Tábor ohrožuje bahno s jedovatým arsenem. Kam s ním?

14.12.2011 11:04

Nejstarší uměle vytvořená údolní nádrž ve střední Evropě – táborský Jordán se konečně dočkal své revitalizace. Město tak začalo s jednou z největších investic v historii, která přijde skoro na půl miliardy korun. Součástí je ale odtěžení 250 tisíc kubíků bahna, ovšem nastává otázka – kam s ním?

Tábor ohrožuje bahno s jedovatým arsenem. Kam s ním?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čistička

Vodohospodáři začali s vypouštěním nádrže, které potrvá do června příštího roku. Poté se bude moct začít těžit sediment. Bude zapotřebí vytěžit a odvézt 250 tisíc kubíků bahna, což je téměř dvoumetrová vrstva bahna na dně Jordánu.

Kam s bahnem?

“Stále řešíme otázku kam s ním, samozřejmě, že by mělo jít na skládku u Plané nad Lužnicí a do Mydlovar. Je to stále ještě předmětem dalších jednání,“ řekl pro ParlamentniListy.cz tajemník města Lubomír Šrámek.

Protože nedávné výzkumy prokázaly, že bahno z Jordánu obsahuje zvýšené množství arsenu, nemůže být všechno ukládáno jen tak a jen tak někam!

My ho nechceme!

Město Planá nad Lužnicí, na jejímž území leží skládka Hůrka, kde by sediment měl skončit, ale protestuje.

“My to bahno sem nechceme. Zcela jasně odběry prokázaly, že bahno je závadné, obsahuje zvýšené množství arsenu a my si nenecháme zamořit naše území,“ řekl starosta Jiří Šimánek (ODS).

Pro Tábor tak nezbývá nic jiného, než část bahna uložit v Plané, a spodní vrstvu, která je více zamořena převážet do Mydlovar u Českých Budějovic. To s sebou ponese nejen zvýšené náklady na odvoz, ale především větší dopravní zatížení okolních obcí.

Musí být jasno!

Odtěžovat bahno by firmy, které vyhrály výběrové řízení, měly od podzimu příštího roku. Do té doby se bude muset rozhodnout, kde bahno z táborského Jordánu definitivně skončí. Kdyby se totiž Planá nad Lužnicí skutečně postavila proti navážení sedimentu na skládku a věc dala k soudu, může se stát, že Tábor nebude moct navážet ani část bahna na skládku na jejím území.

“Rozhodně to musí být jasné dříve, než se začne těžit, tedy bagrovat sediment. Čekáme, jak dopadnou společná jednání mezi námi a vedením Tábora,“ dodal Šimánek.

Pyrotechnici na místě!

Součástí prací je nejen vypouštění Jordánu poprvé po 180 letech, kdy byla nádrž vypuštěna částečně, ale na řadu přijde i rybolov a následně pyrotechnický a archeologický průzkum.

“Existují názory, že na dně Jordánu skončila velká část německé munice, když Němci na konci války utíkali. Jsme samo zvědavi, co se podaří pod vodou a v bahně najít. Na odtěžování sedimentu budou stále dohlížet pyrotechnici,“ řekl starosta města Jiří Fišer (T2020).

I když mají kvůli administrativě ze strany státu, který musel uvolnit 400milionovou dotaci z EU skluz, konsorcium firem, které práce bude provádět slibuje, že práce do léta 2014, do kdy musí být vše hotové, zvládnou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…