Tohle vám z Albertova v televizi neukázali: Zle, matičko, zle. Mediální mandaríni se vysmívají národu. Američan Dienstbier, ministr bez práce

17.11.2015 20:12

REPORTÁŽ Velkolepá pomsta za loňský rok, za červené karty i vajíčka. I takovou formou lze popsat letošní návštěvu prezidenta Miloše Zemana na Albertově. Mnohatisícový dav, který totálně zaplnil celou ulici, přerušoval prezidenta při projevu bouřlivými ovacemi i skandováním „Ať žije Zeman“ téměř za každou větou. České vlajky, transparenty na podporu Zemana, zástavy Bloku proti islámu nebo zelené karty. To všechno provázelo ostře sledovanou akci, na které vystoupil prezident republiky. Účastníků byly tisíce, přesný počet by bylo možné zjistit snad jen z případného leteckého snímku.

Tohle vám z Albertova v televizi neukázali: Zle, matičko, zle. Mediální mandaríni se vysmívají národu. Američan Dienstbier, ministr bez práce
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman na shromáždění k výročí státního svátku 17.listopadu na Albertově

Anketa

Vadí vám, že Miloš Zeman stál na jednom pódiu s Martinem Konvičkou?

7%
93%
hlasovalo: 25558 lidí

Už několik dní předem bylo známo, že se během návštěvy prezidenta Zemana na pražském Albertově u pamětní desky listopadových událostí uskuteční akce na jeho podporu. Některá média hovořila o tom, že podpůrnou manifestaci má pořádat Blok proti islámu a prezident půjde demonstrovat. Jak se nakonec ukázalo, vše bylo trochu jinak.

Akci uspořádalo několik aktivistů v čele s Jelenou Vičanovou, která se proslavila jako důsledná podporovatelka hlavy státu už loni 17. listopadu, kdy se na Klárově velmi rázným způsobem jala vysvětlovat Zemanovým odpůrcům, že oni se mýlí a že prezident hájí národní zájmy.

Reportér ParlamentníchListů.cz dorazil na Albertov už před dvanáctou hodinou dopoledne, přestože akce měla oficiálně začít až ve 14 hodin a prezident Zeman měl dorazit ještě o něco později. Již před polednem se začali shromažďovat občané i novináři. Vzhledem k tomu, že loňská návštěva Miloše Zemana na Albertově se zvrhla v radikální protest vůči němu a na prezidenta dokonce před očima prezidentů čtyř okolních států létala vajíčka i další předměty, policie nechtěla nechat letos nic náhodě.

Před hlavní tribunou na samém začátku Albertova u pamětní desky, kterou pět středoevropských prezidentů loni odhalilo, bylo bezpečné pásmo, kam nesměl skoro nikdo. Zhruba o čtyři metry dál byly oddělující kovové zábrany a za dalších několik desítek metrů byly opět zábrany. Do takto uzavřeného a pečlivě střeženého prostoru mohli být vpuštěni pouze ti, kteří prošli důslednou policejní kontrolou a prohlídkou a to ještě se souhlasem organizátorů. Výtky, že přístup na akci měli pouze vybraní, mohou ve výsledku ovšem obstát jen těžko, protože účastníků na akci dorazilo tolik, že stejně valná většina z nich se už do střeženého pásma nemohla vejít a zaplňovala prakticky celý zbytek ulice.

Pódiu vévodila obří plachta s nápisem „Ať žije Zeman“, stejný motiv měly na svých transparentech i stovky demonstrantů. Jiní přišli s podpůrnými cedulemi vlastní výroby, státními vlajkami a příznivci Bloku proti islámu, kteří tvořili část manifestujících, měli zase zástavy této antiislamistické organizace. Nemohly chybět ani stovky zelených karet s podobiznou prezidenta mající symbolizovat jednak odpor proti loňské demonstraci s červenými kartami, a také podporu hlavě státu.

Policie, která měla na místě mnoho desítek příslušníků a početné zastoupení měla i ochranná služba prezidenta, nechtěla nechat náhodě vůbec nic. V bočních uličkách, které byly z bezpečnostních důvodů také uzavřeny, bylo připraveno možná až deset policejních antonů. Součástí policejní výbavy byl i speciální vůz s výsuvnými kamerami, který veškeré dění monitoroval.

Mezi účastníky manifestace na podporu prezidenta byla i řada známých tváří ať už ze strany aktivistů nebo politiků. K vidění v davu byl například poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna, vysokoškolský učitel a publicista Radim Valenčík, prezidentův osobní lékař a náměstek hejtmana Zlínského kraje Lubomír Nečas, exšéf SPO (dříve Zemanovců) Zdeněk Štengl, pardubický náměstek hejtmana a bývalý předák železničních odborů Jaromír Dušek a další. S Milošem Zemanem pak na pódiu krom ostatních stál také kancléř Vratislav Mynář, mluvčí Jiří Ovčáček, šéf protokolu Jindřich Forejt, tajemník Jaroslav Hlinovský či poradce pro energetiku Martin Nejedlý a senátor Jaroslav Doubrava.

Na prezidentu Zemanovi, který promluvil v závěru akce, bylo vidět, že si projev před tisícovkami svých příznivců užívá. Zeman několikrát v řeči zdůrazňoval odpor proti snaze manipulovat, vyzdvihoval český národ a jeho schopnost si vládnout sám a odmítl jakékoli vměšování do našich záležitostí. Podrobně o projevu prezidenta Miloše Zemana jsme psali ZDE, kompletní přepis projevu ZDE. Účastníci si s prezidentem společně zazpívali českou hymnu a Miloš Zeman ještě položil květiny k pamětní desce, kterou loni odhaloval.

Nicméně ještě před tím, než prezident na Albertov přijel, zaznělo hned několik projevů od dalších řečníků. Promluvila organizátorka shromáždění Jelena Vičanová, šéf poslanců Úsvitu Marek Černoch, předseda Úsvitu–Národní koalice a veterán z Afghánistánu Miroslav Lidinský, předseda Bloku proti islámu Martin Konvička a šéf Strany práv občanů a senátor Jan Veleba.

„Jsem ráda, že jsme se tu sešli v tak obrovském počtu i přes štvavou kampaň, se kterou jsme počítali. My tady dneska hájíme naši vlastní svobodnou volbu, kterou jsme si pana prezidenta zvolili. Hájíme tady demokracii, kterou tu před šestadvaceti lety hájili naši kamarádi, předkové, studenti a všichni občané odmítající diktát komunistického režimu,“ vysvětlila účel akce organizátorka Jelena Vičanová.

Anketa

Bojíte se teroristického útoku na území České republiky?

hlasovalo: 13769 lidí

Poslanec Černoch, který je synem legendárního zpěváka Karla Černocha, ještě před svým projevem zazpíval píseň svého otce „Píseň o mé zemi“. V následném projevu se pak obrátil k tisícovkám přítomných. „Jsem tu dnes s vámi, protože stejně jako vy miluji svobodu a tuto zemi. Jsem tu i za svého tátu, který nesměl zpívat, protože miloval svobodu a svoji zem. Jsem tady dnes s vámi, protože společně musíme bojovat, aby svoboda a demokracie nebyla vystřídána jakoukoli totalitou. Jsem tady dnes s vámi, aby beze strachu a ve svobodě mohly žít i naše děti. A jsem tady dnes s vámi, protože jsem přišel podpořit svého prezidenta!“ uzavřel svoji krátkou řeč Marek Černoch.

„Svobodu, kterou jsme před šestadvaceti lety získali, můžeme lehce ztratit, je ohrožena. Pokud někdo vymění prezidentskou zástavu za červené trenýrky a sklízí obdiv od lidí, kteří nás nazývají fašisty, pak říkám, že nám chce naši svobodu někdo vzít! Braňme naši prezidentskou zástavu. Stůjme pevně za naším prezidentem, který dobře ví, co to je národní identita. Na rozdíl od lidí, jako je třeba pan Američan Dienstbier, ministr bez práce. Nejsme extremisté. Říkáme jen to, co ve své době říkal britský premiér Winston Churchill. Byl snad Churchill extremista, když upozorňoval na nástup fašismu? Ne, on byl jediný, kdo měl odvahu veřejně pojmenovat přicházející zlo. Dnes můžeme vidět, že Evropa pozbývá opravdových a silných politiků. Kolik lidí bude ještě nesmyslně pobito, než si páni Junckerové, Schulzové, Hollandové a paní Merkelové uvědomí, že jejich laxností, nečinností a pomatenou imigrační politikou dovedou Evropu na pokraj zkázy!“ řečnil šéf Úsvitu a válečný veterán Miroslav Lidinský.

Dnešní elity jsou podle něho odtrženy od reality a od toho, co si přejí občané, stejně jako byly od reality odtrženy předlistopadové politické elity. „Je tu ale jedna čestná výjimka. Je to prezident Miloš Zeman. Proto stůjme za svým prezidentem a můžeme jednoduše dodat: Brusel je nám na nic, chceme ochranu hranic!“ burácel před tisícovkami lidí Miroslav Lidinský.

Předseda Bloku proti islámu Martin Konvička začal citací Karla Havlíčka Borovského: „Zle, matičko, zle. A teď už optimisticky. 17. listopad je spojen s vystoupením studentů a pak celého národa proti bolševickému režimu. Málokdo by tehdy myslel, že bychom se později mohli dočkat omezení takových samozřejmostí jako svoboda slova, tisku nebo umělecké tvorby. Byl to omyl. Velký omyl naší generace. Svoboda nám není shůry dána, o tu se musí dnes a denně bojovat. Tehdy jsme si nemysleli, že dnešní političtí, akademičtí a mediální mandaríni se budou většině národa posmívat do hloupých xenofobů a dočkáme se situace, kdy ministr pro lidská práva Dienstbier bude dokonce svádět vinu za pařížské události na ty, kteří před riziky imigrace varovali. Jak už řekli mí předřečníci, z toho bahna a smutné pohádky současných politických elit ční jedno jméno. Je to muž, který pro své vzdělání, zkušenosti a taky odvahu se nebojí artikulovat starosti, city a obavy svého lidu. První občan republiky, prezident Miloš Zeman. Zakončil bych to velice stručně: Pane prezidente, děkujeme!“ zakřičel do mikrofonu Konvička a slova díků po něm opakovaly tisíce přítomných.

VIDEO DIVÁKŮ Z ALBERTOVA ZDE

„Jsem tu proto, abych spolu s vámi podpořil svobodně a přímo zvoleného prezidenta republiky,“ sdělil Jan Veleba, šéf Strany práv občanů. „Jsem tu také proto, abych uctil památku devíti představitelů českých vysokoškoláků, které němečtí okupanti popravili, tisíc dvě stě studentů odvlekli do koncentračních táborů a zavřeli české vysoké školy. Ve stejný den o padesát let později se zde zrodila sametová revoluce. Všechna pokolení našich velkých osobností, všechna pokolení našeho lidu budovala a rozvíjela tuto krásnou zemi, zemi českou, domov můj. Je potřeba v duchu vánočního poselství prezidenta Zemana udělat maximum pro to, aby Česká republika zůstala suverénním státem. Bude to těžké, protože se stalo něco, co naši svobodu a integritu ohrožuje. Slabí evropští lídři tuto dobu nezvládli a nezvládají nadále. Zklamali a není záruka, že se zvednou. Evropa je ohrožena a ocitla se na okraji rozvratu. Koncept EU selhal. Za této situace je třeba nechat unii unií a starat se o sebe,“ uvedl Veleba a přerušil ho bouřlivý potlesk. „Je třeba ochránit hranice, zajistit bezpečnost vlastních občanů a vzít vládu pod krkem, aby začala konat. Je třeba se opřít o jiné politiky. Tím klíčovým, který důsledně hájí zájmy této země bez ohledu na to, co tomu řekne Washington, Berlín či Paříž nebo Brusel, je náš prezident Miloš Zeman,“ dodal Veleba a následovalo dlouhé bouřlivé skandování davu „Ať žije Zeman!“

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…