USA vyzvaly Čínu k propuštění politického vězně. Dostaly drsnou odpověď

26.12.2014 9:59

USA se zastaly politického vězně, žádaly Čínu, aby propustila z vězení Lioa Siao-po. Asijská velmoc však přes své ministerstvo zahraničí vzkázala, ať si lidská práva Spojené státy řeší doma a nevměšují se do vnitřních záležitostí jiné země.

USA vyzvaly Čínu k propuštění politického vězně. Dostaly drsnou odpověď
Foto: Radim Panenka
Popisek: Tradiční představení masek v Restauraci Damiao Hot Pot

Americký ministr zahraničí John Kerry vyzval čínské úřady, aby propustily Lioa Siao-po, politického vězně a nositele Nobelovy ceny za mír, a další politické vězně, a požadoval, aby Čína zajistila jejich ochranu a prosazování jejich práv v souladu s přijatými mezinárodními závazky, informuje server Prvnízprávy.cz.

Ovšem výzva amerického politika nepadla na úrodnou půdu, USA si naopak vysloužily kritiku. „Čína je právní stát. Postup v tomto případě byl proveden v souladu se zákonem. Naléhavě žádáme Spojené státy, aby řešily problematiku porušování lidských práv ve vlastní zemi, a aby se zdržely zasahování do vnitřních záležitostí jiných zemí jako soudce pod záminkou lidských práv, porušily tak suverenitu a nezávislost jiných zemí, " řekl k tomu na tiskové konferenci mluvčí ministerstva zahraničí Číny Hua Chunying.

Čína využívá zprávy o mučení podezřelých i smrti nevinného černošského mladíka

Čína tak reaguje na nedávno zveřejněnou zprávu senátního výboru pro zpravodajské služby, v níž popsal zločiny spáchané proti vězňům tajných věznic CIA.

Proti podezřelým z terorismu se podle ní používaly tzv. rozšířené výslechové techniky: Byli vystaveni ponižování a mučení. Nicméně s největší pravděpodobností pachatelé těchto zvěrstev nebudou potrestáni.

Navzdory tomu, že Čína je mezinárodně kritizována za systematické pronásledování politických aktivistů a další porušování lidských práv včetně masových poprav, Americe vzkazuje, ať si řeší své problémy s lidskými právy sama. Pravděpodobně má na mysli zabití neozbrojeného černošského mladíka policií ve Fergusonu. Následovaly však i další případy brutálních zásahů policie proti černošským obyvatelům, končící smrtí. Demonstrace proti postupu policie se znaky rasistického chování se prakticky odehrávají po celých Spojených státech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…