Takto se u Karolíny Peake vyrovnali s propadákem v preferencích

28.04.2013 10:59

Pokud by se teď konaly sněmovní volby, strana LIDEM by to nejspíše projela a do dolní komory Parlamentu by se tak vůbec nedostala. Podobně jako Věci veřejné se totiž propadá ve všech průzkumech veřejného mínění pod pětiprocentní hranici. Jenže, jak se zdá, politiky této strany to moc nepálí. Místo pragmatických slov co s tím udělají, totiž hovoří povšechně jen o "tvrdé práci".

Takto se u Karolíny Peake vyrovnali s propadákem v preferencích
Foto: Tino Kratochvíl
Popisek: Dagmar Navrátilová

Co se týče průzkumu veřejného mínění, je na tom strana LIDEM bídně. Buď ji totiž agentury do čísel volebních preferencí vůbec nezařazují, anebo ji vsouvají do kolonky „jiné strany“. K tragickým číslům se ale straníci LIDEM málokdy médiím vyjadřují.

Přitom poslední průzkum agentury CVVM dopadl takto: Sociální demokraté by v předčasných volbách do sněmovny jasně triumfovali. Se 40 procenty hlasů by volby totiž jasně vyhráli. Jako druhá by se umístila TOP 09 se 17 procenty a třetí by byli komunisté. Ti by podle CVVM získali 16,5 procenta. ODS by byla až čtvrtá se 12 procenty.

Do sněmovny by ještě podle agentury pronikli Zemanovci se ziskem pěti procent hlasů voličů, ovšem na poslanecká křesla by naopak nedosáhli Lidovci, Zelení, ani Věci veřejné a LIDEM. KDU-ČSL by obdržela 3,5 procenta hlasů, Strana zelených dvě procenta. Všechny ostatní strany by v souhrnu získaly jen čtyři procenta hlasů.

V průzkumu agentury STEM vydaného 16. dubna se pak strana LIDEM vůbec nezobrazuje. Má ale sama tato strana vůbec chuť v příštích řádných volbách nějak slušně zabodovat? A nenapadlo třeba straníky, či předsedkyni Karolínu Peake, že by šli do voleb v nějaké volební koalici s jinou stranou, či uskupením?

„Musíme tvrdě pracovat. Jestli se budeme, nebo nebudeme s někým propojovat, to bude záležet na předsednictvu strany, tam já už ale nejsem. Bude to všechno jen o tvrdé práci,“ řekl ParlamentnímListům.cz ke všem těmto dotazům krátce a stručně poslanec Viktor Paggio.

Navrátilová: Koalice teď ne...

„Strana LIDEM se na parlamentní volby připravuje a případné koalice budeme řešit až po jejich proběhnutí. Preference jsou často příliš zdůrazňovány. Smutnou zkušenost zažil s tímto například Jiří Paroubek. Ponechme tedy na občanech, nechť rozhodnou,“ uvedla pak pro ParlamentníListy.cz místopředsedkyně LIDEM Dagmar Navrátilová.

Z míry ji ani nevyvedl dotaz na to, co by LIDEM dělala, kdyby teď byly předčasné volby, na což v minulých dnech upozorňovaly právě ParlamentníListy.cz, neboť vláda Petra Nečase by mohla podle některých politiků brzy skončit. Přeje si to totiž strana TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). A nejen on. Předčasné volby do sněmovny by si podle nejnovějšího průzkumu agentury STEM přála dokonce i třetina veřejnosti; i když devatenácti procentům lidí by třeba jen stačilo, kdyby se ve vládě vyměnili někteří ministři, popřípadě kdyby kabinet opustili alespoň zástupci strany LIDEM.

„Nezaznamenala jsem, že by zrovna v poslední době sílila tendence k předčasným volbám. Je to patrně jen zbožné přání opozice,“ dodala ale v reakci na to místopředsedkyně LIDEM Navrátilová.

Sama šéfka LIDEM Peake se pak k dotazům kolem případných předčasných voleb a volebních preferencí vůbec nevyjádřila – telefony nebrala a ani na otázky přes sms nereagovala.

ODS ztrácí, na koni je Kalousek

Horko ale před volbami může být i vládní ODS. Ta totiž u voličů stále ztrácí a přitom – jak je uvedeno výše – ji předbíhá v preferencích právě TOP 09. Toho pak podle mnohých politiků chce nyní využít hlavně ministr a místopředseda "topkařů" Kalousek, neboť chce zhodnotit „efekt Schwarzenberg“ z prezidentské volby, díky němuž pak této straně narostly i preference. Možná proto pak mezi ODS a TOP 09 přituhuje i mezikoaliční animozita.

Dalším důležitým momentem, proč by mohl ministr a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek shodit vládu, je prý snaha, aby případné nové politické subjekty neměly šanci zformovat se do sněmovních voleb. Tady může jít třeba o hnutí ANO 2011 Andreje Babiše či o Hnutí pro sport exministra Josefa Dobeše. Spekuluje se ale v této souvislosti i o dalších subjektech a není prý ani vyloučeno, že by se do politiky vrátil exprezident Václav Klaus.

Nečas v roce 2010: Chci větší sblížení s TOP 09!

Zatímco ale nyní se občanští demokraté s topkaři škorpí, nebylo tomu tak vždy. Premiér Petr Nečas (ODS) krátce po sněmovních volbách v roce 2010 totiž řekl, že by byl rád, kdyby do příštích voleb šli občanští demokraté v koalici s TOP 09 a dokonce tehdy vítal i větší sblížení s TOP 09, než jen koaliční vládní spolupráci.

"Nejčistší varianta by byla uvědomit si, jakou obrovskou váhu nám dává náš součet hlasů. Že je to téměř 37 procent voličů v této zemi a z tohoto pohledu se nabízí úvaha jít do příštích voleb ve volební koalici - jako základní integrační činitel občanských pravicových sil nebo sil napravo od středu," uvedl Nečas koncem června 2010 v rozhovoru pro týdeník Instinkt.

Volby sice tehdy vyhrála sociální demokracie, vládu ale sestavil Nečas jako předseda druhé vítězné strany s potenciálem najít koaliční partnery. Ve sněmovně tak proto později zasedl kabinet ODS, TOP 09 a VV a disponoval 118 hlasy.

LIDEM se odlouply z VV

Jenže loni Věci veřejné z vlády vyskočily, což zdůvodnily svým nesouhlasem s politikou, kterou prosazovaly vůči svým koaličním partnerům, a Karolína Peake, aby Nečasovu vládu udržela, zformovala seskupení LIDEM. Do něj přestoupili i někteří véčkaři; kromě ní například právě Dagmar Navrátilová, Jiří Rusnok, Lenka Andrýsová, ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, či poslanci Viktor Paggio a Jana Suchá.

Paggio ale pro nesouhlas s další účastí LIDEM na vládním projektu s ODS a TOP 09 3. ledna 2013 rezignoval na funkci místopředsedy strany LIDEM.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…