Třetí světová válka je nevyhnutelná, řekl nám Kubera. Zde jsou reakce na jeho šokující slova

13.02.2015 18:00

Třetí světová válka je nevyhnutelná, protože neexistuje ekonomický způsob, jak zamést pod koberec dluhy světa, prohlásil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz senátor a primátor Jaroslav Kubera z ODS. "Nesouhlasím. Jaroslav míchá několik věcí dohromady," reagoval na to poslanec František Laudát. "Pan senátor vždy uměl provokovat," připomněl vicepremiér a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Třetí světová válka je nevyhnutelná, řekl nám Kubera. Zde jsou reakce na jeho šokující slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Kubera

Rozhovory se senátorem a primátorem Teplic Jaroslavem Kuberou z ODS bývají vždy zajímavé. Kubera se totiž nerozpakuje na některé věci odpovědět velmi konkrétně, provokativně, bez známek paušalizace či politické servility, a leckdy i humorně. V nejnovějším rozhovoru ParlamentníchListů.cz dostal k zamyšlení téma možného ukončení konfliktu na Ukrajině.

"Vladimir Putin nyní vyjednává s evropskými politiky. Myslíte si, že je šance na usmíření a ukončení konfliktu na Ukrajině?“ zněl dotaz ParlamentníchListů.cz.

Kubera na to odvětil: "To se těžko komentuje. Současné vedení Ukrajiny zatáhne do konfliktu Evropskou unii, potažmo NATO, v opačném případě ho čeká osud předchozího prezidenta. Ekonomická situace Ukrajiny, která nesouvisí ani s Ruskem, ani s Evropskou unií, je katastrofální. Vinu nese i bývalé vedení Ukrajiny. Rusku se stýská po Sovětském svazu, to je evidentní - a šlo o ztrátu, ale podle mě se s tím relativně smířilo. Bez ohledu na politické souvislosti, Rusko znervózňuje představa, že se bude posouvat západní hranice. Třetí světová válka je nevyhnutelná. Důvodem je, že neexistuje ekonomický způsob, jak zamést pod koberec dluhy světa. Svět je v situaci sociálně slabé rodiny a žije z dávek hmotné nouze. Důležité je, že sociálně slabší jsou velkým volebním potenciálem velkým rozdavačům na dluh.“

Celý rozhovor s Jaroslavem Kuberou čtěte zde

Myslí si ale i jiní politici napříč politickým spektrem, že je třetí světová válka nevyhnutelná proto, že neexistuje ekonomický způsob, jak zamést pod koberec dluhy světa?

"Smiřovat se se zlem, jako s nevyhnutelným, je defétismus. A zejména politici by si to neměli dovolit. Do války nás nevtahuje nějaký Kyjev, Washington či Moskva. Ne válce musíme říci sami. Těch, co vydělají na válce, je málo, těch, co potřebují mír, je většina. Nevymlouvejme se na dluhy, ty byly, jsou a budou - války jsou ale jen mrháním společenskými zdroji,“ zamyslel se místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

To ale není vše, co Dolejš ParlamentnímListům.cz řekl. Podle něj zdrojem válečného napětí není "rozdávání" chudým, ale apetit mocných.

"Na světovou válku ale nevěřím - už z toho důvodu, že by ta čtvrtá se vedla - jak napsal Einstein - jen šípy a kamením. Ale hrozba zbytečných lokálních konfliktů je vážná. Takže demilitarizace a mírové soužití jsou hodnoty, které musí být znovu vyzdviženy jako zásadní a zájmy impérií Západu i Východu musí jít stranou. Výročí konce druhé světové války, ale i vietnamsko-amerického konfliktu jsou dobrou příležitostí si tyto základní věci připomenout. A postavit se aktivně za ně. Nejde o to, ke které velmoci se v konfliktu na Ukrajině přidat, ale MÍR je to, co může spojovat všechny napříč národy. A jasně masově požadovat deeskalaci, padni komu padni. Nepotřebujeme, aby se vracely časy bipolarity a nostalgie po sférách vlivu roztáčející spirálu zbrojení a sporů o dělení světa,“ dodal Dolejš.

S přebujelým sociálním státem Ukrajina nesouvisí

"Nesouhlasím s panem Kuberou, jsme svědky toho, že Rusko chce obnovit své impérium - a to by nás mělo znepokojovat. Válka na Ukrajině již probíhá a i nás se týká. Rusko je nutné zastavit,“ reagovala pro ParlamentníListy.cz poslankyně TOP 09 a stranická místopředsedkyně Helena Langšádlová. (TOP 09).

Poslance Petra Bendla (ODS) slova Kubery prý nijak nešokují. "Ekonomické zájmy – a u velkých zadlužených zemí to platí dvojnásob - vedou vlivné a silné státy k tomu, aby se nutně rozvíjely na úkor slabších. Je zřejmé, že situace na východě má svůj značný podíl právě v tomto. Nepochybuji o tom, že se tento spor může ve válku obrátit. Naší povinností je hledat cesty k jejímu odvrácení,“ řekl ParlamentnímListům.cz Bendl.

František Laudát (TOP 09) nad slovy Jaroslava Kubery ale rezolutně zavrtěl hlavou. "Nesouhlasím. Jaroslav míchá několik věcí dohromady. Rusko se díky ceně surovin trochu vzpamatovalo a už má zase koloniální sklony. S přebujelým sociálním státem Ukrajina nesouvisí,“ odepsal ParlamentnímListům.cz přes SMS zprávu Laudát.

"Pan senátor vždy uměl provokovat,“ pronesl k tématu krátce místopředseda vlády a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

I když je sociálnědemokratický poslanec Jaroslav Foldyna z opačného pólu politické frakce nežli pravicový Kubera, přesto slova svého politického soka výrazně neneguje.

"Pan senátor Kubera zestručnil realitu a v zásadě bohužel má pravdu. Možná by místo slova světová bylo přesnější napsat slovo kapitalismus. Popsal to, čeho jsme již v historii byli svědky,“ pronesl Foldyna.

Poslanec KSČM Miroslav Opálka se podobně jako jeho stranický kolega Dolejš zamyslel nad otázkou hlouběji.

"Samozřejmě, že paralela s historii by musela dávat za pravdu, ale nikdo si nechceme připustit, že budeme nečinně čekat na to, že tady někdo něco rozpoutá. Takže naší politikou je věci nesledovat, ale ovlivňovat. Já jsem ale přece jenom optimista v tom, že se podaří světovou válku udržet na uzdě. Ona totiž probíhá cestou různých lokálních válek - a ty probíhají dlouhodobě,“ řekl ParlamentnímListům.cz Opálka a dodal:

"Světová válka se často odehrává i na poli ideologie či na poli ekonomiky. My ale vidíme plasticky jenom svět eura, přece jenom ale tady existuje i obrovská část Asie a Jižní Ameriky, kde se pohnul svět dál, nežli existuje schopnost našeho vidění. Ohniska, která tady celou dobu jsou, tak ta je ale třeba držet tak, aby se nerozpoutala jako celoevropská či celosvětová válka."

I předseda Úsvitu Tomio Okamura se vyjádřil. „Pokud skutečně radikálně nevystoupíme proti stupňování nenávisti, pokud se nevymaníme z područí USA, které v posledních dvaceti letech rozdmychávají války po celém světě, tak světový konflikt hrozí stále. Doufám, že zvítězí zdravý rozum – je to vidět i v USA, kde se zvedá vlna odporu proti politickým elitám placeným zbrojaři a bankéři. Pan Kubera má pravdu – mocní světa vždy nakonec ekonomické potíže řeší válkou,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Němcová: Názor sdělím jen jemu

"Nebudu komentovat slova svého kolegy. Co uznám za vhodné, to mu řeknu přímo, ne přes média,“ odvětila krátce někdejší předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Nynější šéf Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) se nad slovy Kubery o třetí světové válce jen zasmál. "To se dá dost obtížně komentovat, respektive nějak s tím systémově polemizovat. Prostě je to názor pana senátora Kubery, který je od mého odlišný. Víc k tomu asi říci nemůžu,“ řekl Hamáček s pousmáním a pak zcela vážně připomněl dohodu o příměří na Ukrajině, která byla oznámena ve čtvrtek po 16 hodinách jednání mezi německou kancléřkou Angelou Merkelovou, prezidentem Ruska Vladimirem Putinem a prezidenty Ukrajiny a Francie Petro Porošenkem a Francoisem Hollandem.

"Tato dohoda z Minsku přináší opět naději na obrat ve vleklém konfliktu na východní Ukrajině. Je minimálně dočasným úspěchem evropské diplomacie. Nyní ukáže až čas, jak vážný a skutečný je zájem všech zúčastněných stran na mírovém uspořádání,“ dodal k tématu Hamáček.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…