Středočeský kraj utratil za poplatky 80 milionů

12.04.2010 20:31

Celkem 80,3 milionu korun zaplatil Středočeský kraj za hrazení regulačních poplatků ve zdravotnictví.

Středočeský kraj utratil za poplatky 80 milionů

Celková částka 80,3 milionů korun vyplývá z informační zprávy, kterou v pondělí vzali na vědomí krajští zastupitelé. Hejtmanství v hrazení poplatků za pacienty krajských nemocnic hodlá pokračovat i letos, v rozpočtu je k tomuto účelu vyhrazeno 80 milionů.

Sociálnědemokratický hejtman David Rath již před časem přiznal, že proplácení poplatků je pro kraj zátěží. Situaci prý komplikuje skutečnost, že se stále nepodařilo ve sněmovně prosadit plošné zrušení regulačních poplatků. Další potíže přineslo i snížení daňových výnosů.

Julínkovo dědictví

Regulační platby ve zdravotnictví zavedl bývalý ministr zdravotnictví za ODS Tomáš Julínek, systém od té doby prošel změnami. Nyní se platí 30 korun v ambulanci a za položku na receptu, pokud je lék levnější než 30 korun, za den v nemocnici 60 korun a za pohotovost 90 korun. Osvobozeny od poplatků v ambulancích jsou děti do 18 let. Snížil se jim navíc ochranný limit z 5000 korun na 2500 korun, stejně jako lidem nad 65 let.

Způsob proplácení poplatků v některých krajích se nelíbí ministerstvu vnitra, které kvůli tomu s osmi krajskými úřady zahájilo správní řízení. Později ho ale úřad ministra peciny pozastavil, aby mohl vyčkat na rozhodnutí Ústavního soudu.

Foto: cnb.cz 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…