Topkař u Moravce skoro nic nevěděl. Lidé se mu smáli

28.08.2012 22:03

Pokud by kandidáti do krajských voleb měli říct, jak si poradí s nezaměstnaností v Karlovarském kraji, uvádějí jako příklad vědecko-technické centrum. Prosazují ho hlavně komunisté a ČSSD, kteří by podle průzkumů volby vyhráli.

Topkař u Moravce skoro nic nevěděl. Lidé se mu smáli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Moravec

„Musíme se podívat na příčiny, co to způsobuje,“ uvedl ve speciálním dílu Otázek Václava Moravce lídr kandidátky KSČM Jaroslav Borka. Nezaměstnanost v Karlovarském kraji je totiž podle něj způsobena tím, že se zde zrušila řada podniků a institucí. Podle něj by pomohla výstavba vědecko-technického parku.

„Stát přestal investovat, a tudíž tady chybí pracovní místa,“ shrnul situaci hejtman z ČSSD Josef Novotný. „Financování parku je zajištěno,“ dodal. Koalice sociálních demokratů a komunistů v kraji bude zřejmě pokračovat, alespoň podle výsledků průzkumu pro ČT. Borka odhaduje cenu parku na 300 milionů korun, Novotný na 230. Podle jeho slov je většina financí již zajištěna ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu.

Překvapivě se v tomto bodu koalice shoduje i s ODS. Lídr její kandidátky Petr Šindelář by byl též pro podobné centrum, přestože s jiným názvem. Připouští však, že pokud budou problémy s ROP Severozápad, park postaven nebude. „Pokud se tento problém stane realitou, můžeme zapomenout na investice v podobě vědecko-technického parku,“ řekl v pořadu.

„To je megaakce, která zase spolkne spoustu peněz,“ odmítl ale podobný park Marek Poledníček z Koalice pro Karlovarský kraj (KDU-ČSL, Strana zelených a hnutí O co jim jde?!). On sám by byl především pro samotnou podporu vzdělání.

V tom se s ním shoduje i Josef Hora, který je lídrem Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj měst a obcí. Ten by však byl pro podporu učňovství. Jeho hnutí se však podle průzkumu momentálně nachází pod potřebnou 5% hranicí.

Vaří z vody

Nad hranicí se pohybuje ale TOP 09 spolu se Starosty. Její lídr Jan Horník by spíše než vědu a techniku raději podporoval služby a turistiku. Když se ho však moderátor Václav Moravec zeptal na podíl nezaměstnanosti, nevěděl. Stejně tak ho moderátor „nachytal“ v otázce vízové politiky, jež v kraji působí problémy. Ministrem zahraničí je však Karel Schwarzenberg, předseda TOPky. V sále hotelu Thermal zazníval smích.

„Z toho je vidět, jak pan Horník vaří z vody, jak neví, o čem mluví,“ prohlásil na jeho adresu i hejtman Novotný. Podle něj je situace taková, že on psal prezidentovi Václavu Klausovi, ten problém urgoval u Schwarzenberga, ale ten odpověděl, že situace je v pořádku. V hotelu Thermal, kde se diskuse odehrávala, sklidil od diváků potlesk.





Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavlína Nouzová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…