Tejc: Kalouskovi vadí politické dohody, jen když u nich není

19.03.2013 18:40

Projev na 52. schůzi Poslanecké sněmovny dne 19. 3. 2013.

Tejc: Kalouskovi vadí politické dohody, jen když u nich není
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc

Vážený pane předsedající, dámy a pánové, začnu slovy, která tady několikrát zopakoval můj předřečník. Ono to vypadá a já netvrdím, že to tak je, že Miroslavu Kalouskovi vadí dohody politických stran jen tehdy, když už nich není. (Potlesk z řad sociální demokracie.) Jen tehdy, kdy není jejich vítězem. Já jsem přesvědčen, že pokud Miroslav Kalousek a další, a já věřím, že si nás to přeje víc tady v této Sněmovně, chce, aby mimo jiné prezident NKÚ byl člověk, který je nestranný odborník, tak pokud by tomu tak bylo v minulosti, tak by nikdy se nemohl stát prezidentem NKÚ pan Dohnal, člen KDU-ČSL, v té době stejné strany jako Miroslav Kalousek, a člověk, který nejen že nebyl odborník, ale byl vysoce politicky angažován, protože byl hejtmanem za čtyřkoalici a KDU-ČSL na Vysočině. V tomto smyslu myslím, že kvalitativní posun, který máme dnes, je určitě lepší než ten stav, který jsme tady zažili. A myslím, že nikdo, kdo tehdy horoval pro pana Dohnala, a já netvrdím, že to byl Miroslav Kalousek, i když to tak může být, to už je na něm, aby on se vyjádřil k tomu, případně, jaký on měl postoj a názor k panu Dohnalovi, ale myslím, že nikdo, kdo tehdy navrhoval pana Dohnala, nemůže dnes moralizovat a říkat, jak má vypadat NKÚ, protože to, jak vypadá dnes NKÚ, to, jakou mělo pověst před rokem, když končil pan Dohnal, to je něco, co - doufám - už se nebude opakovat. A především, když hovoříme o kvalitativním posunu, tak jsem přesvědčen, že jej splňují oba dva kandidáti. Jak pan Vaněk, tak Miloslav Kala.

O panu Vaňkovi tady hovořil Miroslav Kalousek. Já bych si dovolil pár slov o Miloslavu Kalovi. Já myslím, že kdo jiný má větší kvalifikaci, větší odbornost a zkušenost než člověk, který více než rok vede NKÚ a já jsem přesvědčen, že jej vede nejen velmi dobře po odborné stránce, ale i nestranně. Koneckonců já jsem nezaznamenal žádnou námitku na jeho nestrannost resp. strannost ani ze strany pana Miroslava Kalouska za celou dobu jednoho roku. Myslím, že nikoho z nás. A navíc myslím, že má velkou důvěru jak veřejnosti, tak samozřejmě i občanských iniciativ a sdružení, která se věnují boji proti korupci a jsem přesvědčen, že jeho fungování za rok, je fungování člověka, který zlepšil pověst úřadu po odchozím panu exprezidentu Dohnalovi.

Proto jsem přesvědčen, že vybíráme mezi dvěma dobrými možnostmi a jsem přesvědčen, že není podstatné, kdo hlasuje v tajné volbě pro kterého z kandidátů, ale zda vybereme toho správného. Já jsem přesvědčen, že tím lepším je Miloslav Kala, Miroslav Kalousek je přesvědčen, že tím lepším je kandidát TOP 09 pan Vaněk. Uvidíme. Rozhodne Sněmovna. Ale rozhodně podle mého názoru nelze teď hrát hru na straníky a nestraníky, protože oba dva kandidáti jsou navrženi politickými kluby, oba dva kandidáti jsou členy politických stran. Koneckonců Miloslav Kala, pokud vím, už ne a více než rok je prezidentem NKÚ, kterého nikdo nezpochybnil. Děkuji za pozornost.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…