Štys pro Právo: Do Senátu předložím v režimu zákonného opatření dvě novely

30.08.2013 11:27

Ministr školství Dalibor Štys chce za omezenou dobu svého ministrování stihnout provést některé změny ve vysokém školství, či nastavit lepší možnosti v tzv. svazkovém školství. Na maturity ovšem prý „nesáhne“. Bližší podrobnosti k tomu řekl v rozhovoru pro deník Právo.

Štys pro Právo: Do Senátu předložím v režimu zákonného opatření dvě novely
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Dalibor Štys

„Vychází z nové zákonné úpravy, kterou se zavedla tzv. školská právnická osoba. Určitý svazek obcí si zřídí jednu školu a sdruží do ní ostatní školy. Má to několik výhod,“ uvedl ministr školství Dalibor Štys v rozhovoru pro Právo na dotaz ohledně „svazkového školství“.

Pokud by taková úprava prošla, pak by to byli pouze starostové, kdo si zvolí svého ředitele školy. Taková praxe ale na druhou stranu bude znamenat úsporu, neboť se může zároveň snížit počet využívaných budov.

„Dneska to bývá tak, že učitel s běžnou aprobací má úvazky na několika školách, ale potom je rukojmím každého ředitele zvlášť, má jen dílčí úvazky. A pokud jde třeba o cestování mezi školami, tak je to jen jeho problém, zatímco svazková škola se o to musí postarat,“ vysvětlil dále pro deník Štys k mezníkům „svazkového“ školství.

Kdo bude pes, ten peníze dostane...

Že by ale právě jeho resort školství mohl dostat z příštího rozpočtu peníze navíc, tak na to ministr krčí rameny. „Pan ministr financí to letos postavil tak, že se pohádáme ve vládě, kdo je větší pes, který dostane víc peněz,“ sdělil k dotazu, zda dostane o jednu a půl miliardy korun více pro svůj školský rozpočet.

„V regionálním školství máme tři priority. Jednou je růst výkonu v mateřských školách, protože tam jdou silné ročníky. Pak chceme podpořit odborné vzdělávání, svazkové školy a inkluzi, tedy postupnou integraci dětí z praktických škol do běžných. Na to vše by měla jít jedna miliarda,“ vysvětlil k problému financování škol.

Podle Štyse by si mohli učitelé přilepšit, ovšem bude záležet na tom, zda mu ministr financí Jan Fischer přidá na platy již předjednané jedno procento. Zbytek peněz by pak měl jít na posílení kvality vysokých škol.

Co se týče novel, které by mohly projít v Senátu v režimu zákonného opatření, pak Štys počítá se dvěma – jde o paragraf školského zákona, který se týká výběru a zaměstnávání ředitelů, a novelu VŠ zákona, v níž by profesory nejmenoval prezident, ale ministr.

U maturit bychom se spálili

„Pan prezident by si tuto novelu pořád moc přál,“ podotkl k vysokoškolské novele. „Pevně doufám, že projdou ti ředitelé, protože odboráři mají v Senátu poměrně velký vliv. A profesorskou novelu jsem připraven předložit, protože je to slib mého předchůdce,“ dodal ministr školství.

O změny kolem maturit ale prý nebude usilovat. „Kdybychom chtěli udělat něco jiného, tak by to znamenalo, že se chceme zase pětkrát spálit a že se dopálíme k tomu samému, jako máme teď,“ doplnil k otázce maturit Dalibor Štys.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …