Tluchoř a Langer prý zobchodovali Lessyho konec. Má jít o pád vlády

31.08.2012 14:25

ParlamentníListy.cz zjišťovaly, co stojí za postojem poslance ODS Petra Tluchoře, který se dle svého vyjádření teprve rozhodne, zda podpoří daňový balíček. Kolují různé spekulace. Podle jedné z nich by tato věc mohla souviset s pádem policejního šéfa Petra Lessyho, který měl prý Tluchoř zobchodovat.

Tluchoř a Langer prý zobchodovali Lessyho konec. Má jít o pád vlády
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ivan Langer s Petrem Tluchořem

„Nyní si myslím, že už vláda nejspíš nepadne. Bylo to zobchodováno jasně: když odstraníte Lessyho a dosadíte Červíčka, tak my zase podpoříme daňový balíček a nenecháme padnout vládu,“ řekl redakci dobře informovaný zdroj.

Tluchoř, Langer a Kalousek vs. VV

Celé to má být údajně o propojení Petra Tluchoře, Ivana Langera a Miroslava Kalouska. Kalouskovi a Langerovi totiž pád Lessyho vyhovuje. Langer má nyní jako šéfa policie sobě blízkého Martina Červíčka, který je partnerem poslankyně Jany Černochové. Navíc Tluchoř, Kalousek a Langer spolu vždy v minulosti navzájem dobře vycházeli. A spojuje je jedna věc: odpor k Věcem veřejným. Vazba mezi Tluchořem a Kalouskem je ještě umocněna o poslance Ivana Fuksu, který je blízký oběma.

Kalousek se ostře střetl s Lessym kvůli kauze CASA a Vlastě Parkanové. Langer bojuje o vliv na Ministerstvo vnitra s Věcmi veřejnými dlouhodobě. Co by měl z pádu Lessyho ale Tluchoř? Úplně přímo asi nic, ale minimálně ukázal opět svou sílu schopného zákulisního vyjednavače, který „umí“ řadu lidí a dokáže věci zařídit. Stává se z něj opět člověk, za kterým se chodí, když někdo něco potřebuje.

V tom byla ostatně vždy jeho velká deviza. Navíc je tu i fakt, že mu další oslabení Věcí veřejných vyhovuje. Petr Nečas ho odvolal právě kvůli jeho roli ve vládní krizi a puči ve Věcech veřejných kolem Kristýny Kočí.

Geniální Langerův plán

Šéf Generální inspekce bezpečnostního sborů Ivan Bílek je považován za Langerova muže. Podle Víta Bárty byl Bílek minulý pátek u Nečase sdělit mu „připravenou popravu“ Lessyho. Bílek se v minulosti neúspěšně ucházel o funkci policejního prezidenta, kde se střetl s právě Petrem Lessym. S Bílkovou kandidaturou tehdy nesouhlasily Věci veřejné.

Langer jakoukoli spojitost s pádem Lessyho ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz, když ho z toho obvinil poslanec VV Michal Babák, popřel. Respektive se k celé věci ironicky „přiznal“. „Ano, je to tak. Přiznávám se,“ začal své vyjádření. „Paní poslankyně je ve skutečnosti čarodějnice a její pravé jméno je Černá Jana,“ píše o své stranické kolegyni.

Následně se dostává ke své roli v celé kauze: „Proměnila mě v malou mušku a já, ukryt pod hvězdičkou na nárameníku pana plukovníka Lessyho, mu po dlouhé měsíce našeptával to vše špatné, co on dělal a způsobil si tím nakonec trestní stíhání,“ doznává svůj vliv. „Byl to rafinovaný plán, leč geniální účetní Babák ho odhalil,“ uzavřel své vyjádření oceněním úsudku véčkařského poslance.

Narozeninová párty

ParlamentníListy.cz upozorňovaly na vazby Tluchoře na Langera, Červíčka a Černochovou již v únoru. Blesk tehdy zachytil zajímavou párty. Ve čtvrtek 12. ledna proběhla oslava narozenin exministra vnitra Ivana Langera, kde byl přítomen i expředseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

Českápozice.cz informovala, že na oslavu narozenin Ivana Langera kromě Tluchoře přišli i další politici včetně ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, poslankyně ODS Jany Černochové a „tluchořovce“ Marka Šnajdra.

Černochová navíc patří do křídla primátora Bohuslava Svobody a je ze stejného oblastního sdružení ODS Praha 2. Jejím partnerem je novopečený policejní prezident Martin Červíček. Ten měl vždy dobré vztahy právě s Ivanem Langerem. Svoboda má zase vazbu na Langera přes Kalouskova náměstka Zdeňka Zajíčka, který je místopředsedou pražské ODS.

Geniální konspirace?

„Pokud je to celé pravda, tak je to geniální. Kalousek se domluví s Tluchořem, že ten bude hrozit Nečasovi tím, že nepodpoří Kalouskův daňový balíček. A Nečas se pak bije jako lev za Kalouskův daňový balíček a dělá ze sebe v ODS pitomce a Kalousek se tomu v koutku směje, protože si tím Nečas oslabuje pozici v ODS a posiluje pozici jeho kamaráda Petra Tluchoře, který na oko bojuje proti daním, a ještě se Kalousek zbaví Lessyho,“ řekl redakci vysoce postavený člen ODS.

Pokud by tedy byla teorie o výměně Lessyho za to, že nepadne vláda a schválí se daňový balíček, pravdivá, tak by vláda příští týden padnout neměla a balíček měl být schválen. Na druhou stranu existují i teorie, že Lessy byl rychle odvolán právě kvůli tomu, že se očekává brzký pád vlády.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…