Tři milióny zabitých, nevinných dětí. Lidovci pochod přímo nepodpoří

24.03.2011 22:29

Centrem hlavního města projde v sobotu 26. března průvod účastníků XI. Pochodu pro život. Budou protestovat proti provádění umělých potratů. Zástupci Hnutí pro život chtějí upozornit na skutečnost, že denně je umělým potratem zabito téměř 70 počatých dětí.

Tři milióny zabitých, nevinných dětí. Lidovci pochod přímo nepodpoří

Pochod pro život se koná u příležitosti Dne nenarozených dětí, který připadá na 25. března. Organizátoři akce očekávají, že se akce zúčastní 3 tisíce lidí. V loňském roce přijelo z celé republiky 2 tisíce osob. Shodou okolností se den před tím prožene Prahou demonstrace za ubírání peněz rodinám.

Duka celebruje

"
Pochodu pro život bude předcházet mše svatá obětovaná za děti zabité při umělých potratech, kterou v kostele sv. Jiljí bude celebrovat pražský arcibiskup Dominik Duka," sdělila ParlamentnímListům.cz organizátorka pochodu z Hnutí pro život Zdeňka Rybová. Účastníci akce ponesou bílé kříže připomínající ztracené životy nevinných dětí.

Smutná statistika

V roce 2010 touto násilnou smrtí zemřelo 24 tisíc dětí před narozením, uvedlo hnutí. Od roku 1957 jde o více než 3,3 milionů lidí, kteří se nenarodili, což má hluboký dopad na demografickou situaci České republiky.

Podle Ivo Patty z České demografické společnosti se "již mnoho let rodí dvakrát méně dětí, než by bylo třeba. V celém hospodářství tak chybí deseti tisíce lidí. Proto stojíme tváří tvář demografické katastrofě. "Hroucení důchodového a zdravotního systému je otázkou několika let," argumentuje Patta.

Staří ne, mladí ano

Představitelé KDU-ČSL, kterým je téma zákazu potratů programově blízké však o výraznější podpoře pochodu neuvažují.

"Nikdo z iniciativy Hnutí pro život nás nijak nekontaktoval, tudíž se žádná stranická schůze na toto téma nekonala," sdělil ParlamentnímListům.cz tiskový mluvčí KDU-ČSL Martin Horálek.

Politolog Zdeněk Zbořil připomíná, že právě podpora akcí tohoto typu by straně, která opustila v posledních volbách Poslaneckou sněmovnu, velmi prospěla ve zviditelnění se.

"Pro ně je to velká škoda," konstatuje pro ParlamentníListy.cz Zbořil. Na rozdíl od KDU-ČSL se však akce zúčastní mladí křesťanští demokraté.

"Nezapojujeme se jakožto partnerská organizace, nicméně řada našich členů, včetně mě, se akce zúčastníme z osobního přesvědčení," sdělil ParlamentnímListům.cz předseda Mladých křesťanských demokratů Petr Jurčík.

Peníze nebo život

"
Je škoda, že se o den časově rozcházíme s demonstrací za ubírání peněz rodinám, protože v mnoha ohledech jsou naše stanoviska podobná. Dnes se velká část rodin rozhoduje právě na základě ekonomické situace, zda si dítě nechat nebo potratit. Peníze nebo život," smutně zdůraznila Rybová.

Související:
Nečas se bude divit, hrozí rodiče. Položí mu před úřad pleny
Zablokováno. Protest žen na mateřské má nepřátele
Škromach: Plány ministra Drábka v oblasti dávek v hmotné nouzi jsou asociální

Foto: archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …