Temelín bychom dostavili během zhruba 60 měsíců, slíbil zástupce ruské firmy

09.05.2012 17:53

O dostavbu dalších bloků jaderné elektrárny Temelín se uchází firmy Westinghouse, AREVA a Rusatom Overseas. Leoš Tomíček výkonný viceprezident ruské společnosti byl hostem 20 minut Radiožurnálu. Zdůraznil, že jeho firma chce do projektu zapojit český průmysl.

Temelín bychom dostavili během zhruba 60 měsíců, slíbil zástupce ruské firmy
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Tomíček vysvětlil, že má ruská strana zájem, aby veškerou elektrickou část výstavby realizovaly české firmy (zejména firma I & C Energo).

„Já nerozlišuju, kdo je majitel firmy, ale kde je firma umístěná. Případný zisk jde za majitelem, ale daně a zaměstnanost bude v Čechách,“ ujistil zástupce Rusatom Overseas.

Firma I & C Energo má smlouvu s Rusatomem. Moderátor Martin Veselovský ale upozornil, že podobnou smlouvu s touto firmou uzavřel také zájemce o dostavbu Temelína z Francie. S tím Tomíček souhlasil, podle něj je ale cílem jeho firmy široké zapojení českého průmyslu.

ČEZ hledá způsob, jak optimálně profinancovat dostavbu elektrárny

Tomíček naznačil, že by Rusatom mohl financovat stavbu dalších bloků Temelína. „Tendr je vypsán tak, že financování je požadováno jako nehodnotící složka tendru. To bude opce, kterou budeme dávat. Nebude to mít vliv na výběr technologie, ale bude to mít vliv na to, jak bude ČEZ přistupovat k druhé či třetí nabídce,“ řekl v pořadu 20 minut Radiožurnálu.

Viceprezident také naznačil, že ČEZ nemá dostatek prostředků současně na dostavbu jaderné elektrárny a na dodržení ostatních projektů a závazků, které má. „ČEZ hledá způsob, jak optimálně profinancovat dostavbu Temelína. Není ale možné jednat s ČEZem v podmínkách vypsaného tendru,“ uvedl Tomíček. Neoficiálně se firmy údajně domlouvaly.

Pokud by Rusko utáhlo kohoutky, okamžitě by se přihlásili Američané nebo Francouzi

Veselovský se ptal, co by se stalo, pokud by se Rusko pokusilo omezovat dodávky paliva pro Temelín. Tomíček ujistil, že by ruskou firmu okamžitě nahradil americký Westinghouse nebo francouzská Areva. Energetická závislost na Rusku tedy nehrozí.

Rusatom by ale v případě financování výstavby bloků mohl být po určitou dobu vlastníkem elektrárny. Teprvé poté by docházelo k postupnému předání vlastnictví.

Podle Tomíčka by Rusatom zvládl dostavit Temelín během zhruba 60 měsíců.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …