Tito politici chtějí sebrat další české miliardy a poslat je Bruselu

12.10.2012 16:40

Evropská komise chce kvůli chybějícím penězům po členských zemích zvýšit rozpočet EU na letošní rok až o deset miliard eur, napsal týdeník European Voice. Na ČR by tak připadlo zaplatit kolem 200 milionů eur (pět miliard korun).

Tito politici chtějí sebrat další české miliardy a poslat je Bruselu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

ParlamentníListy.cz oslovily české politiky, zda podporují, aby Česká republika Bruselu zaplatila dalších pět miliard. Politici ODS jsou proti, TOP 09 a ČSSD je spíše pro, KSČM spíše proti.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík navýšení rozpočtu a to, aby Česká republika ze svého rozpočtu do Bruselu poslala pět miliard korun, naprosto jasně podporuje.

Pošleme Bruselu peníze, které jdou na malé obce

„Dodržovat závazky a uzavřené dohody je ve slušné společnosti normální. ČR by zaplatit měla, jinak reálně hrozí, že přijde o ještě větší prostředky, pokud EU nebude mít finance na proplácení kofinancovaných projektů,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Gazdík.

„Jsem odpůrce EU v současné podobě, takže jsem i proti takovému požadavku. Vláda by na to mohla ale použít peníze, které získala z Prahy a dalších velkých měst v rozpočtovém určení daní,“ rýpnul si do Gazdíka pražský senátor Zdeněk Schwarz zvolený za ODS. Gazdík totiž v rámci rozpočtového určení daní prosadil, že peníze ubyly velkým městům a měly by jít městům menším.

Nečas a Kalousek jako Jánošíci naruby

Poslanec ODS Boris Šťastný se ale nad takovou představou naprosto zhrozil. V případě, že by vláda Petra Nečase podpořila, aby Česká republika zaplatila Bruselu oněch pět miliard, Šťastný již otevřeně hovoří o demisi vlády.

 „Pokud by vláda Petra Nečase, která se hlásí k rozpočtové odpovědnosti, podpořila, aby z českého rozpočtu, z peněz českých daňových poplatníků, šlo pět miliard korun do Evropské unie, bral bych to jako vrchol cynismu a v takovém případě by měla vláda podat demisi,“ řekl ParlamentnímListům.cz Šťastný.

„Pokud totiž vláda spojuje otázku důvěry se zločinnými levicovými návrhy na zvyšování daní, které mají ždímat české občany a tím, že přidusí ekonomiku, stejně více peněz do rozpočtu nepřinesou, a na druhé straně nutit české občany, kterým již takto zvyšováním daní odtrhává od úst, aby ještě ze svého dotovali Evropskou unii, jedná se pak o vládu rozpočtové neodpovědnosti, která chudým Čechům bere a bohatému socialisticky přežranému Bruselu dává. Z Nečase a Kalouska by se tak stali Jánošíci naruby,“ dodal Šťastný.

EU prý vydírá lidi

Europoslanec ČSSD Libor Rouček podobně jako Gazdík platbu Česka do EU podporuje. „ČR by měla, tak jako všechny ostatní státy, zaplatit svou poměrnou část podle toho, na čem se 27 členských států dohodne,“ míní Rouček.  

Předseda KSČM Vojtěch Filip je proti platbě. „Evropská komise tím jen prokazuje svou nekompetenci a neschopnost pochopit situaci v zemích sedmadvacítky. Lepší je zdanit banky než dál vydírat lidi,“ myslí si Filip.

Ministr obrany a místopředseda ODS Alexandr Vondra je proti. „Navyšování evropského rozpočtu zejména v době, kdy členské státy své rozpočty krotí, je absolutně špatná myšlenka,“ říká ministr.

„Dát EU jen korunu navíc znamená prodlužování a prohlubování bankovního socialismu EU. EU musí šetřit od hlavy, a ne o občana,“ myslí si poslanec Vít Bárta.

Cizí peníze vám nakonec dojdou

„Dobrý hospodář také šetří a EU si rozpočet navyšuje, a to požadavkem na jednotlivé státy. Jsem proti, hospodařit z cizího umí každý,“ říká první místopředseda Senátu a kandidát ODS na prezidenta Přemysl Sobotka.

„Není jasné, kolik by Česká republika musela zaplatit. Pokud se však členské státy nedohodnou, hrozí naopak nám, že peníze z EU přijdou se značným zpožděním,“ reagoval místopředseda TOP 09 Pavol Lukša.

Poslanec ODS Radim Fiala je odpůrcem zvyšování daní, bojuje proti socialismu nejen ve vládní koalici, ale i na úrovni EU. „Rozhodně EU další peníze nedávat. Na tuto situaci by se hodil citát Margaret Thatcherové: ´Problémem socialismu je to, že cizí peníze vám nakonec dojdou.´A tady řešíme problémy evropského socialismu,“ řekl ParlamentnímListům.cz Fiala.

Podle poslancem LIDEM Viktora Paggia je nutné dodat, že navýšení rozpočtu EU má podporu i rozpočtového výboru Evropského parlamentu. „Vláda musí nalézt řešení, které udrží při životě smysluplné programy například v rámci kohezní politiky nebo studentských výměn Erasmus s maximálním využitím finančních přesunů v již schváleném rozpočtovém rámci,“ uvádí Paggio.

EU je černá díra

„Já myslím, že i největším profíkům je už jasné, že EU je něco jako taková černá díra, která před svým výbuchem bude všechno kolem rostoucí rychlostí i silou vtahovat do sebe. To, že jim těch pět miliard pošleme, ale že se všichni odpovědní budou tvářit, že to vlastně dělají neradi a s největším odporem, je už teď víc než jisté,“ myslí si poslanec ODS Aleš Rádl.

„V EU dochází k procesům, které jsem předpovídal. Ve snaze zachovat projekty prodlužující falešnou iluzi sociálně štědrého rovnostářského prostoru sahá hlouběji do kapes národních států. A tím je rozpouští. Bere jim jedinečné zdroje, které takto budou vnímány jako ´evropské´. To, že se tak děje právě v době rozpočtové tísně většiny zemí, je mimořádně kruté,“ řekl redakci poslanec Michal Doktor.

„Je potřeba poctivě spočítat, jaký bude dopad na státní rozpočet v případě, že nedojde k navýšení toho evropského. To by mělo být vodítkem pro pozici ČR v této věci,“ říká místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

„Evropská komise mohla uvažovat o ještě horších opatřeních, ale já nepředpokládám, že to v praxi bude realizováno. Natahovat ruku, přerozdělovat cizí peníze a zdanit vše, co ještě trochu funguje, je zoufalé. Mimo jiné to dokládá, že Komise EU vůbec neví, jak řešit současnou ekonomickou krizi,“ říká první místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bauer.

Ty, co pošlou miliardy Bruselu, zavřete za mříže

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava je o něco skeptičtější než jeho kolega Rouček: „Apriorně bych nějakou platbu do rozpočtu EU neodmítal, ale všechno má své meze a i my máme jenom určité možnosti. V současnosti se i pět miliard horko těžko hledá ve státním rozpočtu. V současné době to vidím jako problém z hlediska stavu veřejných financí.“

Senátor Sevročechů.cz Jaroslav Doubrava říká, že by ČR neměla Bruselu platit nic. A pro lidi, co chtějí poslat peníze EU, by měl job: „V situaci, kdy důchodci už nemají ani na pro ně životně důležité léky a řada z nich žije za méně než padesát korun na den, v době, kdy mladé rodiny s dětmi živoří bez práce, v době, kdy Kalousek, největší ekonom v dějinách světa, odírá národ neustálým zvyšováním daní a dělá tak radost obchodníkům za hranicemi naší republiky a asi netuší, že tím pomáhá právě těmto ekonomikám, bych toho, kdo by takto vyhodil pět miliard, poslal za mříže a nechal bych ho tam, dokud by je nenahradil. O práci by neměl nouzi. O to bych se postaral. Aspoň by věděl, jak práce chutná.“

Podle europoslance ODS Ivo Strejčka je navýšení rozpočtu EU v době fiskální střídmosti českého státního rozpočtu, v prostředí zvyšování daní na úkor růstu a v době obtížných škrtů nepřijatelné. „Evropská komise jako obvykle káže vodu a pije víno. Rozpočet EU musí přijmout škrty stejně jako rozpočty národní. To by měla být pozice všech českých politiků v Bruselu. Toto stanovisko by měl premiér obhájit na Evropské radě v říjnu,“ dodal Strejček.

EU by se měla podle některých rozpustit

Senátor Miroslav Krejča říká, že tomu, že i bruselská kasa je prázdná, se nelze divit: „Dřív nebo později by k tomu stejně došlo. Unijní byrokracie bují a hltá víc a víc z prostředků z příspěvků národních států. Na neuvážlivý experiment eurozóny vůči Řecku, Španělsku a dalším doplatíme všichni. A vůbec v tom nebude hrát roli, jestli máme, či nemáme euro. Takže dokud nebude na stole reálný scénář, jak z toho svrabu ven, říkám jasné ne.“  

Poslankyně Lenka Andrýsová nesouhlasí se svým stranickým kolegou Paggiem z LIDEM. „Myslím si, že by evropský rozpočet neměl narůstat. Stále ještě existují oblasti, kde se nevyužívají prostředky z rozpočtu EU zcela efektivně. Navýšení rozpočtu nemůžu podporovat, když například existují dvě sídla Evropského parlamentu,“ říká poslankyně.

To senátor ODS Jiří Pospíšil by EU v současné podobě nejraději rozpustil. „Já myslím, že v zájmu všech Evropanů by se měla EU rozpustit a změnit na celní unii,“ reagoval na zprávu o miliardách do Bruselu senátor.

Senátor ODS Milan Pešák nesouhlasí s placením ani navýšením rozpočtu EU: „EU zas jde proti trendu doby i zdravému rozumu. Všichni musí šetřit, snižovat rozpočty, jen EU navyšuje a požaduje. Nabubřelé evropské instituce by potřebovaly naopak zmenšit zdroje, aby nevymýšlely nesmysly a nerozhazovaly dotace, které vytvářejí prostor pro korupci a vše prodražují.“

Teď už máme, co jsme chtěli. Vítejte v EU!

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba rezignovaně říká, že nám asi nic jiného nezbude, než peníze poslat: „Holt stali jsme se vlastní svobodnou volbou většiny lidiček Koruny české členy EU. A máme tak své povinnosti. Vždyť nám přece tloukli do hlavy, že se musíme vrátit do Evropy! Přitom já sám ji nikdy neopustil. A tak každá sranda něco stojí. Aber zu viel ist zu viel, jak by možná řekl soudný poddaný jisté paní kancléřky. Měli bychom se ale bruselských soudruhů ptát ´za co a na co?´. Omlouvám se, ale já kupříkladu ztráty tupých operací miliardářských bankéřů či dotace na bazény sponzorovat nemíním. Mohu s tím nesouhlasit, mohu i protestovat. Ale to je tak jediné, co s tím mohu dělat. Nuže – vítejte v EU!“

Nadšený není ani místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát: „Co jiného nám zbývá? Evropa se potácí v prokletí finančního diletantství. Většinu států teď s dluhy dohání i Brusel. Nabízí se otázka, jak věrohodné jsou snahy EU řešit fiskální krizi, když neudrží vlastní přerozdělovací rozpočet? Co kdyby šetřili na své armádě škodících úředníků a na svých královských platech?“

„V čase, kdy všichni šetří, si chce Evropská komise zvýšit rozpočet? V čase, kdy padá vláda kvůli hypotetickým 12 miliardám výnosu se zvýšení DPH, má Česko mírnix týrnix poslat do Bruselu dalších pět miliard? To někdo myslí opravdu vážně?“ zlobí se poslanec Pavel Bém.

Ohromující platy bruselských mocipánů

A podobně hovoří i poslanec ODS Jaroslav Plachý: „V době krize, kdy všechny země šetří, Evropská komise rozhazuje v duchu hesla ´Po nás potopa´. Nejvyšší čas doplnit Lisabonskou smlouvu o hlasování o nedůvěře Evropské komisi.“

„Jedná se o čerpání eurofondů. Vyšší příspěvek a čerpání spolu souvisí,“ hájí Brusel místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Odpůrcem doplácení na Brusel je i poslanec ODS Jan Florián. „Všechny členské státy musí škrtat a splácet dluhy, zatímco instituce EU si neustále žijí v časech hojnosti. Brusel by měl pochopit, že si musím i on utáhnout opasek, a ne chtít po občanech, aby platili dvě sídla europarlamentu, velkolepé paláce a ohromující platy bruselských mocipánů,“ vysvětluje poslanec.

„Jsem proti. Česká republika má dost svých rozpočtových problémů, které musí řešit,“ upozorňuje poslanec ODS Walter Bartoš.

Podle senátora ODS Jiřího Oberfalzera bychom na navýšení rozpočtu EU přispívat neměli. „Všichni šetří, jen Brusel ne,“ dodal.  

„Alikvotní část úhrad musí kromě ministerstva financí posoudit především europoslanci a zástupci ČR působící ve věcně příslušných strukturách EU. Předpokládám, že existují exaktní podklady, na jejichž základě byla taková částka navržena,“ reagoval poslanec ODS Tomáš Úlehla.  

Platy eurobyrokratů chtějí zvýšit

Zpráva o požadavku navýšit rozpočet EU je ještě zajímavější v kontextu toho, že německý deník Die Welt nedávno uvedl, že 33 tisícům úředníků Evropské unie se navzdory ekonomické krizi zvýší plat.

Přitom platy euroúředníků se již vloni zvedly o 1,7 procenta. Základní plat úředníků Bruselu se pohybuje ve výši 2 654 eur (asi 63 tisíc korun) až 18 371 eur (asi 440 tisíc korun) měsíčně. K tomu mohou získat zaměstnanci evropských institucí ještě další bonusy.

Plaťte, plaťte, plaťte

Evropská unie se neustále snaží získat z České republiky peníze na financování krachujícího projektu. Naposledy musela ČR Mezinárodnímu měnovému fondu na záchranu zadlužené eurozóny poskytnout garanci 38 miliard korun z devizových rezerv České národní banky.

Parlament také nedávno schválil, že v okamžiku, kdy Česká republika vstoupí do eurozóny, bude muset jen pro začátek do záchranného fondu ESM poskytnout částku ve výši zhruba 350 miliard korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…