To je překvapení: Jan Fischer se možná spojí s Babišem

18.02.2013 6:39

Neúspěšný kandidát na prezidenta Jan Fischer by se mohl spojit s podnikatelem Andrejem Babišem a stát se lídrem jeho hnutí ANO 2011 ve volbách v příštím roce. Spekuluje o tom pondělní vydání Lidových novin. Podle deníku by vzájemná spolupráce byla pro oba muže výhodná. Fischer potřebuje miliony na zaplacení své prezidentské kampaně a Babiš hledá silnou osobnost, která by v čele jeho hnutí vyhrála volby.

To je překvapení: Jan Fischer se možná spojí s Babišem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, majitel Agrofertu

Bývalý premiér Jan Fischer shání miliony na zaplacení zbylých výdajů za kampaň a také hledá další uplatnění. Nechává si všechny možnosti otevřené a nevyloučil, že na politické scéně zůstane. Miliardář Andrej Babiš má peněz dost, zato mu chybí silný lídr, který by vedl ANO 2011 do voleb v roce 2014.

Podle LN tak možná budeme svědky takzvaného sňatku z rozumu. "Oficiálně námluvy Fischera a Babiše ještě nezačaly, ani jeden z mužů však pro LN takový vývoj do budoucna neodmítl," píše deník.

I ostatní by Fischera brali

"Vyloučit to nemohu. Nevím, jaké má pan Fischer konkrétní cíle a ambice," uvedl Babiš s tím, že o lídrovi nerozhoduje sám. Nicméně členové hnutí ANO 2011 by prý s takovou variantou problém neměli a konečné slovo je stejně na Babišovi. "Pan Fischer mi byl sympatický, pak si dojem zkazil. Čekal bych ostřejší tvář, ale jako lídra bych ho přijal," řekl například Milan Hulík, který za hnutí neúspěšně kandidoval do Senátu.

"Spekulace jsou nyní předčasné. Chci na dovolené získat odstup od voleb, zanalyzovat si kampaň, efektivnost managementu volebního týmu. A samozřejmě se chci znovu zamyslet nad českou politikou," napsal Fischer v textové zprávě .

Fischer ale naznačil, že bude chtít zúročit více než 800 tisíc hlasů, které dostal v prezidentských volbách. Jednou z možností je založit si vlastní stranu. "Potenciál na založení strany tu pro něj je, varovným momentem ale Janu Fischerovi musí být osudy nově vznikajících stran," přemítá sociolog Jan Herzmann.

Výhodné spojení

Fischer by tak musel napodobit model TOP 09: Nabídnout tváře a hlasy, někdo jiný by dodal zázemí v regionech. A právě tady se podle LN rýsuje linka, která oboustranně hovoří ke spojení Fischera s Babišovým hnutím.

"Ta možnost tu je. Pan Babiš hledá osobu do čela svého hnutí, Janu Fischerovi se bez zázemí v regionech zase jen těžko podaří uspět," potvrzuje Herzmann, který se s Fischerem zná už léta.

Hnutí uvažuje i o dalších lidech, například o bývalém eurokomisaři Pavlu Teličkovi. Ekonom Jan Švejnar už naopak nabídku odmítl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…