Tomáš Halík a režisér Fenič komentují útok na Klause

03.10.2012 9:05

Exporadce premiéra Roman Joch naznačil, že předchůdce Václava Klause v prezidentské funkci Václav Havel by se po útoku zachoval jednoznačně lépe než současná hlava státu. A jak se na útok dívají osobnosti, které je možné dlouhodobě počítat mezi příznivce zesnulého prvního polistopadového prezidenta Havla? Shodují se v tom, že v žádném případě nešlo o atentát.

Tomáš Halík a režisér Fenič komentují útok na Klause
Foto: hns
Popisek: Prezident Klaus a útočník Vondrouš, ilustrační koláž

Na stránkách středečních Lidových novin se objevila anketa, v níž se několik známých osobností vyjadřuje k útoku na hlavu státu. Mezi jinými jsou to kněz a filosof Tomáš Halík, režisér Fero Fenič nebo někdejší mluvčí Václava Havla Ladislav Špaček, kteří jsou zpravidla považováni za jedny z předních příznivců zesnulého prvního polistopadového prezidenta. Jak hodnotí čin Pavla Vondrouše?

Prezident sám sebe zesměšňuje

„Šlo o frustraci. Co prezident zasel, to teď sklízí. S útočníkem, ani s jeho činem nesouhlasím, ale rozumím mu. Jeho bezmocnosti. Reakce osobní ochranky jen odpovídá celkové letargii země. Umíte si představit, že by někdo z ochranky v případě ostré střelby byl ochoten riskovat kvůli tomuto prezidentovi svůj život?" ptá se Fenič.

Podle Halíka Klaus zesměšňuje sám sebe, pokud se stylizuje do role oběti. Kněz také připomíná, že Klaus sám se podílel na polarizaci společnosti, která stojí v počátcích pátečního politováníhodného incidentu. „Přál bych mu upřímně, aby těch zbývajících 155 dní do penze přežil v klidu a bez jakékoli úhony či ostudy," prohlásil Halík.

Klaus téma využívá

Ani Špaček se nedomnívá, že šlo o něco jiného, než o hysterický čin mládence, který na sebe upozornil, aby získal pozornost médií a mohl dát lidem vědět, co si myslí. Rozhodně nešlo o atentát, protože cílem akce nebylo prezidenta usmrtit. V tomto smyslu se Špaček shoduje se stanoviskem dnes již bývalého poradce premiéra Romana Jocha.

„Platí přesně to, co řekl prezident Klaus v bezprostřední reakci. Že šlo o blázna a zasloužil by pár pohlavků. Pak si pan prezident zřejmě uvědomil, že by věc mohl využít a politicky vytěžit. Proto začal incident rozvíjet a vytvořil z něj téma," uzavírá Špaček.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …