Topolánek píše dopis straníkům: ODS je ohrožena

14.04.2012 16:35

VÍME PRVNÍ Mirek Topolánek napsal otevřený dopis svým spolustraníkům. Nelíbí se mu, že ODS opouští svůj program a ztrácí kvůli tomu voliče. Ostře odsoudil praktiky sledování politiků a obecně hlavně současné směřování strany.

Topolánek píše dopis straníkům: ODS je ohrožena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

„ODS je ohrožena. Je ohrožen tento, ve střední Evropě unikátní a těžce opakovatelný ; projekt liberálně-konzervativní strany hájící svobodu a kapitalismus. Je ohrožen námi samými. Velmi jsem váhal, zda se mám vůbec ozvat. Je pohodlnější mlčet... Moje minulá odpovědnost za ODS, moje současná občanská odpovědnost za demokratický vývoj v této zemi a moje obava o budoucnost mě přinutila nemlčet,“ začíná svůj dopis expremiér.

Zastavme odposlouchávání

Topolánek uznal, že na současné situaci má svůj podíl viny. „Mírou vynucených kompromisů, personálně, vlastními chybami. Není mnoho lidí v ODS, kteří mají právo a zároveň povinnost se ozvat a svou autoritou apelovat na pozitivní změnu, musí to být ale všichni, současní i minulí členové ODS, kteří se musí poprat se stávající situací a onu změnu prosadit,“ vysvětluje expremiér. Dodal, že ODS podle něj ztratila vize.

Topolánek kritizuje, že současná vláda ustupuje od programu ODS a obrací se do středu, dělá kroky, které by dříve byly pro stranu nepředstavitelné. „Proč ODS zcela rezignovala na obhajobu 1. Poděbradského artikulu: soukromí je nedotknutelné? Proč se podílí na přípravě zákonů prolamujících soukromí a nedělá nic proti tomu, aby bránila neblahé praxi rozšiřování kriminálního sledování, odposlechů a tajných nahrávek?“ diví se a požaduje, aby ODS odsoudila sbírání kompromitujících materiálů např. na Pavla Béma.

Topolánkovi se navíc nelíbí výrok soudu v kauze Víta Bárty. „Proč ODS zcela nepochopitelně opouští principy, které tvořily 20 let konstanty a poznávací znaky naší politiky? Principy, díky kterým nás lidé volili?“ ptá se bývalý předseda ODS.

Podle Topolánka ODS naprosto opustila svůj program. Připustila zavedení obecného referenda, milionářské daně, nechrání živnostníky, přistoupila na přímou volbu prezidenta apod. „Tímto vším ODS ztrácí svou tvář, svou značku, svou věrohodnost. Pro voliče tak přestáváme být srozumitelní, nevědí, co vlastně prosazujeme a už pro ně nepředstavujeme onu stabilitu a jistotu, jako dosud,“ shrnul Topolánek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …