Strana svobodných občanů v Praze rozdávala ilegální žárovky

01.09.2009 16:56

Na pražském Andělu bylo v úterý možné získat žárovku zdarma. Dávný Edisonův vynález se po vajíčkách, papučích a kamenech stal dalším symbolem nadcházející kampaně před předčasnými volbami do Poslanecké sněmovny, který k demonstraci svého euroskepticismu použila Strana svobodných občanů.

Strana svobodných občanů v Praze rozdávala ilegální žárovky

Svobodní rozdávali stowattové žárovky, které od 1. září zakázala prodávat Evropská unie.

"Jsme odpůrci těchto naprosto zbytečných regulací, lidé mají právo se svobodně rozhodnout, co si koupí. Proto je rozdáváme a zdůrazňujeme lidem, že jsou ode dneška ilegální díky bruselským úředníkům," vysvětlil činnost příznivců a členů nové politické strany jejich předseda Petr Mach.

K desítce členů žárovkového týmu se krátce po začátku akce přidalo i několik dobrovolníků. "Nenechám si diktovat, co mohu kupovat a co ne, obzvláště ne z Bruselu. Když dám lidem tu žárovku, snad se jim konečně rozsvítí," komentoval svou činnost jeden z přihlížejících, který se posléze vydal rozdávat ilegální zdroj světla okolojdoucím.

Svobodní na mítinku také představovali koncepci svého liberálního programu. Chtějí stát bez zbytečných regulací a dluhů. "Vadí nám, že stát bere lidem zbytečně vysoké daně, které pak rozdává jako různé dotace," uvedl Mach s tím, že cílem Svobodných je zrušení například daně z příjmu pro zaměstnance a živnostníky a dalších menších daní jako je třeba daň z převodu nemovitosti.

Jedním z cílů Svobodných je úplné zrušení některých údajně zbytečných úřadů. Mezi ně patří i post ministra pro lidská práva, který je podle Macha typickým reprezentantem zbytečné přebujelosti státní správy, stejně jako třeba úřady práce.

"Stojí to ročně dvě až tři miliardy korun jen na platech úředníků, přitom tato pracoviště nikdy nikomu žádnou práci nezprostředkovala. Uchazeč o práci stejně musí hledat na internetu nebo najít nějakou zprostředkovatelskou agenturu. Na úřad si chodí jen pro razítko. Proč by si výplatu podpory jako plátce sociálního pojištění nemohl vyřídit přes internet," ptá se Mach.

Svobodní považují za svůj střednědobý cíl překonání pětiprocentní hranice pro vstup do sněmovny, aby zde mohli svými hlasy přispět ke vzniku pravicové vlády.

"Tady už dlouho neexistovala pravicová vláda. K občanským demokratům se v rámci koalice vždy přidal někdo, kdo je tlačil zleva, naposledy Zelení. Samotná ODS je po představení svého programu taková ČSSD v bledě modrém," uvedl Mach. Právě v tlaku na ODS zprava a prosazování liberálních pravidel v české politice vidí Mach budoucnost Svobodných.

Ilustrační foto: svobodni.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…