Tajemní Anonymous napadli další web ODS. Mají citlivou interní komunikaci

10.03.2012 17:17

V pátečních ranních hodinách napadli oficiální web ODS Uherské Hradiště hackeři a nechali na něm kromě svého znaku i vzkaz: "Odkliďte své zadky z vlády, jinak budeme pokračovat!". Dostali se prý k osobním datům straníků, včetně jejich telefonních čísel a k dispozici mají i jejich interní komunikaci. V té nechybí například narážky na ministra zdravotnictví či plánování strategie pro podzimní krajské volby.

Tajemní Anonymous napadli další web ODS. Mají citlivou interní komunikaci
Foto: Vojtěch Brtnický
Popisek: Protest proti smlouvě ACTA

„Odkliďte své zadky z vlády, jinak budem pokračovat. PS: Mezi Anonymous jsou i trollové. Deal with it! Součástí databáze jsou i osobní komunikace. DOWNLOAD NOW!“ vzkázalo občanským demokratům hnutí #TrollSec, které je údajně součástí širšího internetového hnutí Anonymous.

Stránky zlínské ODS (ww.odsuh.cz) napadlo hnutí #TrollSec 9. března kolem 6. hodiny ráno. Návštěvníkům stránek nechalo hnutí, které se hlásí k širšímu hackerskému a názorovému proudu Anonymous, nelichotivý vzkaz na adresu ODS a databázi osobní komunikace a osobních údajů členů ODS, kteří na stránkách komunikovali.

„Krátce poté byly stránky zřejmě shozeny adminem,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz odborník na weby Lukáš Kandler. Ani v neděli odpoledne nebyly stránky ODS Uherského Hradiště v provozu.

Jak je vlastně těžké napadnout stránky politické strany a dát na ně přílohu, kde opravdu je stáhnutá osobní komunikace členů partaje? „Jak je to těžké? Pro mě dost, pro ně vůbec,“ usmívá se Kandler.

Stránka nebyla nijak zvlášť zabezpečená, upozorňuje odborník

„Stránka nebyla nijak zvlášť zabezpečená, administrátor webu by měl poznat, jak k tomu došlo. Mohlo se jednat o tzv. SQL injection, spíše to ale vypadá na získání přístupových údajů na administrátora, díky tomu se dostali všude,“ vysvětluje Lukáš Kandler redakci způsob, kterým se hackeři zřejmě dostali na web ODS Uherské Hradiště.

Bohužel žádný z IT techniků ODS se ke způsobu, jakým stránky byly napadeny , nevyjádřil.

Díky špatnému zabezpečení tedy hackeři získali e-maily a jména členů, jejich používaná hesla, u některých i telefonní čísla a zajímavý je výpis soukromých zpráv z fóra phpBB.

Tam například členové ODS kritizují výkony ministra zdravotnictví nebo se dohadují na tom, že blížící se předvolební kampaň by měla být v duchu hesla: „Zastavme komunisty!“

Útok na stránky ODS nebyl první, ale asi ani poslední

Vzhledem k tomu, že stránky nebyly podle webového odborníka Lukáše Kandlera nikterak výjimečně zabezpečené a že hnutí přislíbilo další útoky, dokud ODS neodstoupí z vlády, je pravděpodobné, že dojde k nabourání dalších webů ODS.

Nejedná se přitom o první útok na stránky ODS. Jak Parlamtnílisty.cz exkluzivně informovaly, nedávno došlo k útoku na databázi ODS a hnutí Anonymous zveřejnilo kompletní seznam adres a další osobní údaje všech členů Občanské demokratické strany.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Marian Kučera

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…