To byl průšvih, pane kandidáte ODS Sobotko. Ptali jsme se u Vás doma

14.01.2013 17:11

Prorokem se v domácím prostředí severočeského Liberce nestal prezidentský kandidát občanských demokratů Přemysl Sobotka. Dopadl zde stejně špatně jako jinde v Česku. O něco lépe se mu vedlo pouze v Harrachově, kde má chalupu. Tady byl třetí.

To byl průšvih, pane kandidáte ODS Sobotko. Ptali jsme se u Vás doma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pojďte se s námi podívat do zákulisí před prezidentskou superdebatou

Jeho nevalný výsledek v regionu přičítají oslovení většinou nedobré pověsti liberecké ODS, které Sobotka šéfuje. „Tipoval jsem dokonce, že skončí úplně poslední, takže mě jeho špatný výsledek nepřekvapil. Není charismatickou osobností, navíc se za něj zcela nepostavila jeho strana. Je to i důsledek politiky ODS na Liberecku,“ uvedl starosta Chrastavy Michael Canov.

Od ODS se odvrací i pravicoví voliči

Celkově skončil v Libereckém kraji Přemysl Sobotka na sedmém místě s necelými čtyřmi procenty, přeskočil pouze Táňu Fischerovou a Janu Bobošíkovou. Sám se z volební prohry vzpamatovával v neděli v Bedřichově, kde sledoval Jizerskou padesátku. Zde svůj neúspěch zdůvodnil negativním vlivem Klausovy amnestie a tím, že si pravicoví voliči vybrali Karla Schwarzenberga. Do stopy Jizerské padesátky se vydala náměstkyně hejtmana Libereckého kraje a bývalá juniorská mistryně světa v běžeckém lyžování Zuzana Kocumová. „Výsledek Přemysla Sobotky odráží reálný obraz současné ODS, kdy se od ní odvrací i pravicoví voliči. Nemají důvod ji volit, je vyprázdněná personálně i co se týče naplňování programu,“ mínila bývalá sportovkyně.

První jablonecký senátor František Vizek považuje Sobotkovu prohru za potupnou. „Sám není žádným lumpem. Ale je v čele liberecké ODS a je zodpovědný za to, co se dělo na liberecké radnici za občanskodemokratického primátora Jiřího Kittnera,“ konstatoval. Vízkovi vadí i Sobotkův pozdní antikomunismus. „Jemu samotnému komunisté neublížili a do roku 1989 se vůči nim nijak nevymezoval. A dnes je po Štetinovi antikomunistou číslo dvě,“ upozornil Vízek, který musel za normalizace kvůli nesouhlasu se sovětskou okupací v roce 1968 opustit školství a dvacet let pracoval v kamenolomu.

Za Sobotku se nepostavila jako celek ani jeho strana

Se současným prezidentem Václavem Klausem má dramatickou zkušenost starosta Chrastavy Michael Canov. Stál vedle něj, když na něj zaútočil kuličkovou pistolkou atentátník Vondrouš. Canov dokonce tipoval, že se Přemysl Sobotka v prvním kole prezidentských voleb umístí jako poslední. „Jeho špatný výsledek jsem naprosto očekával. Je to důsledek politiky ODS,  kterou na Liberecku předvádí řadu let. Přemysl Sobotka to nyní schytal. Navíc se za něj nepostavila strana jako celek,“ domníval se chrastavský starosta.

Volební debakl Přemysla Sobotky je důsledek vládní politiky

Za prohru Přemysla Sobotky v prezidentských volbách může podle odboráře Milana Šubrta činnost současné vlády. „Vláda, a hlavně ODS, teď dostala od voličů vysvědčení, jakési zpětné zrcátko. Neustále se zhoršují zákony, jde o vládu asociální,“ sdělil předseda Asociace samostatných odborů v libereckém kraji. Do druhého kola volby preferuje Miloše Zemana. „Současná vláda zhoršuje životní podmínky lidí a do konce volebního období slibuje odebrat v zákoníku práce práva zaměstnanců a odborářů. A myslím, že se tomuto záměru spíše postaví Zeman, než Schwarzenberg,“ vysvětlil svůj odborářský postoj.

Zuzana Kocumová volila v prvním kole svoji jmenovkyni Zuzanu Roithovou. „Ve druhém kole bohužel žádná Zuzana není,“ povzdechla si. „Jde v současnosti o rozhodování mezi člověkem s minulostí opoziční smlouvy a klientelistickými vazbami proti člověku, který je ve stejné straně s panem Kalouskem a jeho názorové smýšlení není moje krevní skupina,“ objasnila Kocumová.

Schwarzenberg je vydáván za charakter. Přitom se smířil s Čunkem i Langrem

Ostře se proti Karlu Schwarzenbergovi vymezil exsenátor Vízek. „Zeman mi nikdy příliš neseděl. Ale v dané volbě ho jednoznačně preferuji. Schwarzenberga považuji za „Schwarzkalouse“. Smířil se s Čunkem, Topolánkem, Ivanem Langrem, Radkem Johnem, Kristýnou i Karolínou. Je přitom vydáván za kdovíjaký charakter. I když se někdy malinko vzbouřil, nakonec vždy stáhnul ocas,“ okomentoval Vízek.

Výsledky prezidentských voleb v prvním kole – Liberecký kraj
Karel Schwarzenberg                  24,11 %        50 008 hlasů
Miloš Zeman                                 20,60 %        42 726 hlasů
Jan Fischer                                   17,47 %        36 225 hlasů
Jiří Dienstbier                               15,45 %        36 032 hlasů
Vladimír Franz                                7,61 %         15 786 hlasů
Zuzana Roithová                            4,15 %           8 606 hlasů
Přemysl Sobotka                           3,92 %           8 122 hlasů
Taťana Fischerová                        3,78 %          7 847 hlasů
Jana Bobošíková                           2,91 %          6 028 hlasů

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…