Strach z nacionalistů, hlasy za kozla a pět set hřiven, čachry se jmény. Byli jsme na Ukrajině před důležitými volbami

24.10.2015 16:00

REPORTÁŽ Strach a úzkost ve městě, kde se narodil komunistický prokurátor Karel Vaš. V Užhorodě – jako skoro po celé Ukrajině – se totiž konají velmi důležité volby do místních zastupitelstev. ParlamentníListy.cz zjišťovaly náladu obyvatel přímo na místě. Téměř všichni nadávají na poměry, ale anonymně.

Strach z nacionalistů, hlasy za kozla a pět set hřiven, čachry se jmény. Byli jsme na Ukrajině před důležitými volbami
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předvolební stánek Bloku Petra Porošenka Solidarita

„Hřivna pořád padá, ale daně stoupají a vládci v Kyjevu hromadí své miliardy,“ posteskne si anonymně gastarbajtr jedoucí autobusem na prodloužený víkend domů, do Užhorodu. Ta názorová anonymita dobře vykresluje celou Ukrajinu. Všichni nadávají, ale bez jména. Většina lidí se bojí nacionalistů, radikálů, ale i vševidoucího oka slídivé Služby bezpečnosti Ukrajiny (SBU).

Kampaň před volbami

Více než stotisícový Užhorod, centrum Zakarpatské oblasti, je doslova zaplevelený reklamními billboardy, které se zde jako pluky spotřeby šikují k útoku. Převážná část obyvatel ale na anoncované výrobky nemá dostatek peněz. V součanosti jsou na valné části reklamních ploch tváře místních kandidátů. Hlavně jsou vidět lídři nacionalistické Svobody a Bloku Petra Porošenka Solidarita. Kampaň veledůležitých voleb do místních rad, tedy zastupitelstev, je v poslední fázi, a to bez většího zájmu mezinárodních médií. Účastní se jich okolo sto dvaceti stran.

Současný gubernátor Zakarpatské oblasti Hennadij Moskal je prý schopný krizový manažer a na post byl dosazen, aby nastolil klid. Měl omezit moc pašeráckých gangů, kvetoucí korupci a zmírnit napětí mezi nacionalisty ze severu a podkarpatskými separatisty. Ostatně v polovině devadesátých let zde působil jako oblastní policejní náčelník. Podle některých na pašeráckém byznysu vydělával, což ale v kraji, kde platí, „kdo nevydělává na pašování, okrádá rodinu“, není nic výjimečného. Po dalších funkcích v bezpečnostních složkách státu šéfoval Luhanské oblasti, až se nakonec vrátil na „místo činu“. Holohlavý muž, jenž má ve jménu nelichotivé označení pro Rusy, vyhlíží nyní z valné části plakátů Solidarity. Chtěl by totiž svůj post posvětit ve volbách.

Anketa

Kterého intelektuála máte nejraději? (Obnovené hlasování, spuštěno 19.4.)

hlasovalo: 6960 lidí

Strach v regionu

Stačí přejít po pěším mostě přes řeku Už, od níž pochází název města, a stojím mezi několika volebními stánky. Vyfotím si mládež sedící ve stánku Ukrajinského sdružení patriotů - Ukrop. Sotva dvacetiletý kluk si zakryje tvář a pak vylítne, proč si ho fotím. „Jsem reportér, to my většinou děláme,“ odvětím. Stáhne se. Ostatně většina lidí se tady bojí, natož mluvit nebo být spojován s politikou. Skoro jako v Československu padesátých let. A je jen ironií osudu, že se zde narodil v roce 1916 nechvalně proslulý prokurátor Karel Vaš, jenž upletl oprátku Heliodoru Píkovi.

V souvislosti s volbami se mluví o masivním uplácení a podvádění, ale nikdo to „na kameru“ neřekne. Politické strany si prý mezi místními vybíraly ty, kteří mají stejná jména jako lídři opozičních stran, daly je na kandidátku a nyní čekají, že si to někteří lidé popletou, což by jim vydělalo důležité body ve volební soutěži. Kraj totiž v podstatě ovládají různé rodinné klany jako třeba rodina Čubirko. Například Vladimír Čubirko kandiduje na post starosty Užhorodu. Ale to je jen jedno z mnoha jmen. Starostou se chce stát přes dvacet kandidátů. Domorodci v zákrytu stále špačkují, že takové funkce jsou předem zaplacené a kdo chce být starostou podobně velkého města, musí mít hodně nadité konto.  

Jeden z mála, co se nebojí říct naplno své mínění, je předseda Zakarpatské národní organizace, tedy předák Rusínů Nikolaj Burak. „Dnes politika Ukrajiny vychází z hloupých řešení, která se uplatňují zejména na východě. Tady, ale v podstatě po celé Ukrajině jde o boj klanů. Žádné reformy, žádná rázná řešení, žádné snahy o civilizovanou decentralizaci. A volby? Hlasy celých rodin se kupují za kozla a pět set hřiven. Za ‚bábky‘ si lze koupit všechno. Systém je prohnilý a totálně zkorumpovaný,“ stěžuje si. Viktor Janukovyč si žil lépe než car nebo britská královna, topil se ve zlatě. Nicméně dnešní představitelé vlády prý nejsou o moc lepší.

Krásné Podkarpatí

„Víte, Podkarpatí je úžasná oblast. Okolo hlubokých lesů a rozlehlých luk se rozprostírají vesničky, ve kterých jakoby se zastavil čas. Lidé jsou chudí, ale mají srdce na dlani. Je zde nespočet lázní. Podmínky k podnikání také nejsou až tak strašné, jak si Češi myslí,“ podotýká v baru Korzo Moravák Petr Zídek, jenž žije v Užhorodě spokojeně už přes sedm let. Má zaregistrované internetové stránky Zakarpatí.cz a Užhorod.cz. Stará se o turisty, zabezpečuje veškerý servis pro podnikatele. O volbách a politice se ale bavit nechce, prý to není jeho šálek kávy.

Nicméně Podkarpatí se pomalu – stále vládne strach z konfliktu na Donbase – ale jistě stává opět oblíbenou oblastí turistů, co mají hluboko do kapsy. Ceny jsou zde oproti ostatní Evropě velmi nízké. Pivo v restauraci stojí okolo osmnácti a jídlo zhruba sedmdesát korun. Ve vyhlášených lázních rozesetých po Podkarpatí pořídíte za zhruba pět stovek na den ubytování, plnou penzi, ale i veškeré lázeňské procedury. Ostatně tomu odpovídají i platy. Důchody se pohybují hluboko pod hranicí chudoby, často jde zhruba o 1200 korun. „Syn pracuje někde u Plzně a bere sedmadvacet tisíc měsíčně. Oproti němu jsem žebrák. Dostávám pět tisíc,“ posteskne si šéf jednoho z odborů krajské administrativy.

Kult osobnosti

Na užhorodském zámku si lze projít přes deset různých výstav za pětadvacet korun. Je zde i výstava propriet z občanských protestů Majdanu. Plakáty, dětské kresby a improvizovaná „brnění“ bojovníků. V místnosti s pravoslavnými ikonami sedí žena a dívá se zamračeně z okna. Za záclonou, aby to nikdo neviděl, má jako svou ikonu vylepený plakátek s portrétem Petro Porošenka a pod ním zapálenou svíčku. Podivně schovaný oltářík kultu osobnosti. Na jedné z televizních stanic se zase prochází čokoládová figurka prezidenta. To si z něj v zemi oblíbení komici dělají mírnou srandu.

Řeckokatolický chrám nedaleko zámku je v neděli z rána přeplněn lidmi, kteří postávají i u blízké sochy císařovny Marie Terezie. Při bohoslužbě kněz dokonce přivítá i hosta z Čech, z „parlamentního věstníku“, jak si tady přizpůsobili název serveru Parlamentní listy. Ostatně řeckokatolický církevní představitel celého Podkarpatí sice slíbil, že si popovídá o náladách v kraji, ale stále je mimo město. Setkání nevyjde ani na druhém břehu Uže s patriarchou pravoslavné církve. Před volbami a v době napětí, kdy na Podkarpatí pořádají nacionalisté z dvousetpadesáti kilometrů vzdáleného Lvova, ale i z Kyjeva, údajně „spanilé jízdy“, prostě není radno veřejně klábosit o politice a situaci v zemi.  
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…