Těšíme se na vítězství a rudých se neštítíme. Předáci ČSSD k budoucnosti

09.04.2012 4:34

V současné politické situaci a vládní krizi se hovoří o tom, že jednou z možností jsou i předčasné volby. ParlamentníListy.cz oslovily politiky ČSSD, zda si myslí, že by sociální demokracie mohla vládnout společně s účastí KSČM ve vládě či její tichou podporou.

Těšíme se na vítězství a rudých se neštítíme. Předáci ČSSD k budoucnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební kampaň KSČM

Část sociálních demokratů se tiché podpoře komunistů nevyhýbá, část si myslí, že to není na pořadu dne a je možné o tom uvažovat až po volbách. Někteří upozorňují, že by bylo nutné zrušit sjezdem ČSSD takzvané bohumínské usnesení. To říká: „Sjezd potvrzuje platnost závěrů hradeckého sjezdu ČSSD o nepřípustnosti spolupráce sociální demokracie s extremistickými stranami a vylučuje politickou spolupráci se stranou republikánskou, Moravskou národní stranou, KSČM, LB a SDL.“

Bohumínské usnesení potvrzuje starší hradecké usnesení, ve kterém se praví: „Budeme aktivně vystupovat proti jakýmkoli pokusům obnovit v této zemi totalitní komunistický režim, proto nepřichází v úvahu žádná podoba naši spolupráce s KSČM.“

Tichá podpora, možná i KSČM ve vládě

Pro místopředsedkyni senátorského klubu ČSSD Evu Richtrovou je akceptovatelná jak možnost účasti KSČM ve vládě, tak i tichá podpora. „Obě varianty bych uvítala. Současný stav je neudržitelný,“ sdělila redakci senátorka.

„Je akceptovatelná taková koalice či podpora, aby ČSSD byla sto prosadit ty nejdůležitější programové body. Místo nedůvěryhodných koalic upřednostňuji eventuality menšinové vlády. I například s podporou KSČM,“ uvedl poslanec Jaroslav Foldyna.

I místopředseda poslaneckého klubu Václav Votava se jí nebrání. „Jak známo, koalice se tvoří až po volbách. Jinak v některých krajích, například v Plzeňském, vládneme s tichou podporou KSČM. Neviděl bych tedy problém takové tiché podpory i na vládní úrovni,“ řekl Votava.

„Tichá podpora by mi nevadila,“ reagoval stručně europoslanec Richard Falbr.

Muselo by se ale zrušit bohumínské usnesení

Podle poslance Antonína Sedi vše záleží na výsledku voleb a případném zrušení bohumínského usnesení, které může zrušit jen sjezd ČSSD. Sjezd se koná ale až v příštím roce. „Pokud by se konaly do té doby předčasné volby, pak by v úvahu za předpokladu vítězství ČSSD připadala vláda bez účasti KSČM,“ dodal poslanec.

"O povolebních koalicích rozhodují občané ve volbách. Do voleb kope každá strana za sebe a za svůj co nejlepší volební výsledek. O možných koalicích má smysl hovořit druhý den po volbách," řekl místopředseda Senátu Zdeněk Škromach.

"To je předčasné. Ještě ani ty volby nejsou. O vládě s KSČM jsme neuvažovali nikdy," uvedl místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Místopředseda senátorského klubu ČSSD Marcel Chládek míní, že by menšinová vláda ČSSD s KSČM byla možná. Senátor Petr Guziana je ale proti účasti KSČM ve vládě i proti vládě ČSSD s tichou podporou této strany.

„Strany nejsou podstatné. Každá z nich naslibuje, ale pak nedodrží. Pro mě jsou důležité konkrétní osoby, kterým mohu věřit a vážit si jich,“ říká senátor Miroslav Krejča.

"Je stále dost důvodů, proč je účast KSČM ve vládě nepřijatelná. Jednobarevnou vládu sociální demokracie s tichou podporou komunistů připouštím. Existuje i možnost nadpoloviční většiny sociální demokracie ve sněmovně, jenže nevím, zda už takové procento voličů pochopilo principy některých koaličních stran," myslí si senátor Pavel Lebeda.

Vyhrát drtivě jako Ficův Smer. Veverky ale chtějí oříšky

Podle europoslance Libora Roučka je otázka možné spolupráce s KSČM nyní bezpředmětná. „ČSSD si musí dát za cíl vyhrát volby podobným rozdílem jako Smer-SD na Slovensku, aby nemusela být odkázána na žádnou jinou stranu. Teprve kdyby se jí to podařilo, tak je, ale teprve po volbách a na základě výsledku voleb, možno uvažovat o jiných variantách,“ sdělil Rouček.

„Předčasné volby nebudou. Veverky chtějí zůstat na stromě, kde se jim tak dobře papají jejich tučné oříšky,“ míní místopředseda senátorského klubu Miloš Janeček.

Vláda se nevzdá koryta a kapříci si nevypustí rybník

Podobný názor má i poslanec Jiří Koskuba. „O předčasných volbách se jen hovoří. Nebudou. V trojkoalici jsou totiž i pseudopolitici, kteří nikdy nepřekonají svůj stín. Hlavně stín svého upatlaného korýtka, kam jim protřelí dinosauři, jak jim sami říkali, tu a tam hodí nějaké ty pomeje. Zachrochtají, zamlaskají a jede se dál. V té jimi vytvořené smradlavé kejdě. Výjimečně souhlasím s panem Kalouskem: něco tak odporného jsem i já od Vítězného listopadu neviděl. Takže do vytváření jiné vlády je stále moc a moc času. Lidi si toho marasmu užijí ještě dost a dost. A jak za to tvrdě zaplatí, jim včera naznačil bez obalu hradní pán. Pochybuji, že tohle je to, co chtěli. Ne chybička, chyba jako hora se tam části pomatených obelhaných voličů vloudila. A za to se platí. Bohužel, ne jen oni. Já tak vím, s kým vládu nikdy,“ vysvětlil Koskuba.

Stejně tak moravskoslezský hejtman a senátor Jaroslav Palas říká, že dělit kůži medvěda před tím, co nenastane, tedy předčasné volby, se mu zdá pošetilé. „Kapříci si přece nevypustí svůj rybník. Spolupráce s KSČM je možná například v oblasti zdravotnictví a sociální. Tam jsou naše programy podobné,“ dodal hejtman.

Trapnost VV a celé Nečasovy vlády

I jihočeský hejtman Jiří Zimola míní, že koalice se řeší až po volbách a tato koalice předčasné volby nechce a nepřipustí. „Věci veřejné se historicky zesměšnily a vědí, že navždy skončily. Proto opět couvnou a my se dočkáme dalšího očekávaného závěru trapné brazilské telenovely. Není proto na místě dohadovat se s kým by mohla či chtěla vládnout ČSSD. Na místě je ukazovat trapnost VV a celé Nečasovy vlády, která vlastně nevládne,“ doplnil Zimola.

"Nejsem si jist, zda tato asociálně-prokorupční vláda má zájem na předčasných volbách. Mělo by být samozřejmé, že vítězná strana vzešlá z parlamentních voleb by si při sestavování vlády měla vybrat takového koaličního partnera, se kterým splní většinu svého programu. V současné době si neumím představit, abychom náš sociálně-solidární program realizovali s některou ze stran současné vládní koalice. Jako nejpravděpodobnější považuji, pokud bychom měli sestavovat vládu, menšinovou vládu ČSSD s tichou podporou KSČM. Ideální variantou pro plnění našeho programu by bylo volební vítězství, jako se na Slovensku podařilo Ficovu Smeru," řekl redakci poslanec Pavel Ploc.

„Podle mého názoru jde v současné situaci jen o test VV, kam až mohou zajít. Sami nemají odvahu odejít z vlády. Byl by to jejich poslední krok na politické scéně. Podle mě není možní jít do vlády s KSČM,“ říká senátor Miloš Malý.

„Koalice se řeší po volbách,“ uvedl stručně senátor Jiří Bis.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…