Takto ne! Jiří Pehe vysvětlil, jak Holešovci škodí normálním protestům

13.04.2013 18:08

POLITOLOGOVÉ Tento týden ovládla média z velké části hlavně dvě témata: situace v Ústavu studií totalitních režimů a dozvuky nedělní demonstrace Soumrak kmotrů. Nutno přiznat, že zmíněné druhé téma však rozhodně nezaujímalo titulní strany velkých deníků, ale naopak se krčilo někde v pozadí. ParlamentníListy.cz požádaly proto o názor na obě události politology Jiřího Pehe a Zdeňka Zbořila.

Takto ne! Jiří Pehe vysvětlil, jak Holešovci škodí normálním protestům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Ústav pro studium totalitních režimů zažívá bouřlivé období. Proti sobě se postavily dva tábory, které haraší v nadsázce zbraněmi různých kalibrů. Vše přitvrdilo poté, co byl odvolán ředitele Daniel Herman. A to i přesto, že měl hlasitou podporu od bývalé studentské vůdkyně Moniky MacDonagh – Pajerové. Ta v těch souvislostech připomněla dokonce staré maoisty. Příčinou všeho je prý zpolitizování celé situace.

„Ale ona to je politická instituce a vždycky zákonitě měla sklon k tomu, aby se o ni politici prali. Dle mého nemůže být tato instituce kvůli tomu, že je politicky propojená, nezávislá, jak by být ovšem měla. Jenže už na jejím počátku bylo dost indicií, které naznačovaly, že tomu tak bude. Už jen ten samotný název lidem podsouvá v souvislosti s úřadem jisté hodnotové soudy, což může bránit v objektivním náhledu na něj. Pokud by býval nosil například název Historický archiv či něco obdobného, co by naznačovalo, že jde o důkazy minulosti, zřejmě by to také významně pomohlo,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz politolog Jiří Pehe.

Problém může být v tom, v jakém zájmu se účelově odněkud zase vytáhnou aféry

Podle druhého politologa Zdeňka Zbořila se od samého počátku ÚSTR potýká s nešťastným zadáním časových období, kterými by se měl zabývat. Problém však vidí i jinde. „V tom ústavu ovšem chyběli také odborníci – erudovaní historici. A pokud tam byli, tak odcházeli a byli nahrazeni někým, kdo si narychlo, za pochodu, ty potřebné školy a vzdělání teprve dělal,“ konstatoval Zbořil pro Parlamentní Listy.cz.

A doplnil, že by se spíš veřejnost měla obávat něčeho jiného. Tedy toho, jak se v souvislosti s tím, kdo (která strana) ovládá momentálně Senát (a tudíž rozhoduje o Radě ÚSTRu) mohou účelově objevovat aféry. „Pokud ten Ústav pro studium totalitních režimů bude nadále pokračovat v práci jako dosud, pak je tu stále hrozba toho, že se objeví na světle aféry na politické protivníky, které se schovávají na chvíle, kdy mohou docílit nějakého účelu. Může se například objevit i po tolika letech to, kdo s StB spolupracoval, přestože se o tom do současné doby mlčelo, vyjít najevo mohou i další záležitosti – v tom opravdu vidím to politické nebezpečí,“ řekl Zbořil.

Nešťastný způsob protestů

V neděli se uskutečnila v Praze dlouho a s velkými nadějemi organizátorů očekávaná demonstrace Soumrak kmotrů. Masovou podporu nezískala, stejně jako na to navazující blokáda vládních budov. Ve středu byl pak dokonce krátce zadržen policií lídr Holešovské výzvy Slávek Popelka, který za svoláním těchto protestních akcí stál. Blokoval totiž u Úřadu vlády provoz svým autem.

To vyvolalo vlnu nevole i u lidí, kteří dosud protestům pod hlavičkou této iniciativy byli nakloněni, od způsobu vedení protestů se distancoval například i nezávislý senátor Tomio Okamura, který v neděli na podium při demonstraci vystoupil se svým příspěvkem a výzvou směrem k občanům, aby začali požadovat i u nás v Česku principy přímé demokracie.

A jak na tuto formu protestů nahlíží politolog?

„Ten způsob, co protestující pod hlavičkou Holešovské výzvy zvolili, je velmi nešťastný a odráží od sebe lidi, kteří by sice protestovat proti záležitostem, jež je znepokojují, chtěli, ale v této podobě nikdy nebudou. Navíc to škodí kultivovaným protestům jiných iniciativ, včetně například různých odborových institucí. Hází to na ně velmi negativní světlo, což je špatné, poněvadž protesty, vyjadřující nespokojenost s různými kroky, jsou zde plně na místě. Avšak takto zcela určitě ne,“ uzavřel svůj pohled pro čtenáře ParlamentníchListů.cz Jiří Pehe.

Zbořil: Lidé jsou ochotni jen nadávat, se stavem se asi smířili

Podle Zdeňka Zbořila nedělní demonstrace odhalila to, že Češi jsou zřejmě ochotni jen nadávat, ale aktivně se podílet na změně stavu nechtějí. „Zřejmě se smířili s existencí této vlády a rozhodli se vyčkat do voleb,“ uzavřel politolog s tím, že detailně rozebrat situaci není schopný, poněvadž v době demonstrace i v následujících dnech byl v zahraničí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…