Tvrdá dohra Partie na Primě. Komunisté si to vyřídili s Radkem Johnem

23.01.2012 12:21

Předseda KSČM Vojtěch Filip komentoval pro komunistický deník Haló noviny svého debatního oponenta z nedělní Partie na TV Prima Family. „Demagogie, absolutní neslušnost k divákům, které ani nepozdravil,“ řekl rudému deníku Filip na konto exministra vnitra Radka Johna. Ten však na to zmínil, že komunisté asi žárlí, neboť v boji proti korupci za celých dvacet let neučinili nic. "Je tak logické, že nemohl být představitel KSČM hlavní osobou pořadu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz John.

Tvrdá dohra Partie na Primě. Komunisté si to vyřídili s Radkem Johnem
Foto: repro televize Prima
Popisek: Radek John burácí ve studiu Partie televize Prima

Dvě strany pohledu a dvě naprosto odlišná mediální hodnocení na výstupy předsedy VV Radka Johna a předsedy rudých Vojtěcha Filipa. Zatímco Haló noviny, které sice vydává společnost Futura, ale dotuje jej samotná KSČM, psaly o "nevychovanosti" bývalého ministra vnitra Johna, ParlamentníListy.cz zase hned po odvysílání pořadu, tedy v neděli, zveřejnily na Johna poměrně dobré mediální hodnocení.

„Demagogie, absolutní neslušnost k divákům, které ani nepozdravil. Nedržel se tématu, hovořil jen o svých zásluhách, které ve skutečnosti jeho zásluhami nejsou,“ reagoval po pořadu pro Haló noviny sám Filip.

Anketa

Líbil se vám ostrý projev Radka Johna v Partii na Primě?

9%
81%
hlasovalo: 2553 lidí

A co uvedly pak samotné Haló noviny? „Rozhodně nešlo o vyváženou debatu. Filip měl ohlasy od diváků hned po skončení pořadu. Moderátor tentokrát svou roli skutečně nezvládl, ač zřejmě nerad, převzal ji John,“ uvedly.

O pár řádků níž pak komunistický list dodal: „John byl agresivní, samolibý, který sám sebe určil hlavní osobou pořadu. Především kvůli němu se semlelo kdeco a diváci se dozvěděli hlavně to, co Věci veřejné už všechno dokázaly jako hlídací psi veškeré spravedlnosti, bojovníci proti korupci, podlosti. Kdo nevěděl, že VV jsou spasiteli všeho toho, co slouží k dobru většině občanů?“

Jenže ParlamentníList.cz mají na Johnovo vystoupení zcela odlišné hodnocení a to od mediálního analytika Břetislava Polácha.

„Je to super, Radek John je zpět. Opět ta agitační rétorika, znovu ten úderný akcent, bezvadný," říká ve svém hodnocení pro ParlamentníListy.cz analytik. "Pamatuju si téměř všechna vystoupení, která Radek John vedl před volbami do Poslanecké sněmovny, nyní jsem ho dlouho neviděl v televizi a zase mi přišlo, že je volební kampaň a znovu je tu ten temný hlas novácké tváře," zmínil pro náš web Polách včera.

Na Primě taková show dlouho nebyla

„Byla to show, kterou televize Prima dlouho nezažila…John prakticky celý pořad hovořil, měl absolutní převahu, komunista Filip byl zcela mimo mísu. Pokud ale budu mluvit k věci, řeknu, že Johnova rétorika může mít znovu dopad. Věci veřejné se sice trápily s nízkými preferencemi, ale v posledních dvou průzkumech (myšlen byl STEM a SANEP) výrazně poskočily. Pakliže by Radek John dostával výraznější prostor v médiích, jsem si jistý, že by tím, jak mluví, dostal stranu do Parlamentu. Pokud čtenáři viděli v Partii, jak jej několikrát obvinil Filip z různých nekalostí, tak John prakticky ihned a fakticky reagoval, to mě překvapilo, o mnoho se zlepšil," dodal na konto prvního véčkaře Polách.

Podle něj to byl naopak John, kdo ve studiu zveřejnil některá fakta. Například ve studiu obhajoval nejen procenta, která v roce 2010 a 2011 ušetřil na ministerstvu vnitra, ale postavil se také za policejního prezidenta, stejně jako za komunisty kritizovaného šéfa dopravy Pavla Dobeše. „Ale to vůbec není pravda, co tady říkáte," vystřelil John během vysílání několikrát směrem k šéfovi KSČM.

Zajímavé však je, jak se Haló noviny obuly i do samotné vládní strany.

„Díky VV prý máme v ČR funkční policii, sjednocená sazba DPH nedosáhne 19 procent, a snad se dočkáme i progresivního zdanění. Nebýt Johna, lidé by nevěděli, že koalice ODS, TOP 09 a VV je v rozkladu….,“ dodal na konto VV a Johna komunistický list.

KSČM neudělala nic. Proto žárlí

A co na to John? „Je to žárlivost na Věci veřejné, protože konečně něco udělaly v boji proti korupci. Já ale hlavně vylučuji, že bych vyzdvihoval sebe, to byla práce Věcí veřejných už před volbami. Není to tedy jen moje zásluha, je to zásluha především strany a její strategie,“ kontroval na to pro ParlamentníListy.cz John.  

„Hlavní téma té Partie bylo obrovský úspěch policie, která konečně odhalila velké ryby. Tedy začátek protikorupčního boje tak, jak jsme ho slibovali. Já proto chápu žárlivost pana Filipa, neboť KSČM v boji pro korupci nic neudělala. Ale Věci veřejné v tom učinily tři zkladní věci,“ podotkl dále John a pustil se do jmenování úspěchů strany, které plní podle svého volebního programu.

„Hlavní osobu pořadu určují diváci a já jsem jen odpovídal na otázky. Ale pravda je, že jsem na základě faktů měl o čem mluvit, protože VV učinily ony tři důležité kroky. Tak samozřejmě, když KSČM nemohla říkat, co udělala, protože v tom neudělala nic, tak nemohla být ani hlavní osobou pořadu,“ dodal předseda VV.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…