Tuhý boj o úřad: Ministr ODS zesměšnil přirození Petra Gazdíka

14.03.2013 4:39

ANKETA Mezi ODS a TOP 09 to skřípe ohledně nominace šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu. ODS ještě své oficiální rozhodnutí neoznámila, ale proslýchá se, že se s ČSSD dohodla, že prezidentem NKÚ bude Miroslav Kala z ČSSD a viceprezidentkou Zdeňka Horníková z ODS. Šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík varoval před novým vítězným únorem. ODS si to nenechala vůbec líbit.

Tuhý boj o úřad: Ministr ODS zesměšnil přirození Petra Gazdíka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

„Mám informace o tom, že dohoda mezi ODS a ČSSD o šéfovi NKÚ je uzavřená. ODS chce dát přednost vlastním zájmům a touze po tom, aby byla takzvaně u toho za každou cenu,“ řekl on-line deníku Týden.cz předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Vítězný únor a korupční prostředí

Dohoda mezi občanskými a sociálními demokraty má být dle něho jasná: kandidát ČSSD Kala se stane šéfem NKÚ, poslankyně za ODS Zdeňka Horníková se stane viceprezidentkou.

„Já proti panu Kalovi osobně nic nemám. Ale z globálního pohledu vidím problém v tom, že levice má prezidenta, většinu v Senátu, pravděpodobně vyhraje příští volby do sněmovny a teď bude mít ještě prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu. Může se opakovat únor 1948,“ dodal Gazdík.

Dříve to Gazdík také komentoval podobně nevybíravě: „Ve většině věcí, které by mohly korupční prostředí ovlivnit, hlasuje ODS s ČSSD pohromadě.“

Samotná TOP 09 navrhovala náměstkyni ministra financí Danu Trezziovou. Týden.cz již dříve informoval, že se původně rýsovala dohoda mezi TOP 09 a ČSSD, čehož se ODS zalekla a začala hledat svou cestu. První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek nově navrhl člena ODS Miroslava Vaňka, což prý šéf poslanců ODS Marek Benda označil za provokaci.

Omévat přirození vlažnou vodó!

ParlamenntíListy.cz oslovily politiky ODS, co říkají na Gazdíkovo vyjádření. Rozhodně se s ním nepárali, i když někteří z nich za nejlepší alternativu považují koaliční dohodu.

„Vzpomněl jsem si při tomto vyjádření na můj oblíbený film Postřižiny a radu, co dělat ve vypjatých situacích. Tu dle spisku páně Batisty,“ vysmál se Gazdíkovi ministr životního prostředí a místopředseda ODS Tomáš Chalupa.

„Ale to si asi v rámci politické korektnosti nemohu dovolit říci, tak diplomaticky bych řekl, že jsem při čtení významně a výrazně zvedal obočí a mračím se kvůli tomu na něj,“ dodal ministr.

Spisek páně Batisty totiž pojednává poměrně svérázně o pohlavní zdravovědě. „Ten Francin je nějaké chabrus na nervy. Měl by si podle spisku páně Batisty omévat přirození vlažnou vodó,“ zní například jeden citát z Postřižin.

Velký neposeda a drzý baron Prášil

„Stačilo, aby se chtěla TOP 09 s námi dohodnout,“ reagoval stručně ministr zemědělství Petr Bendl.

„To je velká hloupost a zároveň drzost. Pan Gazdík sám připravoval dohodu TOP 09-ČSSD na dvojici Trezziová-Kala a má zlost, že mu to nevyšlo,“ nebral si servítky šéf europoslanců ODS Jan Zahradil.

„Předvolební agitka už začala? Pan Gazdík je baron Prášil a velký neposeda, takže by místo silných výroků měl raději sedět při zasedání Poslanecké sněmovny v sále a sledovat, jak a o čem kdo hlasuje, pak by nehovořil hlouposti,“ setřela ho poslankyně Jana Černochová.

„TOP 09 blokovala jen z plezíru a po gromykovsku dohodu v koalici o volbě prezidenta NKÚ. Starostové a nezávislí neblokovali nic, protože je nikam nepouští, natož ke slovu. Tak se museli nakonec rozumně dohodnout demokratické strany, které mají demokracii i v názvu, tedy ČSSD a ODS. Nadšený z toho nejsem, ale chápu, že pro pana kolegu Gazdíka to jsou kyselé hrozny,“ řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bureš.

Ať se stará o bordel v TOP 09 a vyřvává v Suché Lozi

Poslanec Pavel Drobil říká, že nad dohodou s ČSSD rovněž nejásá, protože podporoval kandidaturu Zdeňky Horníkové na prezidentku NKÚ.

„Nicméně její neprosazení do funkce a slovy pana Gazdíka její (funkce) přenechání levici v osobě pana Kaly je bohužel i výsledkem nedohody na pravici způsobené neustálým pokryteckým kádrováním nominantů ODS ze strany TOP 09. Pan Gazdík pláče správně, ale své výčitky by neměl adresovat ODS, ale své straně,“ dodal Drobil.

Podobně to hodnotí i senátor Tomáš Jirsa: „Já si teda také nemyslím, že je Kala dobrá volba, koalice si měl prohlasovat dva své kandidáty, ale Gazdík ať vykládá své rozumy v Suché Lozi na návsi, a ne do médií.“

Podle europoslance Hynka Fajmona Gazdík používá šílená přirovnání. „Měl by se radši starat o bordel a korupci na ministerstvu kultury a ministerstvu práce,“ dodal Fajmon.

Metač lží a kydač bláta

„Kdyby zřetelná účelovost této úvahy nebyla tak zřejmá, tak bych snad řekl, že to je docela legrační úvaha. Ještě donedávna byla ze strany představitelů TOP 09 evidentní snaha dosáhnout prohlašovat osobu předsedy NKÚ prakticky ve stejné koalici, jako se to lidovcům povedlo s Dohnalem, tedy s ČSSD, a to by asi nebylo žádným ohrožením demokracie či znakem korupčního záměru, pokud ovšem parametricky stejnou dohodu udělá někdo jiný, je to hned důvodem k takovému metání lží a kydání bláta. Ve slušné společnosti se něčemu takovému říká pokrytectví a nevěnuje se tomu žádná pozornost,“ říká poslanec Aleš Rádl.

Podle poslance Pavla Béma by Gazdík měl buď vážit lépe slova, nebo se dovzdělat v historii: „Strašit opakováním února 1948 je buď neuvěřitelná hloupost, nebo bezbřehý a v zásadě i nebezpečný populismus. NKÚ je typickým příkladem neschopnosti TOP 09 hledat rozumná koaliční řešení a Petr Gazdík jako předseda klubu za to nese odpovědnost. Snahu hodit ji na někoho jiného považuji za neférové srabáctví.“

Levicová politika TOP 09 v pravicovém kabátě

Gazdíka odpálkoval i poslanec Radim Jirout: „Populismus pana Gazdíka již dlouhodobě nezná mezí. Nehledě na to, že zastupuje stranu prodávající levicovou politiku v pravicovém kabátě, když už se ohání tím únorem.“

Poslanec Walter Bartoš rozebral Gazdíkovu politologickou úvahu historicky. Komunistický puč v roce 1948 měl zcela odlišné atributy, ať už se jedná o zahraničně politickou situaci, tak i o domácí problematiku, především z pohledu porušování práva.

„Nic takového se nyní neděje. Dnes nikdo nesedí na Jaltě a nerozděluje si sféry vlivu, dnes nemáme omezení počtu politických stran redukovaných pouze v rámci protiústavní formace zvané Národní fronta, ani po ulicích neběhají nelegálně ozbrojené a ústavu porušující bojůvky – lidové milice. Takže příměr s rokem 1948 poněkud kulhá,“ udělil Bartoš Gazdíkovi lekci z historie.  

„Na druhé straně je škoda, že se pravice neumí dohodnout na společném kandidátovi. Otázkou je, zdali však pan předseda Gazdík v této věci vůbec o něco takového skutečně usiloval a podnikal náležité kroky. To ví on sám nejlépe. Bohužel prozatím jediným výsledkem jsou jeho silná slova, která se nepotkávají ani s historickou realitou. Škoda, NKÚ by totiž potřeboval osobnost typu pana Voleníka,“ dodal Bartoš.

Svolejme K 99 

Poslanec Jaroslav Martinů označil Gazdíkův názor za jednu velkou hloupost. „Nečetla jsem vyjádření pana Gazdíka. Pokud to řekl takto obecně, tak to je typická reakce mnohých politiků. Vypustit info, nepodložit argumenty. Ale je to venku, žije to svým životem a vesměs to přispívá k dalšímu rozeštvávání veřejnosti, která je už tak, hlavně prezidentskou volbou rozpolcena. Doporučuji všem politikům vážit každé slovo. Pan Gazík je věřící, takže zná evangelium sv. Jana:  ´Na počátku bylo slovo.´ (kapitola 1., verš 1),“ vyškolila poslankyně Jaroslava Wenigerová Gazdíka pro změnu z teologie.

Poslanec Boris Šťastný je ale smířlivost sama. Pořád ještě nepřestává věřit v koaliční námluvy: „Uvědomuji si, že pro našeho koaličního partnera TOP 09, ale i veřejnost, může být nejednota koalice, kdy každý z koaličních partnerů staví svého kandidáta. A u ODS podpora jejího kandidáta závisí na dohodě s opozicí, která se zdá problematická a nesrozumitelná. Věřím, že jestli pokračování této koalice má mít smysl, dojde na úrovni všech tří koaličních stran k dohodě na společném kandidátovi, tak jak se o to v minulosti ODS několikrát pokoušela a byla TOP 09 vypoklonkována.“

„ODS nabízí kvalitní kandidátku Zdeňku Horníkovou a věřím, že tato kandidátka může být pro TOP 09 i LIDEM akceptovatelná. Jako rozumné řešení bych viděl svolání společného zasedání poslaneckých klubů všech tří koaličních stran, kde bychom si tyto věci mohli vyříkat a udělat vše pro to, abychom Zdeňku Horníkovou udělali kandidátkou koalice. Pak už nebude nutné si jakýmkoli způsobem vyměňovat přes média takto tvrdá prohlášení,“ dodal Šťastný.

Přes rok sedisvakance

NKÚ nemá prezidenta již rok. Pozice není obsazena od 21. února. Loni ve funkci skončil František Dohnal, jehož soud pravomocně odsoudil za to, že do Parlamentu odmítl poskytnout podklady pro prověrku úřadu. Prezidenta NKÚ jmenuje dle Ústavy prezident republiky na návrh sněmovny na funkční období trvající devět let.

V minulosti se ohledně kandidáta ODS na prezidenta NKÚ hovořilo ještě o Ivanu Fuksovi. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg ale nechtěl, aby do čela NKÚ šel nějaký aktivní politik ODS. Jako kompromisní kandidát býval zmiňován také bývalý viceprezident NKÚ Václav Peřich. Například vloni v březnu se o Peřichovi pochvalně zmínil místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …