To je legrace, nebo spíš ne: Poslanci se zamysleli, proč je nemáte rádi

23.07.2012 4:42

Podle průzkumu CVVM si Češi nadále nejvíce váží profese lékařů, vědců a učitelů na vysoké škole. Nejnižší prestiž mají naopak stále poslanci, dokonce ještě nižší než uklízečky. ParlamentníListy.cz oslovily české poslance, zda je nízká prestiž profese poslance zasloužená, kde je příčina takového negativního pohledu veřejnosti a jak to lze zlepšit.

To je legrace, nebo spíš ne: Poslanci se zamysleli, proč je nemáte rádi
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Tito poslanci budou zřejmě hlasovat pro vydání

Poslanci si většinou myslí, že negativní pohled je částečně oprávněný, ale negativní roli podle nich často sehrávají média, která informují jen o negativních věcech a často zprávy zkreslují a pozitivní věci jsou pro ně nezajímavé.

Svěřil byste svůj byt svému poslanci?

Na účet svých poslaneckých kolegů si zašprýmoval předseda TOP 09, ministr zahraničí a rovněž poslanec Karel Schwarzenberg. „Poslanci nedopadli dobře, neboť uklízečky nepořádek a svinčík uklízejí, a poslanci ho nadělají. Svěřil byste svůj byt svému poslanci?“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Schwarzenberg.

Předsedovi poslaneckého klubu ČSSD Jeronýmu Tejcovi vadí, že opoziční poslanci jsou házeni do stejného pytle s poslanci vládní koalice. „Nepochybně je to důsledkem současného pohledu na politiku. Jsem přesvědčen, že kdyby existovala kategorie ´opoziční poslanec´, dopadla by výrazně lépe. Takto jsme na palubě i s koaličními poslanci, kteří hlasují jako stroje pro vše, co vláda připraví. Aniž by se zabývali dopady na životy lidí,“ myslí si poslanec.

Ministra zemědělství a poslance ODS Petra Bendla výsledek průzkumu nepřekvapuje. „Poslanec je pod mnohem větší kontrolou a za každou chybu je trestán. Někdy po zásluze, a někdy nespravedlivě. V tom je politika často krutá,“ říká ministr.

Mediokracie nemá odpovědnost k demokracii

Podle předsedy KSČM a poslance Vojtěcha Filipa je příčin negativního jména poslanců u veřejnosti více. „Jednak některé politické strany na kandidátní listiny nevybírají podle přísných kritérií, dále zejména současné vládní strany neprosazují autentické zájmy občanů České republiky, ale zájmy svých sponzorů včetně nadnárodních korporací. Dále je zřejmé, že někteří poslanci jsou pak náchylní ke klientelismu a v neposlední řadě je to i vina mediokracie, která silně paušalizuje a nerozlišuje mezi koalicí a opozicí, natož mezi kvalifikovaným vystoupením a povrchností. Navíc mediokracie necítí žádnou odpovědnost za demokratické instituce a při paušalizaci nahrává extremismu,“ vysvětluje šéf komunistů.

Místopředseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Otto Chaloupka se domnívá, že negativní vztah veřejnosti k poslancům je částečně oprávněný, na druhé straně mají často negativní vliv média a zodpovědnost mají i samotní občané, kteří se nechávají krmit médii, aniž by o věcech přemýšleli, a zajímají se jen o různé senzace.

„Ten negativní pocit je ve velké míře oprávněný, ale ne zcela. Lidé často vůbec nevědí, jak funguje stát a když přijde vláda s návrhem zvýšit platy poslanců, tak pak lidi nadávají ne vládě, ale poslancům. A média je v tom ještě podporují a opomíjejí, že opoziční poslanci vládní návrh třeba nepodporují. Návrh sice schválila vláda, ale podle pokřiveného vidění lidí jsou poslanci darebáci,“ řekl redakci Chaloupka.

Ten poukazuje na to, že média píší jen o tom, co lidi rozvášní, a neřeší seriózní témata. „Média musí dbát na svůj náklad a je pro ně zajímavější, že se poslanec někde opil, než když se diskutuje o konkrétních parametrech či paragrafech a pozměňovacích návrzích nějakého zákona. Média především ale nejsou nezávislá. Vždy někomu patří a hájí zájmy určitých zájmových skupin, proto nemohou objektivně informovat. Médiím ani nejde o to, aby byli občané korektně a pravdivě informováni. Jim vyhovuje, že lidé pasivně konzumují to, co jim média předžvýkají, neanalyzují to. Média tak sama mohou manipulovat s veřejným míněním. Lidé mnohdy nečtou ani články a čtou jen titulky. Kdyby byli lidé opravdu informováni o věcech, které se tu dějí, nemuseli bychom tu být teď v takovém průšvihu,“ dodal poslanec pro ParlamentníListy.cz.

Řešením nejsou Babišové a spol.

„Nemáme slušnou představu o povolání politika. Nemáme dobré mínění o politice obecně. V historii jsme neměli mnoho příležitostí se tomuto řemeslu naučit. Bude nutné to zlomit. Politika nebude lepší, dokud do ní nepůjde více lidí schopných, poctivých a přesvědčených, že je třeba ji dobře dělat. Pořád dokola jen opakovat, že má u nás mizernou prestiž, nestačí. Řešení také nejsou miliardáři, kteří si zaplatí vlastní politické strany a loutkové politiky. Bylo by zle, kdyby si politiku zítra koupili lidé jako Babiš, Bakala nebo Kellner,“ říká místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

„Tak pod uklizečky jsme sklouzli, pokud si pamatuji, hned potom, co jsme si snížili platy. Asi v tom bude nějaká souvislost,“ smál se poslanec ODS Aleš Rádl. Příčin nelichotivého postavení poslanců je podle něj ale více.

„Jednak jsme jako národ typičtí egalitáři s podvědomým odporem k jakékoli osobě s rozhodovací pravomocí. S tím souvisí i permanentní mediální útok na všechny poslance bez rozdílu, protože to uspokojuje výše popsanou potřebu a je to zcela beztrestné a bezpečné, protože poslanci jsou profesní skupina, která čítá pouhých dvě stě osob, a nemá prakticky žádnou možnost obrany. Navíc je jisté, že takový útok najde vždy své posluchače a čtenáře, neboť je jisté, že minimálně jednu polovinu poslanců jedna polovina národa nevolila a jejich kritiku tak nevnímá jako útok na svou volbu. A když se k tomu přidá ještě to, s jakou chutí se poslanci neustále negativně a nenávistně osočují mezi sebou navzájem, a to dokonce nejen s těmi, kteří patří do opačného stranického tábora, protože to už je takový způsob, jakým spolu politici většinou soupeří, tak není divu, že má-li někdo stanovit pořadí, jak si jednotlivých profesí váží, napadnou ho poslanci až úplně na konec,“ řekl Rádl.

Podle Rádla to ale takto s drobnými výjimkami bylo u nás od počátku vzniku parlamentarismu. „Každý z nás, který je ochoten do toho světa vstoupit, s tím prostě musí počítat a hlavně si nemyslet, že to nějakým vlastním, zpravidla nedomyšleným, populistickým výkřikem změní. Protože velká většina lidí používá diskusi o politice jako svůj každodenní frustrační ventil a chtějí ji tak používat trvale, bez ohledu na to, kdo v tomhle oboru zrovna pracuje, tedy i kdyby poslanci byli andělé a v parlamentu seděli zadarmo,“ dodal Rádl.

Média vytvářejí obraz politika-vyžírky

Podle názoru předsedy poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka je nízká prestiž profese poslance bohužel spíše oprávněná. „Věřím, že obsah stávající politiky je správný, bohužel ho zastiňuje forma: vulgarita, řešení osobních sporů namísto řešení věcných problémů, to podle mě lidem oprávněně vadí,“ domnívá se Gazdík.

Poslankyně LIDEM Lenka Andrýsová špatnou pověst poslanců přičítá pochybením jednotlivců, kteří tak poškozují jméno všech poslanců. „Všechno se však dá řešit. Každý poslanec může pomoci vlastními aktivitami, projekty a komunikací s lidmi. Podle mě pomůže také etický kodex, na kterém pracujeme, nebo další zákony ztransparentňující tvorbu zákonů,“ dodala poslankyně.

„Moc mě takové hodnocení mrzí a trápí a nemohu se s ním smířit. Chápu, že některé projevy a jednání některých kolegů tomu mohou u veřejnosti nahrávat a i se sám někdy za ně stydím. Ale i některá média vytvářejí bohužel obraz poslance jako vyžírky. Je to populární a házejí nás všechny do jednoho pytle. Za svoji práci opozičního poslance se já nestydím,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

Předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek pro ParlamentníListy.cz říká, že takový výsledek průzkumu se dal očekávat. „Jedna krize stíhá druhou, jedna ostuda tu předešlou. Vláda zavedla zemi do děsivého marasmu. Lidé vidí pokleslé debaty ve sněmovně a neodlišují mezi vládou a opozicí. Myslí si, že kradou všichni bez výjimky.“

Lidé neví, v čem spočívá práce poslance

„Potom, co ve sněmovně předvádíme ty nekonečné proudy zbytečných a nabubřelých slov, a to často zejména od těch, kteří nikdy ve svém životě nepracovali a ze školních lavic se přímo dostali do těch poslaneckých. Často údajně brání ostatní občany, aniž by sami svým chováním chodili příkladem. Bez jakýchkoli životních zkušeností jen papouškují floskule, které jim připraví stranické sekretariáty a když k tomu přičteme populismus nejhrubšího zrna typu dluhy se nemusejí splácet, nekonečné slovní urážky, tunelování veřejných rozpočtů, pak se nemůžeme divit, že si nás společnost může vážit jen velice těžko,“ řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda TOP 09 a poslanec Pavol Lukša.

„Nacházíme se v době vleklé světové hospodářské krize a lidé od nás očekávají spíše než prázdné populistické sliby kroky, jak tuto situaci řešit. Jsou ochotni nám odpustit i určité chyby, ale určitě nám těžko mohou odpustit, že se Poslanecká sněmovna zabývá často jen sama sebou. Je třeba si připomenout, že sněmovna není nic jiného než vzorkem naší společnosti. Ti, kteří si myslí v bláhovém očekávání, že něco změní předčasné volby, jsou na velkém omylu. Nedávno řekl Juraj Kukura: ´Pomluva a závist je v Čechách nejvyšší forma uznání a pokud se tedy nezmění chování a myšlení celé společnosti a každého jednoho z nás, pak se budeme častěji v průzkumech dozvídat, že zákonodárci jsou méně prospěšní než uklízečky,“ dodal Lukša.

Poslankyni ČSSD Hanu Orgoníkovou výsledek průzkumu mrzí a myslí si, že je to tím, že lidé vlastně neví, v čem spočívá práce poslance. „Po revoluci v roce 1989 asi až do roku 1995 byla situace jiná. Média informovala i o práci poslanců ve výborech, která předchází nekonečnému hlasování na plénu. No a teď se dává lidem zpráva o přijetí zákonů, které občané i poslanci opozice berou jako zaměřené proti občanům. Občanům se škrty v ekonomice, zvyšováním DPH a podobně snižuje životní úroveň a na druhé, vládní straně, se nešetří. A kauzy Rath, Parkanová a podobně si lidé zobecnili na ´kradou všichni´, což není pravda, ale lidé už jsou nešťastní a zatlačení do rohu hledají viníka. Řešení je být poctivý k občanům. Nevyplácí se kázat vodu a pít víno,“ uvedla poslankyně.

Lidé jsou frustrováni, ale parlament obrazem společnosti

Poslanec KSČM Miroslav Opálka si myslí, že občané jsou frustrováni, životní úroveň většiny neroste a u nemalé části dokonce klesá. „Lidé se cítí podvedeni a sdělovací prostředky jim denně přináší informace o kauzách různých politiků. Viníkem nedobré situace je obecně vykreslen politik a občané nerozlišují, kdo a co předložil, jak hlasoval, kde je vina. Nepřipouští si vůbec podíl na tomto stavu. V lepším případě jsou rozladěni, že vládne jiné politické uskupení, než to, kterému dali hlas, a že jeho strana je málo důsledná. Není se co divit takovému výsledku. Občané moc nesledují politiku nebo jen povrchně. A srovnávat jednotlivé profese je nedůstojné. Uklízečka je přece užitečná,“ dodává poslanec.

„Je to přirozené. Já sám mám za sebou 25 let práce a nezažil jsem žádné pracoviště, kde se lidé tak uráží a kde se mlátí prázdná sláma bez jakéhokoli výkonu a odvedené skutečné práce,“ myslí si člen poslaneckého klubu VV Josef Dobeš.

Podle poslance LIDEM Viktora Paggia není hodnocení zasloužené. „Ve sněmovně, stejně jako v každém jiném kolektivu sedí různé typy lidí, je zrcadlem společnosti. Navíc po kroužkovací revoluci ve volbách 2010 je přes polovinu poslanců zvoleno poprvé. Je na nás, poslancích, abychom pracovali na sto procent, důstojně reprezentovali náš stav a je na veřejnosti, aby nás konečně přestala házet do jednoho pytle.“

Krvežíznivé hyeny

Poslanec ČSSD Ladislav Šincl říká, že hodnocení zasloužené není, nebo jen z části kvůli různým individuím typu Kalousek, Bárta, Rath. „Pak k tomu napomáhají různí bulvární novináři, kteří dělají ve snaze o zvýšení prodejnosti svých plátků z poslanců krvežíznivé hyeny. Příčin je více,“ říká redakci poslanec.

„Možná, že si občané myslí, že ve sněmovně má sedět vybraná a dokonalá elita a jejich očekávání je konfrontováno se skutečností, kdy parlamentní sbor je v podstatě pouze vzorek společnosti. Já sám jsem ještě osmnáctým rokem členem městského zastupitelstva a dále působím jako pedagog na Masarykově univerzitě. Obě tyto profese mají obecně podle průzkumu mnohem pozitivnější hodnocení ve společnosti. Takže kam se mám zařadit? Přitom nemám pocit, že bych práci poslance vykonával hůře, věnuji jí stejné úsilí, schopnosti i energii. Tím chci říct, že jakékoli posuzování skupin může být velmi zjednodušené a tím pádem i problematické,“ uvedl poslanec ODS Walter Bartoš.

Podle místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitky Chalánkové média ukazují jen negativní jevy a události. „Politika je docela složité a hlavně pěkné povolání a dá se dělat poctivě a dobře. Každý se může vzdát svého povolání a nechat se zvolit. Poněkud obtížné je někdy přesvědčit vlastní spolustraníky, protože zcela logicky má každý jiné životní zkušenosti a znalosti. Každý může pracovat co nejlépe, jen tak se politické klima v naší zemi dá zlepšit. Nesmíme očekávat zázračného zachránce, musíme na tom pracovat sami,“ míní Chalánková.

Češi jsou bordeláři

„Češi jsou, jak vidno, velcí bordeláři, když uklízečky jsou až na chvostě. Je to vůči nim velice nespravedlivé a měli by si jich naopak vážit. Mnohdy uklízí veliký svinčík, který po sobě zanechávají právě ti, co si myslí, že oproti nim jsou něco nóbl. A tak je to i s poctivými poslanci. Taky existují. Ti však mají tu smůlu, že média parlament pochopitelně stále komentují a přitom všechny vysloveně hází do jednoho pytle. ´Poslanci schválili,´ zvláště u jobovek hlásají titulky. Proč nehlásí, že to byli ti a ti a mimo jiné Koskuba byl zase proti? Říkám to opakovaně, že slušný člověk je vlastně nezajímavý,“ řekl redakci poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„A tady je ta chyba, a fakt hlavně novinářů. Lidé o dění ve sněmovně vědí hlavně od nich. Každý nemá tu kliku jako jistý statistik, že jej rozhádaní mocní šoupnou jako loutku do funkce premiéra a díky Ústavnímu soudu v ní pak trčí přes rok. Tak je vidět, opět díky médiím, a zůstane po něm vlastně toliko ta jeho slušnost. Hodnocení veřejnosti mě sice mrzí, ale co s tím nadělám. Za své dvouleté období se nestydím. A že jsme biti? Že se ničí tato zem? Že máme tuhle vládu? Že je politika stále plná špíny? Za to přece mohou hlavně jistí voliči. Kdo dal hlas známému lumpovi či pitomci, není na tom moc lépe. Dnes pak brblají, ale jsou schovaní v anonymním davu. Nikdo o nich nepíše. Škoda, měli bychom je znát. Pak by možná skončili v průzkumu ještě za poslanci. Tato zem i EU potřebuje uklidit z gruntu celá. Já si proto vážím nejen všech slušných uklizeček. Řád a pořádek mi nevadí,“ dodal Koskuba.

Každou profesi lze vykonávat dobře, nebo špatně

Podle člena poslaneckého klubu VV Jiří Štětiny, který vykonává i lékařskou praxi, je výsledek průzkumu smutný, ale nediví se mu, když sleduje přímé přenosy ze sněmovny: „Arogance, lži, stále stejné fráze, pomluvy a představy o milionech v platech a úplatcích. Já dělám vše pro to, aby opak byl pravdou. Mám také výhodu, že jsem dělal, dělám a snad i budu dělat povolání, které je číslo jedna na žebříčku. Jakou ale mohou mít útěchu ti, kteří leští poslanecké lavice tři i více volebních období?“

Poslankyně LIDEM Dagmar Navrátilová říká, že každá profese se dá vykonávat dobře či špatně. „Není možné opomíjet profesi uklízeček a stejně tak, pokud funkci poslance děláme zodpovědně, je pro občany prospěšná. Jen její důležitost pochopí, až nás potřebují, či se jich dotýká úprava nového zákona nebo jeho změna,“ dodává poslankyně.

Poslanec KSČM Stanislav Grospič výkon veřejné funkce poslance nepovažuje za profesi. „Celkový pokles prestiže této funkce přičítám především dehonestaci parlamentní demokracie, kterou provádí současná vládní elita,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Grospič.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…