Svaz pacientů ČR: Zdravotní dokumentace jako byznys

12.08.2010 9:23

Koupí Všeobecná zdravotní pojišťovna firmu IZIP a.s.?

Svaz pacientů ČR: Zdravotní dokumentace jako byznys

Staré lidové přísloví praví, že „Není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu". Šproch o úmyslu zakladatelů firmy IZIP a. s. prodat databázi citlivých údajů pacientů po jejím přiměřeném naplnění jinému subjektu, tak za 2 - 3 mld. Kč, jsem slyšel již v šerém dávnověku. To, co bylo dříve šprochem, se tedy může stát v blízké budoucnosti realitou.

Celý záměr na vytvoření internetové zdravotní knížky pacienta (IZIP) neboli centralizaci všech zdravotních záznamů pacientů na jednom místě, v tomto případě na jednom počítačovém serveru, vznikl někdy na počátku tohoto tisíciletí a začal se realizovat v době, kdy jeden z jeho zakladatelů a to MUDr. Cabrnoch, byl jako poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR zástupcem pojištěnců ve správní radě VZP. Asi nebylo těžké přesvědčit správní radu o báječných přínosech tohoto řešení a tak VZP, ředitelovaná tehdy Ing. Musílkovou, začala celý projekt a jeho provoz financovat. Říká se, že IZIP z peněz VZP dosud stál cca 600 mil. Kč, aniž by někdy někdo viděl vyčíslené přínosy. Jeho představitelé čas od času ohromují veřejnost počty pacientů, jejich zdravotních záznamů v systému a lékařů, kteří systém využívají a rovněž tím, kolik tento v Evropě ojedinělý projekt získal ocenění.

Z pohledu obyčejné medicínské praxe je celý IZIP nesmysl. Pomineme-li nutné vybavení lékaře, tj. počítač, připojení na rychlý internet a lékařův elektronický podpis, má IZIP dvě základní chyby. Pokud nejsou zdravotní záznamy pacienta kompletní, a to vzhledem k počtu lékařů a možných záznamů nikdy nebudou, je IZIP nepoužitelný a pokud by záznamy kompletní byly, tak nemají lékaři čas dokumentaci neznámého pacienta z obrazovky počítače ani číst, některé její části rychle zastarávají a řada zdravotních problémů, které pacienta v průběhu života potkaly, spolu vůbec nesouvisí.

IZIP je založen na tržním předpokladu, hlásaném pravicovými ideology, že pacient chodí od lékaře k lékaři a hledá kvalitnější ošetření. To je však hrubý omyl. Má-li pacient akutní problém, potom po jeho vyřešení kterýmkoliv dostupným lékařem ad hoc se už k němu třeba nikdy nevrátí a pokud navštěvuje stejného lékaře, tak ten často nepotřebuje ani pacientovu papírovou dokumentaci, neboť zná jeho problémy již zpaměti. Systém centralizace zdravotních záznamů a vyšetření tak má smysl pouze lokálně, tzn. v nemocnicích, kde již v řadě z nich systém dostupnosti vlastních vyšetření pacientů funguje nebo u praktického lékaře předáváním výsledků vyšetření jiných lékařů elektronicky, obdobně jak tomu bylo a stále je celkem vyhovujícím způsobem v papírové podobě.

Nechce se mi věřit, že by si tato fakta lékaři - otcové zakladatelé IZIP - již na začátku neuvědomovali a tak z toho jako hlavní motiv nevychází nic jiného než business. Koncepčně stejným nesmyslem je např. idea komplikované a jako IZIP obdobně nákladné celoplošné elektronické preskripce léků, která lékařům, pacientům, lékárnám ani pojišťovnám nic nového nepřináší. Pokud by totiž byl na prvním místě IZIP skutečně zájem o pacienta, lze celý problém řešit formou např. tzv. Odkazového registru, ve kterém budou uloženy pouze základní zdravotní informace pacientů (anamnéza, operace, závažné diagnózy apod.) a odkazy na zdravotnické subjekty, vč. mobilních spojení, ve kterých je nebo byl pacient v péči (praktický lékař, ambulantní specialista, nemocnice atd.) a ve kterých jsou v dokumentaci uloženy všechny podrobnosti. Část základních informací mají k dispozici již celá léta zdravotní pojišťovny.

K dostupným informacím o prodeji firmy IZIP a.s. lze pouze uvést, že pokud by VZP systém opravdu koupila, tak za něj zaplatí skutečně dvakrát, jeho odhadovaná tržní cena ve výši až 5 mld. Kč je vyšší než roční provozní režie VZP, získat pro systém dobrovolně až 80% pojištěnců je iluze, stejně jako úspora cca 13 mld. Kč ročně. A navíc by VZP jednu ze svých stěžejních povinností a sice kontrolu nadbytečně poskytnuté zdravotní péče elegantně přenesla na lékaře a nemocnice, které by tak mohla činit odpovědnými za to, že si před požadavkem na konkrétní vyšetření pacienta neověřili, že toto vyšetření již bylo provedeno dříve.

Osobně se mě IZIP ani VZP nijak netýkají, neboť jsem pojištěncem jiné pojišťovny, přesto mohu jenom tiše doufat, že VZP koupi IZIP a.s. nezrealizuje, i když při současném personálním obsazení Poslanecké sněmovny, Výboru pro zdravotnictví PS a Správní rady VZP v pozadí s Bc. Šnajdrem, lze opravdu jenom doufat. Za této konstelace lze totiž tak do 2 let očekávat, že bude všem lékařům a pojištěncům zákonem nařízeno IZIP využívat. Pokud k tomu dojde, bude nutné se proti tomu všemi prostředky postavit, neboť pochybuji, že by většina pacientů souhlasila s tím, aby se jejich zdravotní dokumentace stala předmětem jakéhokoliv businessu. A o nic jiného tady zjevně nejde.

Ing. Luděk Čermák, tiskový mluvčí Svazu pacientů ČR

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svaz pacientů ČR

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …