Svěřit KSČM školství? Stejné jako jmenovat majitele nevěstince tajemníkem papeže

04.12.2012 21:40

ROZHOVOR Poté, co vyšlo najevo, že resort školství v Olomouckém kraji padne do rukou KSČM, vznikla petice, pod níž se podepsalo na 400 lidí, kteří nesouhlasí s tímto krokem. Je to prý stejné, jako by Svatý otec udělal svým osobním sekretářem majitele nevěstince. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekl iniciátor petice Jaroslav Miller z katedry historie Univerzity Palackého v Olomouci.

Svěřit KSČM školství? Stejné jako jmenovat majitele nevěstince tajemníkem papeže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Proč podle vás představuje vliv komunistů na školství v Olomouckém kraji takové nebezpečí?

Jde o negativní symboliku. Je to principiálně totéž jako by Svatý otec udělal svým osobním sekretářem majitele nevěstince. Strana, která systematicky ničila hodnoty a principy, na nichž stoji dnešní školství (nejenom výuka historie) a notabene cela dnešní společnost, nemůže mít svěřen tento resort, který koneckonců je založen na výchově k demokracii, svobodě a lidské důstojnosti. Kdyby komunisté v Ol. kraji dostali dopravu nebo turistiku, bylo by to něco zcela jiného. V tomto ohledu je naše petice jakýmsi morálním apelem.

Může nastat schizofrenie ve výukovém procesu. Takových dotazů jsem dostal několik od učitelů základních a středních škol. Jak vlastně pořádně učit moderní dějiny, když máme zákon o protiprávnosti komunistického režimu a strana, která se s ním nikdy přesvědčivě nerozešla a má stejný název, vesele existuje a vzkvétá dál? Jak učit o kom. totalitě, když školství ovládá KSČM? Pro mě jako pedagoga, byť vysokoškolského, a zároveň historika je skoro občanská povinnost řekl bych na problém upozornit.

Může nastat i problém metodiky. Naše pracoviště, ostatní historické ústavy v zemi, Ústav pro studium totalitních režimů vytváří podklady a metodiku pro výuku historie. Toto úsilí je do značné míry podrýváno v podstatě paralelními postupy sociální demokracie v řade krajů.  

Obáváte se i toho, že mohou komunisté začít uplatňovat ve školství ideologii?

Pan hejtman mi zaručil, že ideologický vliv nebude uplatňován a já bych mu rád věřil. Prošel jsem ovšem mnoha školami, například jako člen rady školy a vím něco o jmenováni ředitelů skol z pozice krajů. Nemluvím již o vlivu na rozdělováni peněz či modifikace oboru.

Proč jste s peticí přišel až po ustavujícím zasedání zastupitelstva a ne třeba už po sepsání koaliční smlouvy, kdy už bylo více méně jasné, že resort školství obsadí nestraník za KSČM Zdeněk Švec?

Dost dobře nejde organizovat petici proti něčemu, co de iure ještě neexistuje. Navíc jsem část října a listopadu nebyl v Olomouci. S panem hejtmanem jsme se domluvili na nějaké formě kulatého stolu nebo věcné debaty v rádiu věnovaném tomuto problému v širším kontextu. To je pro mne uspokojivý výsledek.

Jak se díváte na fakt, že KSČM skončila ve volbách jako druhá a ČSSD se podle svých slov tedy rozhodla respektovat výsledky voleb a logicky přizvala komunisty i do krajské rady?

Respektuji výsledky volby, i když s nimi osobně nejsem spokojen. Naše petice je namířena k jednomu konkrétnímu rozhodnuti zastupitelstva, nikoliv k výsledkům voleb.

Jakou očekáváte reakci ze strany hejtmanství poté, co jste hejtmanovi předal petici?

Pan hejtman petici standardně projedná v radě a naše prosba bude nejspíše odmítnuta. Nicméně jsem upozornil, ze část společnosti to vnímá jako problém a zažívá jistě pocity úzkosti. Pan Hejtman prohlásil, že tento postoj zcela chápe.

V případě, že nedojde k revokaci usnesení o zvolení pana Švece náměstkem pro školství, co bude následovat? Budete iniciovat nějaké demonstrace a vyvíjet tlak na náměstka, aby rezignoval?

Ne, žádné další akce organizovat nebudu. Upozornil jsem na to, co vnímáme jako problematické - symbolicky, eticky i profesně koneckonců a pan hejtman slíbil, ze školství bude pod drobnohledem. Chci mu věřit. Tady ale nejde o pana Švece, což je dozajista velmi slušný člověk, ale o rovnici KSČM rovná se školství v Olomouckém kraji.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…