéf Tatry Ronald Adams, další klíčový svědek v případu proti bývalému ministrovi obrany Martinu Bartákovi a zbrojaři Michalu Smržovi, kteří jsou v případě armádních zakázek stíháni. Z nabízení úplatku Adamse obvinil právě vyšetřovaný Barták, který je vyšetřován, že si řekl o úplatek, když Tatře přiklepne zakázku na dodávku vojenských vozidel armádě. „Skutečným záměrem je zastrašení každého, kdo by se chtěl odvážit otevřeně svědčit o korupci v nejvyšších patrech českého státu,“ uvedla v reakci na Adamsovo zadržení Tatra.

Parkanová udělala ve vojenském zpravodajství rošádu

Proč se i exministr vnitra Bublan domnívá, že v pozadí intrik proti svědkům v armádních kauzách figuruje vojenské zpravodajství? Je to hlavně kvůli změnám, které udělala krátce po vstupu do čela resortu obrany exministryně Vlasta Parkanová, nedávno obviněná v souvislosti s předraženým nákupem vojenských letadel Casa. „Ministryně udělala rošádu, vyhodila ředitele Krejčíka a dosadila lidi, které jsou úzce spjati s lidmi, dnes obviněnými z korupce,“ upozorňuje. Bývalý ředitel Vojenského zpravodajství Miroslav Krejčík, kterému se podařilo očistit tajné služby od starých struktur, už po svém vynuceném odchodu tvrdil, že musel odejít proto, že rozvědka začala rozkrývat korupci na Ministerstvu obrany. „Někteří lidé se na mě snaží vyškrábat za každou cenu informaci, která by mě očernila,“ prohlásil Krejčík už v roce 2007.

Na to armáda tajné zpravodajství má

„Neříkám, že v tom vojenská tajná služba jede, ale je to možné. Hájí své zájmy, zřejmě nemají čisté svědomí,“ soudí poslanec ČSSD Bublan. „Něco na některé lidi mají, a když se jim to hodí, tak kompromitující informace pouštějí ven,“ dodává. Nevěří, že vojenská tajná služba neměla možnost armádní zakázky ovlivnit a získat potřebné informace. „Na to armáda tajné zpravodajství má, aby včas řekla: pozor, tady něco hrozí,“ konstatoval exministr vnitra.

Chování brněnských policistů k Adamsovi bylo skandální

Případ Adamse vyvolává mnoho otázek. Šéf Tatry si stěžoval, že ho policisté vozili po Brně kvůli lékařskému potvrzení dvanáct hodin v horku v autě bez klimatizace. „Pokud se ukáže, že policisté hledali tak dlouho lékaře, který potvrdí, že Adams je schopen vazby, bylo by to skandální. Jestli nejméně dva lékaři prohlásili, že vazby není schopen, svědčilo by to o ohýbání paragrafů a bylo by to na potrestání policistů,“ řekl ParlamentnímListům.cz bývalý advokát Václav Láska. Mělo by se podle něj zkoumat, zda šlo o neúmyslné pochybení, nebo o úmyslné zneužití práva, v takovém případě by měli být policisté bez milosti vyhozeni.

Záleží na osobní odvaze svědků

„Je otřesné, jaké metody jsou někteří lidé schopni použít, zasahuje to až do lidských práv a svobod svědků, narušuje to jejich rodinné vazby,“ kritizuje David Ondráčka případ pilota Daňhela. Některé útoky jsou podle něj hodně brutální.

Odborníci se zamýšlejí, proč se v poslední době vyrojilo tolik případů zastrašování svědků. „Dřív stačilo na svědka udělat bu bu bu a on raději couvnul, protože pro šetření závažných korupčních kauz tady nebylo příznivé klima. Dnes jsou svědci odvážnější, zločinci na ně musejí použít radikálnější metody,“ soudí Láska. Přesto se odborníci shodují v tom, že lidé, kteří podobné snahy o diskreditaci svědků vidí, ztratí předem ochotu podobné riziko podstoupit. „A nemusí to být ani tak velká záležitost, jako je obchod se zbraněmi,“ říká šéf Transparency International. Záleží podle něj na osobní odvaze každého člověka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…