Strach matky samoživitelky: Stačí chřipka a za dveřmi už stojí exekutor

14.09.2011 4:31

Podle informací Českého statistického úřadu (ČSÚ) je příjmovou chudobou u nás ohrožen zhruba každý desátý Čech. Z hlediska skupin obyvatelstva nejvíce dopadá tato hrozba pak na matky samoživitelky. Ty představují podle statistiků zhruba pětinu z jednoho až jednoho a půl milionu lidí, kteří jsou v ČR se svými ročními příjmy na totálním dně. V těsném závěsu za nimi stojí v žebříčku chudoby mladiství a senioři.

Strach matky samoživitelky: Stačí chřipka a za dveřmi už stojí exekutor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž.

„Ukazuje se, že každá třetí žena, která se dostala do prodlení s úhradou svého finančního závazku, je samoživitelka. Vyplývá to z našeho interního průzkumu za první pololetí letošního roku. Matky samoživitelky zcela zjevně patří ke skupinám nejvíce ohroženým nezaměstnaností a chudobou," říká pro ParlamentníListy.cz Jana Tatýrková z inkasní agentury M.B.A. Finance.

Do tzv. příjmové chudoby tak spadají v Česku podle statistiků ti, kteří mají ve dvou- až tříčlenné domácnosti po přepočtu příjem na osobu sedm až devět tisíc korun měsíčně hrubého.

Čtěte také:

Na samoživitelky proto nejvíce dopadá i rostoucí celková zadluženost domácností. Matka sama sice třeba ani nic nedluží, ale přestává včas platit složenky, nemá na nájem, jídlo a výdaje na dítě už například tím, že se její bývalý manžel či partner propadl do dluhů. Anebo neplatí alimenty, či se zpožděním. A i zpoždění může pak stát za dluhem ženy samoživitelky, protože není schopná se svým nízkým příjmem uhradit něco v daném termínu, protože jí částka určená na alimenty prostě chybí.

Skluz je rychlý - stačí, když nedorazí alimenty

Samoživitelky jsou potom snadnou obětí lichvářů a nebankovních rychlých půjček, protože tak často chtějí momentální nedostatek peněz řešit. A pak už to je jak na skluzavce. Stačí, když nedorazí výživné jeden, dva i více měsíců, nebo nepřijde v dané výši či dorazí se zpožděním. Právní cesty jsou pak přes advokáty či oficiální vymahače dluhů, ovšem nejsou, jak praxe ukazuje, příliš spolehlivé. Žena samoživitelka se může práv domáhat žalobou na soud a uvalením exekuce. Ale i to je zdlouhavé, proces trvá rok i déle. Jenomže platit, bydlet, jíst a žít je třeba i do té doby. A tak se kolotoč dluhů velmi nepříjemně roztáčí.

Čtěte také:


I když v současné době sice někteří exekutoři uvádějí, že uvalují stále více exekucí na otce dlužící matkám tisíce korun na výživném, dluhy matek, které mnohdy musí na tento krok jako jedinou spásu čekat, do té doby narostou tak, že i jim jdou exekutoři v patách.

Když jedna výplata není totéž...

A rozdíl není v samoživitelkách, které pracují, ani v těch, co zůstávají doma z jakýchkoli důvodů na různých socálních dávkách. I když je jejich příjem dostatečný, vždy je třeba ho dělit počtem lidí, kteří jsou na něm plně závislí. A tak se sociální propast mezi dvěma ženami, které vydělávají například 18 tisíc hrubého, může lišit opravdu velmi zásadně. A tak zatímco žena, která s tímto příjmem žije sama, popřípadě s partnerem, se kterým se dělí o náklady na bydlení a stravu, nemusí počítat každou korunu; její kolegyně, jež musí odevzdávat stejný objem práce a na účtu jí přistane stejný obnos, se pohybuje na hranici bídy. Stačí, když z toho příjmu živí jedno, či dvě děti a alimenty pobírá průměrné - tedy například 3000 korun (v příp. dvou dětí). Není ani sebemenší prostor pro nějaké úspory, každý mimořádný výdaj znamena velmi citelný zásah do životního standardu. Pokud pak přijde cokoli, co už tak napjatý rozpočet ohrozí (nemoc či neplacení alimentů), není k dispozici širší rodina, jež by mohla vypomoci i materiálně, na dlouholeté problémy je zaděláno.

Čtěte také:


„Náš průzkum potvrdil, že tyto ženy, které velmi často naplno pracují a zároveň vychovávají děti, se mohou do problémů dostat velmi snadno a také ne pouze svým zaviněním," doplnila Jana Tatýrková z M.B.A. Finance pro ParlamentníListy.cz. A potvrdila tím smutnou skutečnost.

Přibývá i důchodců v exekuci

Ovšem nejen matky samoživitelky upadají do finančních problémů, jež končí exekucemi. V Česku razantně narůstá i počet důchodců, kteří se dostali do dluhů a ze starobní penze jim peníze nemilosrdně odebírá exekuční srážka na splácení závazků věřitelům.

Čtěte také:


Jen v roce 2010 odešlo kvůli tomu z důchodů českých seniorů celkově 514,7 milionů korun. A ani letos se situace nelepší.

"K srpnu 2011 je evidováno celkem 59 093 případů exekuce na penzi. To je o osm tisíc více, než tomu bylo v prosinci 2010," uvedl ve svém prohlášení mluvčí ČSSZ Pavel Gejdoš.

Čtěte také:

Jak dodávají inkasní společnosti, které vymáhají dluhy, důchodci se do finančních problémů dostávají nejčastěji kvůli vysokým účtům za telefon, obvyklou příčinou jejich zadlužení je pak i to, že se nechají zlákat ke koupi předraženého zboží od podomních prodejců či na prodejních akcích.

A exekuce opět podražily

I tak velmi negativní zprávy doplňuje ještě jedna. A to ta, že i drobní dlužníci, kteří podle rozhodnutí soudu neuhradili pohledávky v řádech stokorun, od září platí navíc nad původní částku ještě výrazně víc, než tomu bylo dosud.

Přitom už tak se i nyní na dlužnou tisícovku ani ne během roku nabalí dalších téměř dvacet tisíc korun na nákladech za soudy, odměny a paušály advokátů a exekutorů. Od září se totiž citelně navýšily soudní poplatky a ty se odrazí právě i v exekucích.

Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…