Tady máš za uši, Vondro, mstí se prý Kalousek. Barták ho netrápí

23.02.2011 22:56

Podle mediálních výstupů to vypadá, že kam v minulosti na ministerstvu obrany šlápl jeho někdejší náměstek a posléze i ministr Martin Barták, tam sedm let tráva neroste. Iveco, Casa a Tatra, to jsou kauzy, které nedávají novinářům a někdy i vyšetřovatelům spát. Ministr financí Miroslav Kalousek, jemuž dnes Barták dělá náměstka na neplaceném volnu si o svojí pověst vrásky nedělá.

Tady máš za uši, Vondro, mstí se prý Kalousek. Barták ho netrápí

"Pan náměstek Barták je na neplacené dovolené a do vyšetření svého případu nemá žádné rozhodovací pravomoci ve svém úřadu. Ctím presumpci neviny," uvedl na dotaz ParlamentníchListů.cz Kalousek. Připomeňme, že neplacené volno nastoupil Barták poté, co byl v médiích obviněn z korupčního jednání v zakázce na nákup vozidel Tatra pro armádu.

Nejnověji byl v médiích připomenut v pondělí, kdy vyšlo najevo, že ministr Alexandr Vondra koriguje jeho tendr na obrněná vozidla Iveco. Právě šéfa obrany Vondru přitom v posledních týdnech "dusí" specializovaný útvar Kalouskova i Bartákova ministerstva financí kvůli kauze ProMoPro. (SLEDUJEME kauzu Vondra )

Prý chtěl miliony dolarů

Barták si měl údajně chtít v této souvislosti po zástupcích Tatry úplatek v řádu milionů dolarů za „vyžehlení" problematických aspektů obchodu. Barták, který v době, kdy kauza rozčeřila hladinu, už byl náměstkem ministra financí, nastoupil v souvislosti se zahájením vyšetřování na neplacené volno. Připomeňme, že Kalouskovým náměstkem se stal poté, co ho z ministerstva obrany vyšoupl nový resortní šéf Alexandr Vondra (ODS).

Právě zmíněné odstavení Bartáka z ministerstva obrany se podle vysoce postaveného občanského demokrata, který si nepřál být jmenován, stalo možnou rozbuškou kauzy, kterou odpálil ministr Kalousek směrem k Vondrovi. Nedávno totiž v tisku nepřímo obvinil ministra obrany Vondru z toho, že během českého předsednictví EU přišel český stát o stamiliony korun.

Pomsta?

Vondra totiž v té době vedl ministerstvo pro evropské záležitosti, pod které akce spojené s předsednictvím spadaly. Kalousek informoval, že v té době byly vyplaceny stovky milionů korun společnosti ProMoPro, která zajišťovala pro úřad vlády audiovizuální techniku. Navíc Kalousek zbavil mlčenlivosti ředitele Finančně analytického útvaru Milana Cícera, aby mohl veřejnost informovat o zjištěních analytiků ministerstva v této kauze. Ze zjištění pak vyplývají nestandardní toky desítek milionů korun do zahraničí.

"Mně to v tuto chvíli přijde jako jakási msta. Vondro, jdeš po mém kamarádovi, tak tady máš za uši," uvedl zmíněný občanský demokrat. Další z členů ODS, předseda pražské organizace a poslanec Boris Šťastný o důvodech "útoků" odmítl spekulovat. "Já nedokážu posoudit pohnutky politických útoků na ODS ze strany Miroslava Kalouska. Ale na vedení pražské ODS zazněl názor, že se neměří stejným metrem," řekl ParlamentnímListům.cz Šťastný.

"Tady je k rituální sebevraždě vyzýván ministr Vondra. Přitom dnes je obviněno ze zločinného spolčení více než padesát zaměstnanců ministerstva obrany za činy z doby ministrování paní Vlasty Parkanové, místopředsedkyně TOP 09. Proč by tedy neměla tuto sebevraždu spáchat i ona," dodal poslanec.

Podpis Barták v dalších obchodech

Ale zpět k Bartákovi. Ten je podle médií zapleten i v dalších podivných armádních zakázkách. Pře pár dny se do velkých problémů dostal při cvičném letu armádní letoun CASA C-295. Autopilot navedl v tříkilometrové výšce stroj do devadesátistupňového náklonu, po němž následoval střemhlavý let ve spirále. Pilotům se až těsně nad zemí podařilo dostat letoun pod kontrolu a nakonec bezpečně přistáli. Experti nyní šetří, co bylo příčinou selhání a zda se nemůže opakovat.

Nicméně do hry se tak opět vracejí spekulace o kvalitě strojů a neúnosně vysoké ceně. Evropská komise dokonce českou vládu žaluje u unijního soudu v Lucembursku za to, že nevytvořila čestnou soutěž. Pokud soud uzná žalobu oprávněnou, hrozí Česku pokuta. Motorem nákupu čtyř transportních letadel bez výběrového řízení měl totiž podle časopisu respekt být právě Barták.

A Barták do třetice. Deník E15 přinesl informaci, že ministerstvo obrany (MO) zvažuje škrty v dodávce 90 lehkých obrněných vozů Iveco určených pro zahraniční mise. Podle deníku E15 by se počet těchto vozidel mohl snížit o polovinu až dvě třetiny. Jednu z největších armádních zakázek posledních let, kterou získaly obchodní firmy Praga Export a Omnipol bez výběrového řízení, uzavřel koncem roku 2009 právě Barták.

"Jestliže pan Barták je na neplaceném volnu bez jakékoliv možnosti zasahovat do státní správy, pak mám za to, že se chovám podstatně důsledněji, než jiní v podstatně  závažnějších kauzách," uzavřel pro ParlamentníListy.cz Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …