To je výsměch, ODS i TOPka nám kálí na hlavu. VV uvažují o konci vlády

30.03.2012 19:01

ParlamentníListy.cz oslovily členy poslaneckého klubu a politiky VV, co říkají na Jarolímovo prohlášení a zda by odchod z vlády měl být jednou z eventualit, jak na vzniklou situaci reagovat. Někteří politici z VV si myslí, že by strana odchod z koalice měla minimálně aspoň zvážit.

To je výsměch, ODS i TOPka nám kálí na hlavu. VV uvažují o konci vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Důvodem svolání vedení strany je údajná příprava puče uvnitř strany, o němž měla před rokem podle zveřejněné nahrávky jednat bývalá poslankyně VV Kristýna Kočí s koaličními partnery z ODS a TOP 09.

Reakce koaličních partnerů je výsměch

„Kdyby strana přišla o Tomáše Jarolíma, byl by to její konec. Věci veřejné by se staly Unií svobody, stranou pražské kavárny. Včerejší reakce koaličních partnerů je výsměchem Věcem veřejným a je patrné, že koaliční partneři zapomněli na to, jak loni otevřeně podporovali snahy Kristýny Kočí o rozbití poslaneckého klubu. Je na grémiu a na regionech, co bude dál,“ sdělil ParlamentnímListům.cz předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta.

„Nevím, jestli odejít z vlády. Neznám přesně nahrávku, ale nepochybně by odpovědnost měl vyvodit ministr Jankovský, a to nejen vůči své vládní funkci, ale vůči straně VV a měl by ze strany vystoupit,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz dnes v úřadu končící ministr školství Josef Dobeš, který vyzval k rezignaci Jankovského již včera.

Nenechme si kálet na hlavu

Možný odchod z koalice nevylučuje místopředseda poslaneckého klubu Otto Chaloupka, i když si trochu myslí, že Jarolím přichází s tímto požadavkem tak trošku s křížkem po funuse. „Mně se zdá, že někteří členové naší strany, když je potřeba akce a Chaloupka řve ´pojďme do akce´ a pojmenuje situaci a nutnou akci, tak všichni se zaleknou, sklopí hlavu, mají tři miliardy důvodů, jak se k tomu nevyjadřovat a jak to zamítnout. Když už je pak pozdě a když je zřetelné, že se mělo udělat to, co říkal Chaloupka, že se má udělat, tak se několik lidí s odvážným a odhodlaným výrazem ve tváři začne vyjadřovat v tom smyslu jako Chaloupka před týdnem či půl rokem. Teď se bít v prsa a říkat, že odstoupím, když VV neodejdou z koalice poté, co VV v koalici vůbec neměly být a kdy bylo tisíc důvodů z ní vystoupit daleko dřív, je pošetilé a není to poprvé,“ řekl ParlamentnímListům.cz Chaloupka.

„Ani teď není pozdě odejít, ale takový krok je třeba zanalyzovat, co přinese. Různý krok v různé době může přinést různé efekty. Každopádně bychom o možnosti z vlády měli mluvit a analyzovat všechny možné reakce, které to může vyvolat. Pokud z nahrávky paní Kočí lze mít důvodné podezření, že Kalousek nebo Nečas či kdokoli jiný z členů koaličních stran podporoval Kristýnu Kočí v plánovaném rozvrácení Věcí veřejných, tak jsme se sakra měli podívat, s kým to v té koalici jsme a jestli s nimi v koalici ještě chceme být. Tohle není první dýka do zad od koaličních partnerů, to máme dnes a denně už dva roky. Ale jenom zůstat ve vládě, aniž bychom reagovali, a nechat si zase kálet na hlavu, to by byla už od nás úplná debilita a v tom má pan Jarolím pravdu, že to má mít své hranice,“ dodal Chaloupka.

Zapojení TOP 09 je nová informace

Poslanec Jiří Štětina si také myslí, že by strana odchod zvážit měla, ale je potřeba to prodiskutovat na grémiu a poslaneckém klubu.

„Odchod je jedna z eventualit, ale je potřeba, abychom si o tom promluvili a každý mohl říct své názory. Pro mě je naprosto nová informace, že paní Kočí jednala i s TOP 09. To jsem tedy netušil. Já jsem si myslel, že to byla jenom část ODS kolem pana Tluchoře. Tohle je pro mě nová věc, i když logická. Může se stát, že budeme svoláni již dříve, třeba v sobotu. Všechny možnosti jsou otevřené a já si nesmírně vážím Tomáše Jarolíma, protože věci nazývá tak, jak jsou, a jeho včerejší rozhovor se mi strašně líbil,“ řekl redakci Štětina.

"Zveřejněné zprávy jsou velmi vážné, ale vzhledem k tomu, že se přímo dotýkají probíhajícího soudu, který bude pokračovat za několik dní, a ještě nezasedlo grémium strany, nechci teď vydávat kategorické soudy. Zajímá mě i osobní vysvětlení pana Jankovského. Podle něho se rozhodnu. Rozhodně vážnost situace nepodceňuji," uvedl poslanec Petr Skokan.

Podle poslance Jiřího Rusnoka je Jarolímovo vyjádření legitimním postojem jednoho z místopředsedů strany. „Možná to tak cítí více členů a o tom bude především úterní Grémium VV. Odchod z vlády je jedním z možných kroků, stejně tak ale zůstat ve stávající koalici,“ dodal.

Stále nás spojují koaliční cíle

Někteří poslanci jsou ale k možnému odchodu zdrženlivější. „S každou nahrávkou kolegyně Kočí mě její obsah zajímá méně a méně. Zakládat úvahy o setrvání ve vládě na základě jejích slov je jemně řečeno neuvážené,“ myslí si poslanec Viktor Paggio.

I Lenka Andrýsová je spíše pro zachování koalice. „Nahrávka Kristýny Kočí je pro nás dalším ze závažných důkazů, že Kristýna Kočí diskreditaci plánovala. Nicméně není pro mě zcela směrodatná v tom, jakou roli v našem příběhu hráli koaliční partneři. Věřím, že nás stále spojují koaliční cíle, ke kterým jsme se zavázali,“ sdělila poslankyně.

Široká rekonstrukce vlády, či odchod

Vyjádření poslanců VV víceméně potvrzuje informaci ParlamentníchListů.cz, kterou zveřejnily ve čtvrtek, že Věci veřejné s předsedou svého poslaneckého klubu Vítem Bártou zvažují odchod z vlády kvůli nahrávce, na níž Kristýna Kočí hovoří s ministrem Kamilem Jankovským o tom, že odstřelí Víta Bártu a že první místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek jí dal velkorysou nabídku, a hovoří i o Petru Nečasovi.

„Vítek Bárta mi řekl, že až bude nahrávka zveřejněna, tak Věci veřejné nejspíš odejdou z vlády s tím, že by vládu mohly podporovat bez účasti v ní. Jestli se to tak stane, nevím, ale je to docela dost dobře možné. Jak dále fungovat s koaličním partnerem, který vás chtěl rozložit. A je očividné, že aspoň v prvotní fázi, než si uvědomil, že by ho pak držel v šachu Miroslav Kalousek přes Petra Tluchoře, v tom jel i Petr Nečas,“ řekl ParlamentnímListům.cz v pondělí vysoce postavený člen VV blízký Vítu Bártovi.

„Další možností, která se zvažuje, je široká rekonstrukce vlády. To by bylo možná přijatelné,“ řekl redakci jiný vysoce postavený člen VV.

Opravdu velkorysá Kalouskova nabídka

Kočí v nahrávce říká, že odpálí Víta Bártu. Také hovoří o tom, že jí dal ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 opravdu velkorysou nabídku. „Jako opravdu hodně velkorysou, kterou já jsem teda odmítla. Ale jenom proto, že jsem si řekla, jaká je realita,“ říká na nahrávce Kočí. Kalousek jakýkoliv hovor s Kristýnou Kočí ve svém vyjádření rezolutně popřel.

„Slova paní poslankyně Kočí, že jsem s ní o čemkoliv jako s osobou jednal a že jsem jí cokoliv nabízel, jsou totální nesmysl. Nebudu spekulovat, zda příčinou je provokace nebo bájná lhavost. K žádným takovým rozhovorům nikdy nedošlo,“ reagoval ve svém prohlášení Kalousek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…