Svému blízkému pomáhá v péči o zdraví téměř dvě třetiny Čechů.

24.02.2016 0:00

Více než 67 % Čechů pomáhá alespoň jednomu svému blízkému člověku v péči o zdraví, doprovází jej k lékaři, nebo pro něj zařizuje návštěvy u lékaře.

Svému blízkému pomáhá v péči o zdraví téměř dvě třetiny Čechů.
Foto: dodavatel TZ
Popisek: rodina

Starost by ve velké většině (62 %) ušetřilo elektronické objednávání k lékaři. Vyplynulo to z průzkumu, který v únoru pro společnost CompuGroup Medical (CGM) zrealizoval STEM/MARK.

Solidarita k blízkým má v českém prostředí velké zastoupení, alespoň co se zdravotní péče týče. Respondenti potvrzující pomoc někomu blízkému ve 28 % uvedli, že pečují dokonce o 2 a více lidí. Nejčastěji lidé pomáhají svému partnerovi nebo rodičům (33-34 %). Další osoby, které potřebují pomoci, jsou samozřejmě děti (15 %) a prarodiče (15 %).

Z průzkumu vyplynulo, že nejdelší neproduktivní čekání zažívá 35 % respondentů u obvodního lékaře. Obecně různé úkony u obvodního lékaře jsou pro 54 % nejvíce časově náročné. Péče o blízké nejčastěji zabírá přibližně hodinu měsíčně. Uvedlo to 39 % odpovídajících. Hodinu a více zabírá tato činnost 36 %.

Češi se snaží většinou čas strávený doprovodem blízkých k lékařům zařídit tak, aby se to nedotklo jejich práce (73 %). Hodinu měsíčně nebo více stráví telefonováním s lékaři čtvrtina dotázaných. Téměř 2/3 respondentů (62 %) by rozhodně přivítala možnost elektronického objednání. Online konzultace by ocenilo 39 % respondentů. „Lidé nejen pečující o své blízké oceňují zejména úsporu času spojenou s elektronickými službami ve zdravotnictví. Například elektronické objednání na vyšetření trvá velmi krátkou chvíli ve srovnání s dobou, kdy se člověk snaží telefonicky spojit s lékařem,“ uvádí Lenka Volfová, Head of Marketing ze společnosti CompuGroup Medical.

Myslíte si, že by Vám či obecně lidem pomohla elektronická komunikace při péči o svého blízkého (partner/rodiče/prarodiče)?

Průzkum provedla agentura STEM/MARK na více než 500 respondentech v únoru 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…