Svět našišato. Komunisté hubují Kalouska za týrání živnostníků

28.07.2011 14:51

Ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 přišel s konkrétními návrhy, jak snížit výdajové paušály u OSVČ, a to u jednotlivých druhů činností na 20, 40 a 50 procent. Snížení paušálů však kritizuje nejen ODS, ale i KSČM a KDU-ČSL, někteří poslanci Věcí veřejných a ČSSD stejně jako ekonomové.

Svět našišato. Komunisté hubují Kalouska za týrání živnostníků

Paradoxně tak dochází k situaci, že ministr Kalousek, který o sobě prohlašuje, že je v ekonomice "krajní pravičák", chce proti programovému prohlášení vlády zvýšit celkovou daňovou zátěž OSVČ, zatímco zájmy drobných podnikatelů hájí KSČM a Milan Urban a Jíří Paroubek z ČSSD.

„Můj návrh, který předložím do diskuse, je snížit výdajové paušály na 20, 40 a 50 procent. 20 procent pro OSVČ, kteří se živí mozkem, počítačem a tužkou, 40 procent pro řemeslníky, jako jsou například instalatéři nebo malíři pokojů, a 50 procent pro živnostníky v zemědělství a prvovýrobě. Druhý model je 30 a 50 procent nebo 25 a 50 procent. Můžeme mít tři pásma nebo dvě pásma, to je věcí dohody. Zhruba na těchto hranicích bych rád zahájil diskusi," uvedl Kalousek pro LN.

více: Kalousek navrhuje snížit paušály do víc pásem

Kalousek zkouší, co mu projde

Předseda KSČM Vojtěch Filip pro ParlamentníListy.cz uvedl, že jde o snahu, jak získat větší příjem pro stát. „Jsem přesvědčen, že je to ale opět střelba od stolu a že to ministr Kalousek nemá ani spočítané, ani prodiskutované se zástupci těch, kterých se to bude týkat. Něco se zrodí v hlavě a rychleji se mluví než myslí. Je to Kalouskovo vypuštění dalšího balonku a zkouší, co společnost snese a co lidé vydrží. Říká si: ´oni se o prázdninách neozvou, tak jim to naperem,´" řekl ParlamentnímListům.cz Filip.

Čtěte také: Zvýšíme daně kvůli Řecku, řekli Nečas s Kalouskem. A začal křik 

Toto opatření podle Filipa povede pouze k tomu, že se zvýší nezaměstnanost. „Ti, co ztratili práci a vzali si živnostenský list a začali podnikat a kteří se o sebe starají, tak je tím zlikvidujeme," zlobí se Filip. Ten míní, že by se peníze daly vybrat lépe, kdyby se zavedla dvoupásmová daň pro právnické osoby, kdy by se více zdanily velké a nadnárodní firmy dle výše obratu. „Není možné, aby stejnou daň měla firma se ziskem 100 tisíc stejně jako nadnárodní korporace se zisky miliardovými," dodal Filip.

Vláda lidi podvedla

Podle Filipa tato vláda povedla voliče a její vládnutí je nelegitimní, neboť vládní strany neplní, co voličům slíbily, a mnohdy dělají pravý opak. „Tahle vláda je nelegitimní. Vláda porušuje volební programy všech tří stran, které ji tvoří. Ať už jde o nezvyšování daní, o zvyšování daní nehovořila žádná z těchto stran, ale daně se zvyšují. VV říkaly, že se zruší poplatky ve zdravotnictví, ale ty se zvyšují. Dále odbourání anonymních akcií a takhle bych mohl pokračovat dál," míní Filip.

SLEDUJEME téma: rozpočet
SLEDUJEME téma: DPH

Voliči podle Filipa dali vládním stranám mandát k úplně jiným věcem, než vláda provádí. „Představte si, že vy jako osoba udělíte někomu plnou moc k tomu, aby zastupoval vaše zájmy, to je hození volební lístku straně, která vám něco slíbila ve volebním programu a které jste dal mandát, ale ten váš zástupce najednou začne pracovat proti vašim zájmům a dělá opak toho, proč jste ho volil. Takovému zástupci mají lidé právo vypovědět zmocnění. Mají právo říct: vládo, ty vládneš proti té legitimní moci, kterou jsme ti dali. Pak se nemůžeme divit, že podpora vlády je mezi 10 a 15 procenty. Lidé byli podvedeni," myslí si šéf komunistů.

Psali jsme: Pravicový filozof o vládě: Slaboch Nečas, hloupý účetní Kalousek

Člen Rozpočtového výboru Jiří Dolejš z KSČM také návrh kritizuje. „Může to mít rychlý efekt pro rozpočet, ale je fakt, že živnostníkům to nepomůže. Pravicové strany se tímto před volbami nechlubily. Pokud vím, tak Kalousek, když se paušály měnily, tak byl pro. Je to z jeho strany způsob, jak dostat nějakou korunu do rozpočtu, ale je otázka, zda se to vůbec vyplatí. Myslím si, že by se daly sehnat peníze sehnat do rozpočtu jiným způsobem. Je to navíc podvod na voliče. Když se rozšiřovaly paušály tak jsme to tehdy podpořili. Obyčejní živnostníčkové toto opatření budou snášet špatně," řekl serveru ParlamentníListy.cz Jiří Dolejš.

Více: Komunista Dolejš se zastává živnostníků: Kalousek je hází do džungle 

Kalousek dusí podnikatele, míní lidovci

Se snižováním paušálů mají problém i lidovci. „Přiznám se, že ten návrh neznám podrobně. Ale je evidentní, že to podnikání poškodit může. Je zde věčný spor, zda je lepší postavení zaměstnance či OSVČ," řekl redakci Pavel Bělobrádek.

Místopředsedkyně KDU-ČSL Klára Liptáková, která má v gesci ekonomické otázky, rozebrala problém podrobněji. „Poškodí to podnikání a především střední třídu. Živnostníci a OSVČ platí sociální a zdravotní a tak tak se uživí. To, že mají paušál je odůvodnitelné tím, že nesou svou kůži na trh a mají za sebe odpovědnost. Oni jsou ti, kteří po státu většinou nic nechtějí a živí se sami a někteří z nich vytváří i pracovní místa," řekla redakci Liptáková.

Psali jsme: Zuřiví živnostníci: Kalousek prachy jen bere. O úsporách už mlčí

„Paušál se přece koncipoval, aby se jim odlehčilo a neměli velké náklady s účetní agendou, protože víme, že předpisy kolem účetnictví a zdanění jsou velmi komplikované. Takže nyní jim to zmůže zkomplikovat administrativu či zvýšit daně a to není rozhodně dobře. Rozumím, že stát hledá příjmy, ale zde se nevybere taková částka, která by zachránila státní rozpočet," dodala místopředsedkyně KDU-ČSL.

Odpor v ODS, ČSSD i VV

S tak radikálním snížením paušálů nesouhlasí ani člen Rozpočtového výboru Jiří Rusnok z Věcí veřejných. Podle něho je otázkou, zda by to vůbec přineslo očekávané příjmy do státního rozpočtu. „Podle mě není dobré neustále zvyšovat daně. Je třeba zvážit, zda by to nemělo negativní dopady na podnikání. Lidé zase stejně začnou hledat cesty, jak se zdanění vyhnout," míní Rusnok.

Psali jsme: Vyvolá Kalousek rozkol v koalici? ODS proti vyššímu zdanění OSVČ

ParlamentníListy.cz nedávno informovaly, že snaha snížit paušály pro OSVČ vyvolala velký nesouhlas v ODS, ale proti němu se postavil například i místopředseda Rozpočtového výboru Jiří Paroubek a předseda Hospodářského výboru Milan Urban. Kritizoval to i člen Hospodářského výboru Otto Chaloupka z VV.

Více: Pane Kalousku, tohle není vtip: Paroubek se rve za živnostníky

„Tady jsem zdrženlivý, protože podnikatelé budou hledat, jak optimalizovat snížení odvodů státu, například se budou různými cestami snažit uměle navýšit své náklady a podobně," uvedl člen poslaneckého klubu TOP 09 Václav Cempírek, který je členem Hospodářského výboru.

Ekonomové varují

Proti snížení daňových paušálů, které pokud by nebylo kompenzováno jinými opatřeními a snížením jiných odvodů, by znamenalo zvýšení daňové zátěže pro OSVČ, se staví i ekonomové. Podle bývalého ředitele Centra pro ekonomiku a politiku Petra Macha by prosazení návrhu znamenalo pro OSVČ zvýšení daňové zátěže, konkrétně daň z příjmu fyzických osob, sociální pojištění a zdravotní pojištění, protože se jim bude vypočítávat z vyššího základu.

Čtěte také: Ekonomové proti Kalouskovi: Nezvedejte daně, hledejte úspory 

„Tam kde se má paušál snížit ze 40 na 20 procent, by to znamenalo více než dvojnásobné zvýšení daňové zátěže. Lze očekávat, že se tomu živnostníci nějak přizpůsobí a bude se dělat to, co se dělo v devadesátých letech, tedy shromažďování účtenek. Když někdo koupí dětem počítač, tak si ho dá do nákladů. Přibude administrativy a byrokracie a nedá se čekat, že by ministerstvo financí vybralo víc. Přibude melouchů, kdy se zakázka nebude vůbec fakturovat. Pokud jde o nezvyšování daní, tak tato vláda slib porušila mnohokrát. Nechápu, jak mohou mluvit o nezvyšování daní, zatímco je již několikrát zvýšili," řekl redakci Mach.

„Je to zbytečné. Jenom naštvává lidi, kteří ho volili. Asi si neuvědomuje, že takto by mohl spoustu lidí vyhnat mimo oficiální zónu ekonomiky a některé i na pracovní úřady. A stejně to nějaké významné zvýšení výběru nezajistí. Měl by se spíše snažit hledat úspory, a ne zvyšovat daňové zatížení těch, kteří této ekonomice dost silně pomáhají," řekl ParlamentnímListům.cz děkan Národohospodářské fakulty Miroslav Ševčík.

Kalousek tvrdí, že daně nezvyšuje

Ministr Kalousek se ale brání s tím, že chce docílit toho, aby paušály zhruba odpovídaly skutečným nákladům a říká, že stát od živnostníků na daních nic nevybere (vybírá ale na sociálním a zdravotním). Podle Kalouska také není možné posuzovat nové sazby výdajových paušálů bez ohledu na celkové změny systému, které navrhuje v rámci novely o daních z příjmů.

Psali jsme: Odplivli si před Kalouskem. Poslanci ODS v šoku z daní pro bohaté

„V té navrhujeme úplně novou konstrukci sjednoceného daňového základu a sjednocených sazeb. Hrubý příjem má být zdaněn 19procentní sazbou, 6,5 procenta má být sociální pojištění a 6,5 procenta má představovat zdravotní pojištění. Nelze porovnávat paušály v budoucím systému s paušály v současném systému. Je nezbytné porovnávat současný systém s budoucím systémem. Jinak bychom porovnávali neporovnatelné," uvedl pro LN.

Čtěte: Kalousek národu: Nikomu z vás nezvyšuji daně

Kalousek se ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz také ohradil proti tomu, že by zvyšoval daňovou zátěž. „Musím naprosto odmítnout, že dochází ke zvyšování daní komukoliv. K tomu poskytuji průběh daňové kvóty, která byla nejvyšší v roce 2005 za pana ministra financí Bohuslava Sobotky (ČSSD), který potom za vlády Mirka Topolánka (ODS) klesla a pokud současná vláda uplatní svojí fiskální, tak sice mírňounce, ale ještě poklesne," prohlásil Kalousek a ještě jednou zdůraznil: „Rozhodně se nezvedne."

Vláda slíbila nezvyšovat zátěž OSVČ

Ministerstvo financí došlo k závěru, že osoby samostatně výdělečně činné platí státu příliš malé daně. Rozdíl mezi tím, co zaplatili na daních, a co jim stát vrátil, mají být za první půl rok 1,2 miliardy v minusu, i když lze očekávat, že se během roku tato čísla dostanou do plusu. Před čtyřmi měsíci Kalousek však ještě sliboval, že daňové paušály snižovat nebude.

Vláda se v programovém prohlášení zavázala, že sjednocení základů jednotlivých veřejných odvodů a odstranění drtivé většiny stávajících daňových výjimek z důvodu rovného přístupu ke všem poplatníkům nezvýší celkovou odvodovou zátěž OSVČ.

V roce 2011 mohou osoby samostatně výdělečně činné využít tyto paušály: řemeslné živnosti 80 procent, zemědělská výroba, lesní a vodní hospodářství 80 procent, ostatní živnosti 60 procent, takzvaná svobodná povolání, příjmy z autorských práv, podnikání podle zvláštních předpisů 40 procent, příjmy z pronájmu 30 procent. Jako OSVČ podniká v současnosti necelý milion Čechů. Nejde o první snahu TOP 09 získat od OSVČ více peněz. Ministr Leoš Heger přišel loni v listopadu s návrhem, aby platily větší zdravotní pojištění.

  • Vláda schválila rozpočet. Ne, ano, ano, ne tupým škrtům, řekl Bárta 
  • Kocourek: Snížení paušálů by přimělo řadu živnostníků skončit s podnikáním
  • Kalousek chce ořezávat paušály, Kocourek nesouhlasí
  • Nečas neveří svým uším. Heger chce snad porušit koaliční dohodu
  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Lukáš Petřík

    PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

    Porodnost

    Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…