Takhle špatně ještě nebylo, píší noviny. Hospodářství je nad propastí

16.05.2013 6:57

Česká ekonomika je v recesi a nedokázala se z ní vymanit už téměř dva roky. Podle nejnovějších čísel se navíc propad ještě zrychluje. Lidové noviny připomínají, že už netáhne ani export, protože v Evropě se nedaří prakticky nikde. I Německo začíná být ohrožováno hospodářským poklesem.

Takhle špatně ještě nebylo, píší noviny. Hospodářství je nad propastí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání poslanecké sněmovny mělo poklidný charakter. Chvíli se jen řešila politická prostituce strany LIDEM

Pro první čtvrtletí letošního roku odborníci očekávali meziroční pokles o 1,5 procenta. Realita je však ještě krutější. Hospodářství se propadlo o 1,9 procenta. Tím se řadí mezi nejhorší výsledky v EU a pomalu se začíná přibližovat zadluženým státům jižní Evropy. Navíc neexistuje žádné odvětví, které by ekonomice mohlo pomoci růstem. Lidové noviny to komentují titulkem: "Česko dál padá. Hůř ještě nikdy nebylo".

Po třech letech poprvé klesal i export, dosavadní tahoun. Vlajková loď, české automobilky, se oproti minulému roku propadly o 11 procent. Vývoz krutě pociťuje finanční krizi v evropských zemích. HDP v prvním čtvrtletí kleslo v sedmnácti evropských zemích a v ohrožení se ocitlo i Německo, dosavadní největší partner a země označovaná za příklad vzdorování krizi.

Brusel odhaduje, že kondice evropských ekonomik se zlepší až koncem roku. Do té doby by padající ekonomiku měly od nejhoršího zachraňovat sezonní práce. Celkem sedm tisíc míst přes léto obvykle obsazovali studenti, nyní však o tyto pozice projevují zájem i nezaměstnaní, kteří cítí šanci vydělat si alespoň přes léto.  


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…